De harteloze muze van Nynke Laanstra

de harteloze muze coverJe bent in een pretpark wat je kent. Alles is mooi en schoon. De achtbaan belooft een thrillride te worden. Je deed ‘m al eens eerder. Nu weer… maar het was lang geleden. De vorige keer was het cool. Alleen nu blijft het treintje vastzitten in de rails.

Dit had ik ook een beetje met ‘De harteloze muze’… En dat is jammer. Ik ken de mooi verzorgende stijl van Nynke, ik wist dat ze me in een achtbaan kon laten stappen, dat deed ze ook met haar eerdere boeken. Alleen zat ik nu in een treintje waar je aan moest trekken om het verder omhoog te krijgen.

Het begon allemaal veelbelovend. Fien wil wraak op Lars. Ze krijgt daarbij hulp van Kjell, die ook woedend is. Lars heeft namelijk zijn zusje Stine meegenomen en gebruikt Stine om weer wraak te nemen op Kjell. Ze krijgen hulp van Caiden, die ook weer vol haat zit. Ze bedenken het ultieme wraakplan.

Veel haat dus in ‘De harteloze muze’. Ze overleggen veel met elkaar. Elke keer komt er iemand aan de beurt in het verhaal om zijn of haar zegje te doen. Ook Lars komt aan het woord, waar ook al zoveel haat bij zit. De gesprekjes in het boek gaan door en door en de echte spanning laat daardoor nogal lang op zich wachten. De vaart sloop er langzaam uit en ik begon LOG-verschijnselen te ontwikkelen. Oftewel: Lees-Ontwijkend-Gedrag. En dat vond ik jammer, want ik had me nogal verheugd op dit derde deel uit de Geloof-Hoop-Liefde trilogie.

Ik vroeg me af waar het aan lag. Was het te lang geleden dat ik de voorgaande delen had gelezen? Misschien wel, maar Nynke had dit handig opgelost door een zorgvuldige terugblik te schrijven. Werd er teveel overlegd en te weinig gedaan? Om eerlijk te zeggen: ja… er werd vooral veel gesproken, ge-uit, gehaat… maar voordat er tot actie overging was ik heel wat moeizame leesuren verder. Was het verhaal misschien gewoon al duidelijk in de voorgaande delen en was dit deel misschien overbodig? Misschien… Maar het was ook duidelijk dat Fien haar wraak wou.

Ik begreep de wraak en de haat bij Kjell, het was zijn zusje. Ik begreep niet waarom Fien het niet losliet. Voor haar was het eigenlijk afgesloten, maar de haat -of misschien wel de angst- voor Lars zat diep. Zo diep, dat ik me wel eens afvroeg tijdens het lezen, of ze hem niet gewoon miste. Haat en liefde liggen immers heel dicht bij elkaar. Maar ik voelde ook wat afkeer bij Fien… ze had het immers zelf zo ver laten komen, ze is er al die jaren zelf bij geweest, ze had het ook kunnen voorkomen misschien. Dan krijg je “wat als…” theorietjes 🙂

Het boek was weliswaar moeizaam om te lezen, maar Nynke Laanstra riep toch een aantal vragen bij me op. Over haat, wraak en liefde. Toch een mooie afsluiter van deze kritische leeservaring.


3 reacties

 • 12 januari, 2015 om 09:22
  Yvon zegt:

  Onlangs las ik dit boek ook en ik kan je mening alleen maar delen. Ik kon er niet echt inkomen en vond dat het allemaal maar wat voort kabbelde. Jammer, want mijn verwachtingen waren hoog gespannen na de vorige boeken.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Yvon Beantwoorden

 • 12 januari, 2015 om 12:35
  biebmiepje zegt:

  Mooie recensie Luna!

  Ikhartje(1) deze reactie

  biebmiepje Beantwoorden

 • 14 januari, 2015 om 18:46
  Linn zegt:

  Nou. Dan denk ik dat ik deel 3 maar oversla. Ik keek er zo naar uit, maar ik vrees dat hij mij dan ook gaat tegenvallen. Liever een open einde dan een einde dat tegenvalt!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Linn Beantwoorden

Reageer op: De harteloze muze van Nynke Laanstra

Geef hier je reactie




Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten