20 december 2018

Kerstmis vier je thuis van Tineke Beishuizen

De titel zegt al genoeg: dit is een bundel met drie verhalen met kerst als thema. Tineke Beishuizen heeft al een rijtje (spannende) boeken geschreven en ze is ook bekend van de Libelle met haar column Anne-Wil. Dit is het eerste boek wat ik van haar las. Volgens de uitgeverij (en de kaft) zijn het feelgood-verhalen.

In deze bundel staan drie korte verhalen. Het begint met het wat langere verhaal ‘Kerstmis vier je thuis’ en dan volgt ‘O dennenboom’ en ‘Het kerstkind’. Deze bundel lees je met gemak in een avond uit. Zoals je al duidelijk aan de kaft en de titels ziet is het duidelijk een kerstboek.

Kerstmis vier je thuis

Het eerste verhaal volgt een aantal personages. Moeder Magda, die alles klaarmaakt voor het kerstdiner bij haar thuis. Schoondochter Anja, die liever niet gaat eten bij Magda. Dochter Elsbeth, die een relatie heeft met een getrouwde man. Ook zoon Alex komt aan het woord, hij wil graag zijn nieuwe vriendin Moniek voorstellen aan de rest van de familie.

Dit verhaal draait vooral om de onderlinge spanningen tussen de familieleden. Het verhaal is te kort om daar te diep op in te gaan, maar je voelt duidelijk aan wat men voelt en denkt, maar niet uitspreekt. De ontevredenheid en negatieve gedachtes van Anja drukken een stempel op het verhaal. Het verhaal leest vlot, maar is ook erg voorspelbaar. Ik kwam tijdens het lezen ook nog een continuïteitsfout tegen op het eind.

O dennenboom

Dit verhaal is heel kort, maar krachtig. Lennie komt in de boekhandel Bob tegen. Ze besluiten na een akkefietje later op de dag koffie te drinken. Helaas loopt dit anders. Lennie gaat daarna steeds terug naar de boekhandel om Bob op te zoeken, maar ze weet eigenlijk niks van hem, dus dat wordt lastig zoeken

Het is een heel kort verhaal, eigenlijk te kort om personages goed uit te lichten. Zo kan ik mij niet echt een beeld vormen van Lennie. Het verhaal is een typisch kerstverhaal met goede afloop.

Het kerstkind

Dit is een kort verhaal van een echtpaar wat voor het eerst kerst alleen viert zonder de kinderen. Jaap wil daarom eigenlijk dit jaar niks aan kerst doen, Dorien echter wel. Ondertussen is een jong stel verdwaald en klopt uiteindelijk aan bij Dorien en Jaap. Emma is zwanger en staat op het punt van bevallen…

Dit verhaal is een soort modern kerstverhaal van de geboorte van een kerstkindje. Een man en vrouw in slecht weer, schuifelend door de sneeuw, op zoek naar een plek waar ze hulp kunnen vragen. Dit verhaal is ook vrij kort en leest supersnel. Ook hierbij had ik graag wat meer inhoud over de personages gehad, maar over het algemeen vond ik dit een lief en gemoedelijk verhaal.

Al bij al is het een gemakkelijke en gemoedelijke bundel om tussendoor te lezen.