18 december 2015

De laatste Hunger Games film: Mockingjay part 2

Een tijdje terug was het ein-de-lijk hét moment: de finale van The Hunger Games serie. Ik ben niet naar een speciale marathon geweest, maar gewoon naar een doordeweekse middagvoorstelling. Het is dan lekker rustig en ik hou van rust als ik in de bios zit.

Ik had bewust geen recensies gelezen. Ik wou helemaal blanco deze film zien. Vorig jaar werd het eerste deel afgebroken en toen moesten we dus een heel jaar wachten. De tweede film begint dan ook precies waar het eerste deel stopte. Langzaam erin komen is er dus niet bij. Je zit gelijk -boem- in het verhaal.

Jaren geleden had ik ‘Spotgaai’ gelezen. Globaal wist ik wel wat ik kon verwachten en ik wist ook wel een beetje hoe het allemaal zou eindigen. Toch was ik een paar keer flink overvallen vanwege een aantal wendingen in het verhaal, die ik een beetje vergeten was.

Katniss gaat met een team naar het Capitool. Maar tegen haar wil wordt het als een show gebracht. Katniss wil het liefst haar eigen plan trekken, maar dat kan niet meer, ze staat symbool voor deze opstand en iedereen kent haar. Toch lukt het haar om haar eigen plan te trekken, zoals altijd eigenlijk. De film oogt soms wat kil en ingetogen, dan weer verpletterend door de actie en het geweld.

Ik genoot van de heerlijke personages, naast Katniss ben ik dol op Johanna en Effie. De ondergrondse gangen in het Capitool en de vallen die opgezet zijn waren gaaf om te zien in 3D. Finnick grapt nog: ‘Welkom bij de 76e Hunger Games’. Zo lekker sarcastisch en dat vind ik juist zo leuk aan deze films. Het is niet zo braaf en zoet, het werd bij vlagen zelfs hard en wreed.

Het einde vond ik mooi verfilmd. De finale met de trommels. De toespraak van president Coin en de actie van Katniss… Prachtig! Wat ik ook mooi vond was de rust op het allerlaatst. Mockingjay part 2 is een film vol met verpletterende confrontaties, dus het rustige en ietwat sobere einde maakte het geheel mooi af.

Er wordt momenteel gesproken over prequels, maar ik heb daar een haat-liefde verhouding mee. Aan de ene kant lijkt het me heel erg leuk om de Hunger Games met Johanna te zien. Maar aan de andere kant, na vier toffe films is het ook goed om het af te sluiten en niet verder uit te melken.

Heb jij deze film al gezien? En hoop jij op een eventuele prequel?

2 reacties

 • 24 december, 2015 om 10:43
  hetboekenik zegt:

  Ik heb ook gehoord van de prequels, maar ik weet niet goed of deze wel leuk zijn. Enerzijds heb ik het gevoel dat ze de serie aan het melken zijn


  hetboekenik
  Beantwoorden

  • 24 december, 2015 om 15:26
   Leesdame zegt:

   Ja de huidige acteurs zijn dan te oud om in prequels te spelen. Ze kunnen niet ineens 5 a 10 jonger zijn. Dus zullen ze nieuwe acteurs moeten vinden. Terwijl Jennifer Lawrence de serie juist draagt. Ik had geen andere Katniss Everdeen willen zien. Maar Jena Malone in actie zien in de arena en zien winnen trekt me ergens wel 🙂 Maar goed, ik ben ook Johanna fan, met haar heerlijke sarcastische uitspraken!


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: