28 mei 2021

Film: Mijn bijzonder rare week met Tess

Op een druilerige avond met de kat op schoot scrolde ik door mijn Netflix app en klikte ik spontaan ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ aan. Een boekverfilming van het gelijknamige boek van Anna Woltz. Dat boek heb ik overigens niet gelezen.

Sam is met zijn ouders en zijn oudere broer Jorre op Terschelling op vakantie. Sam begint daar met zijn “alleenheidstraining”, voor het geval hij ooit alleen achterblijft. Als zijn vader met Jorre naar het vaste land moet vanwege een ongelukje op het strand, blijft Sam wachten op het eiland en ontmoet hij het meisje Tess.

Zomerse familiefilm

Sam ontmoet Tess, de dochter van de ietwat norse doktersassistente (Jennifer Hofman) op het eiland. Tess is nogal bijzonder, ze heeft gekke ideeën en sleept Sam daar meteen in mee. Tess reageert soms nogal raar, zo laat ze Sam achter in de duinen, waardoor hij de tweede keer voor de zekerheid zelf ook een fiets huurt.

Iets jammer vind ik de karikaturen van de overige personages. Zo is oudere broer Jorre een knorrige puber die zich overal aan lijkt te storen. De moeder lijkt altijd migraine te hebben, waardoor de vader het meest met de jongens optrekt.

Sam is veel bezig met alleen zijn en stelt bijzondere vragen aan mensen om hem heen. Over dinosaurussen bijvoorbeeld. Tess is ook apart en snel geraakt, maar ze draagt een geheim bij zich, waardoor haar gedrag later weer beter te verklaren valt.

Kijkt lekker weg

De film kijkt lekker weg en is op bepaalde momenten ook gevoelig van toon. Wel wordt het einde snel afgewerkt, dat vond ik wel een beetje jammer. Het vakantiegevoel en het eilandleven komt goed over. Het is een echte oer-Hollandse zomer, met veel kibbeling, een vakantiehuisje aan zee en een ouderwets gezellige braderie. Gewoon een gezellige familiefilm dus 🙂