10 januari 2015

Mijn mening over de film Stuk!

Eindelijk gezien! De boekverfilming van ‘Stuk!’, naar het boek van Judith Visser. Het was een grauwe, sombere en spannende film. Het begon allemaal een beetje vaag, maar uiteindelijk werd ik wel gegrepen door de film.

De film gaat over Elizabeth. Een meisje wat extreem gepest wordt op school. Ze is erg onzeker, heeft eetbuien, trekt haar haren eruit en snijdt zichzelf in bad. Elizabeth is verliefd op Alec. Maar Alec is al bezet, hij is met Riley. Elizabeth besluit uiteindelijk dat ze de plek van Riley gaat innemen en dat doet ze dan ook letterlijk en figuurlijk.

Er waren wat duidelijke verschillen met het boek. Zo woont Elizabeth in het boek in een groot flatgebouw. In de film in een afgelegen huis, met een ietwat verwarrende indeling wat betreft de kamers. In de film ligt bijvoorbeeld ook de nadruk op de aanwezigheid van oma. Of oma echt aanwezig is, ligt in het midden, want Elizabeth ziet meerdere dingen die er niet zijn. Ook zien we flarden van fantasieën die zich afspelen in het hoofd van Elizabeth.

De tweede helft  van de film komt duidelijk overeen met het boek. Maar wat in het boek nog wel behapbaar blijft, komt in de film allemaal wel heel erg op je dak. Er komen namelijk vele facetten tegelijkertijd voorbij, van eetbuien tot loverboys. De verhaallijn waarin Riley een rol speelt is in de film grotendeels gelijk gebleven aan het boek. Ook de scènes waarin Elizabeth gepest worden zijn overgenomen uit het boek en zie je terug op beeld.

In de film is er ook een verhaallijn rondom het politie-onderzoek. Daar speelt Yolanthe de rol van Saar. Yolanthe wordt bijgestaan door haar leidinggevende Fedde. Een ouderwetse man bij de recherche, die wel houdt van de kille aanpak. Er zijn nog meer bekende namen: Pleuni Touw, Cas Janzen, Tatum Dagelet en Sanneke Bos. Jacky van Parijs speelt Elizabeth.

Wat ik storend in de film vond was het camerawerk. Soms dacht ik dat het aan mijn lenzen lag, maar het was toch echt in de film. De camera trilt op sommige momenten nogal. Het zal voor de regisseur vast wel toegevoegde waarde hebben gehad, maar persoonlijk vond ik het niet lekker wegkijken. Ook ligt er in sommige scènes een soort  laagje over de film. Het oogt allemaal net wat grauwer en een paar momenten dacht ik echt dat de kleurresolutie van mijn tv niet goed was afgesteld.

‘Stuk!’ is een bizarre en spannende film! Ik ben blij dat ik de film hebben kunnen zien en ik kan nu volmondig zeggen: het boek is beter!