31 januari 2022
Mijn vader is een vliegtuig (de film)
Deze film was in 2020 uitgesteld vanwege corona, maar vorig jaar opende deze film het Nederlands Film Festival 2021.
Eva leidt op het oog een perfect leventje: twee leuke dochters, een man, een succesvolle baan, een minnaar en toch wringt er wat. Als haar moeder onverwachts overlijdt staat Eva’s leven op zijn kop. Er komen geheimen en leugens boven water en Eva begint aan zichzelf te twijfelen. Ze krijgt last van nachtmerries, paniekaanvallen en begint vreemd gedrag te vertonen.
Ingetogen en sobere film
De film heeft weinig opsmuk en de beelden spreken vaak voor zich. Het verhaal heeft een ietwat trage opbouw, maar dit wordt goed gemaakt met mooie beelden. Antoinette Beumer maakte veel close-up shots en shots van vliegende vogels en dwarrelende veertjes. Eva graaft na de dood van haar moeder in haar verleden en niets blijkt te zijn zoals het was.
Eva bezoekt haar vader in een kliniek. Echt medewerking krijgt ze daar niet, want op het dossier berust geheimhoudingsplicht. Eva herinnert zich losse flarden uit het verleden, zo kan ze zich nog goed voorstellen hoe ze als een vliegtuig door haar vader werd opgetild op de hoge galerij van hun flat. Haar vader is gevoelloos. Eva probeert -bijna wanhopig- zijn geheugen op te frissen op zoek naar antwoorden.
Overbodig naakt
De scènes met de minnaar vond ik ietwat overbodig, zeker het expliciet naakt rondlopen in zijn appartement. Ik had het niet gemist als het er niet in had gezeten. De scènes ’s nachts vond ik het meest beklemmend. Als Eva bijvoorbeeld door haar huis dwaalt en bij de bedjes staat van haar tweelingdochters.
De uitvaart van haar moeder was surrealistisch om te zien. Eva die als een gek over de snelweg rijdt met de begrafenisauto. Bizar, maar wel heel tekenend voor haar gedrag op dat moment. Haar perfecte leven begint te ontsporen. Het maakt iets in haar los en bij de kijker ook. Elise Schaap draagt het verhaal en speelt met weinig woorden de rol van Eva.
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Antoinette Beumer.
3 reacties
1 februari, 2022 om 07:17
LalagèDeze heb ik in het filmhuis gezien, erg indringend! Pierre Bokma speelt die vader ook zo goed.
3 februari, 2022 om 22:09
LeesdameHeb je het boek ook gelezen?
5 februari, 2022 om 11:37
Lalagènee! meestal wil ik eerst het boek lezen en dan de film kijken, maar deze keer had ik gewoon zin om naar een film te gaan en deze draaide toen
Wellicht ook interessant voor je:
Lees meer in de rubriek: filmrecensie