11 februari 2022

Mijn beste vriendin Anne Frank (film)

Hoewel de titel anders doet vermoeden staat in deze film niet Anne, maar Hannah Goslar centraal als hoofdpersoon. Zij zijn beste vriendinnen.

Deze film is gebaseerd op het boek ‘Anne Frank, mijn beste vriendin: het verhaal van Hanneli Goslar’ van Allison Gold. In deze film zie je alles vanuit haar perspectief. Anne Frank is echter wel een belangrijk bijpersonage in dit verhaal. Je volgt de meisjes in Amsterdam tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk duikt de familie Frank onder. In 1945 komen ze elkaar weer tegen in het kamp van Bergen-Belsen.

Twee jolige tieners

Anne en Hannah zijn twee jolige tieners die graag alles op stelten zetten. Ze spelen verstoppertje, laten dingen vallen, praten over verliefdheid en zoenen en dromen van een glansrijke toekomst. Maar dan breekt de oorlogstijd aan, Hannah en Anne mogen bijna niets meer en Otto Frank is bezig met een geheim project. De familie Frank is op een dag spoorloos verdwenen en Hannah voelt zich gekwetst. Later wordt de familie Goslar gedeporteerd naar een kamp en daar komt ze Anne tegen.

In het kamp smeekt Anne om hulp, Hannah moet hiervoor haar leven wagen, maar ze helpt wel. Want Anne is haar beste vriendin. Sowieso is Hannah heel zorgzaam. Dit zie je terug in hoe ze zorgt voor haar zusje Gabi.

Twee tijdsperiodes

De film is opgeknipt in twee periodes, een kleurrijke en vrolijke periode waarin er gedold wordt en de zware en zwarte periode in het kamp. Ik vond de stukken in het kamp het meest indrukwekkend om te zien. Wat me opviel was dat er soms geen ondertiteling was, maar later begreep ik dat dit was om de kijker hetzelfde te laten voelen wat Hannah voelde. Onbegrip en onduidelijkheid. Maar ook angst. Je voelt je al zo alleen en dan spreken ze om je heen een taal die je niet kent.

De periode in Amsterdam is mooi in beeld gebracht, maar ik moet ook bekennen dat ik mezelf bij deze stukken betrapte op staren uit het raam. Het hield mijn aandacht niet vast. Daar komt nog bij dat ik mezelf lichtelijk ergerde aan het karakter van Anne Frank. Voor Hannah is ze haar beste vriendin, maar ik vond Anne af en toe niet echt aardig doen. Hannah wordt soms genegeerd en buitengesloten, zeker wanneer Anne later nieuwe vriendinnen krijgt. Uiteindelijk vinden ze elkaar wel altijd terug in hun vriendschap.

Deze film staat nu op Netflix

Deze film is vrij snel op Netflix beschikbaar gekomen valt me op. Daar heb ik ook de film op gekeken. Het is overigens de eerste Nederlandse film die (gedeeltelijk) over Anne Frank gaat.