22 december 2015

De troost van een warm visje van Sylvia Witteman

Ik was weer in het gelukkige bezit van een columnbundel! Gelukkig, want ik ben dol op bundels en ik ben blij dat ik er nog heel wat in het verschiet heb. Sylvia Witteman schrijft leuke columns, met de nodige humor en uiteraard sarcasme.

Sylvia Witteman beschrijft de wereld om haar heen, de gewone man en vrouw, zoals jij en ik. Maar ook de wat markantere figuren in onze maatschappij. Over vakanties, verf kopen, Rusland en de venijnige liedjes van haar kinderen: ‘Yo, fat bitch’ waarmee ze mama Sylvia vrolijk toezingen…

De columns zijn kort en krachtig, herkenbaar en lezen lekker voor het slapengaan. Omdat ze zo kort zijn, las ik er een stuk of tien per keer. De columns over Rusland had ik wat minder mee, maar de columns over haar gezin en de kijk op het gedrag van medemensen vond ik erg vermakelijk om te lezen.

‘De troost van een warm visje’ vind ik een erg mooie titel, die mij stof tot nadenken gaf. Een vette lekkerbek, (of kibbeling mét veel ravigottensaus) je proeft meer vet dan vis, maar soms is het zo lekker! De vertrouwde smaak in een wereld waarin alles tegenwoordig zo vreemd lijkt. De wereld raast maar en raast maar, er gebeuren dingen in de wereld waar we geen grip op krijgen, mensen lijken afstand te nemen en kijken nors en grauw. Happen in een heerlijk visje op een ouderwetse markt kan je weer het gevoel geven dat alles in die vreemde wereld nog steeds kan zijn zoals het was en dat is toch een schrale troost.

De titel zelf was dan ook de reden dat ik nieuwsgierig werd naar deze bundel en tot aankoop overging. En ik heb daar geen spijt van gekregen! Overigens had Sylvia een andere insteek met haar column over het warme visje.

De column over verf kopen in een doe-het-zelf-zaak vond ik ook herkenbaar. Waarom hebben alle kleuren verf van die aparte namen? Wie verzint dat? Foto’s kijken van vroeger. Waarom liep je er toen zo bij? Terwijl je het toen mooi vond, lach je jezelf nu alleen maar uit als je de outfits terugziet. Kortom: een bundel vol vermaak en herkenbaarheid!