10 februari 2022

Longlist 2022 Libris Literatuur Prijs

Elk jaar volg ik de Libris Groslijst op de voet en ik gebruik het als inspiratie-materiaal van wat ik ooit nog wil lezen.

Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen sturen gedurende het jaar hun titels in en uiteindelijk wordt daar een longlist van gemaakt. Op maandag 28 februari kiest een jury hiervan weer zes boeken voor de shortlist. Uiteindelijk wordt op 9 mei 2022 de winnaar gekozen van de Libris Literatuur Prijs 2022 bij Nieuwsuur op NPO 2.

De boeken van de longlist

 • De gelijktijdigheid der dingen van Frouke Arns
 • Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt
 • Willem die Madoc maakte van Nico Dros
 • Miniapolis van Rob van Essen
 • Het einde van het lied van Willem du Gardijn
 • Wormmaan van Mariken Heitman
 • De Mitsubishi Troostbay Company van Auke Hulst
 • Was van Jilt Jorritsma
 • Levenshonger van Marie Kessels
 • De atlas van overal Deniz Kuypers
 • Dorp van Gillis van der Loo
 • Onze kinderen van Renée van Marissing
 • Naar Lillehammer van Vonne van der Meer
 • De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh
 • De verlossing van Jacob Smallegange van Rinus Spruit
 • Lijn van wee en wens van Caro van Thuyne
 • Aleksandra van Lisa Weeda
 • Raam, sleutel van Robbert Welagen

Waar ik nieuwsgierig naar ben

Laat ik maar meteen met de billen bloot gaan: ik heb werkelijk niets gelezen van deze lijst. Er zijn echter wel een paar titels die mijn interesse wekken en waar ik anders nooit aan gedacht had. ‘Onze kinderen’ van Renée van Marissing lijkt me interessant, omdat rouw, ouderschap en verwerking centraal staat in deze roman. En ‘Was’ van Jilt Jorritsma lijkt me ook heel bijzonder, omdat in zijn werk linkjes zouden zitten naar het werk van de gebroeders Grimm, afleveringen van Black Mirror en werk van David Linch.

Welke boeken heb jij gelezen van deze longlist? Of welke boeken lijken jou interessant om eens op te pakken?

2 reacties

 • 12 februari, 2022 om 08:39
  Lalagè zegt:

  Het boek van Leonieke Baerwaldt vond ik goed. Binnenkort ga ik Sholeh Rezazadeh lezen en ook Wormmaan van Mariken Heitman. Haar debuut is bijzonder en daarom ben ik benieuwd naar deze tweede roman.
  Nu ik het nog eens zo bekijk, vind ik het een mooie lijst dit jaar, met een hoop titels die mij wel trekken. Maar ik heb hoogstens twee nieuwe titels aan mijn lijst toegevoegd, dus veel nieuwe inspiratie geeft het niet.


  Lalagè
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: