Mijn mening over de film Stuk!

stuk coverEindelijk gezien! De boekverfilming van ‘Stuk!’, naar het boek van Judith Visser. Het was een grauwe, sombere en spannende film. Het begon allemaal een beetje vaag, maar uiteindelijk werd ik wel gegrepen door de film.

De film gaat over Elizabeth. Een meisje wat extreem gepest wordt op school. Ze is erg onzeker, heeft eetbuien, trekt haar haren eruit en snijdt zichzelf in bad. Elizabeth is verliefd op Alec. Maar Alec is al bezet, hij is met Riley. Elizabeth besluit uiteindelijk dat ze de plek van Riley gaat innemen en dat doet ze dan ook letterlijk en figuurlijk.

Er waren wat duidelijke verschillen met het boek. Zo woont Elizabeth in het boek in een groot flatgebouw. In de film in een afgelegen huis, met een ietwat verwarrende indeling wat betreft de kamers. In de film ligt bijvoorbeeld ook de nadruk op de aanwezigheid van oma. Of oma echt aanwezig is, ligt in het midden, want Elizabeth ziet meerdere dingen die er niet zijn. Ook zien we flarden van fantasieën die zich afspelen in het hoofd van Elizabeth.

De tweede helft  van de film komt duidelijk overeen met het boek. Maar wat in het boek nog wel behapbaar blijft, komt in de film allemaal wel heel erg op je dak. Er komen namelijk vele facetten tegelijkertijd voorbij, van eetbuien tot loverboys. De verhaallijn waarin Riley een rol speelt is in de film grotendeels gelijk gebleven aan het boek. Ook de scènes waarin Elizabeth gepest worden zijn overgenomen uit het boek en zie je terug op beeld.

In de film is er ook een verhaallijn rondom het politie-onderzoek. Daar speelt Yolanthe de rol van Saar. Yolanthe wordt bijgestaan door haar leidinggevende Fedde. Een ouderwetse man bij de recherche, die wel houdt van de kille aanpak. Er zijn nog meer bekende namen: Pleuni Touw, Cas Janzen, Tatum Dagelet en Sanneke Bos. Jacky van Parijs speelt Elizabeth.

Wat ik storend in de film vond was het camerawerk. Soms dacht ik dat het aan mijn lenzen lag, maar het was toch echt in de film. De camera trilt op sommige momenten nogal. Het zal voor de regisseur vast wel toegevoegde waarde hebben gehad, maar persoonlijk vond ik het niet lekker wegkijken. Ook ligt er in sommige scènes een soort  laagje over de film. Het oogt allemaal net wat grauwer en een paar momenten dacht ik echt dat de kleurresolutie van mijn tv niet goed was afgesteld.

‘Stuk!’ is een bizarre en spannende film! Ik ben blij dat ik de film hebben kunnen zien en ik kan nu volmondig zeggen: het boek is beter!


1 reactie

Reageer op: Mijn mening over de film Stuk!

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten