7 februari 2022

Goed werk van Cynthia Schultz

‘Goed werk’ is een uitgebreide bundeling van informatie uit het brede “Structuurjunkie-producten” programma van Cynthia Schultz.

Blogger Cynthia Schultz heeft zich toegelegd op het geven van trainingen over structuur, productief werken en goed inplannen. Ze heeft daarnaast ook een lijn op de markt gezet met planners en bijbehorend materiaal. In dit boek worden alle onderwerpen nogmaals uitgebreid behandeld. Een soort van training, maar dan op papier zou je kunnen zeggen.

Van inplannen tot uitvoeren

In dit boek komt alles voorbij. Van een goede planning maken tot deze daadwerkelijk uitvoeren. Cynthia legt uit hoe je je dag zo productief mogelijk kunt indelen, hoe je omgaat met drukke momenten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je ook altijd tijd voor jezelf over houdt. Niet onbelangrijk, want de passie voor structuur en productief werken is bij Cynthia ontstaan na haar burn-out. Ze was toen non stop bezig met haar beautyblog en dat brak op.

Ik heb in het verleden twee trainingen gedaan op haar Structuurjunkie academie. “Nee zeggen” en “Uitstelgedrag”. Met die laatste ben ik -serieus- halverwege opgehouden en ik heb het nooit afgemaakt. Gelukkig kwam een heleboel informatie uit die modules terug in dit boek, dus ik heb de rest toch nog meegekregen. De reden dat ik er toen mee stopte was omdat ik het veel herhaling vond en na een paar modules kreeg ik de indruk dat de auteur wel erg veel woorden nodig had om steeds hetzelfde te zeggen. Daarbij lees ik liever informatie, dan dat ik naar video’s en audiofragmenten moet kijken/luisteren.

Herhaling en eigen beleving

In dit boek kom ik trouwens ook veel herhaling tegen. Regelmatig lees ik een alinea waarin dan letterlijk staat wat ze een paar bladzijdes eerder ook al schreef. Ook later komt ze er dan in andere hoofdstukken weer op terug. De hoofdstukken zijn vrij lang en worden afgesloten met vragen, schrijfruimte voor je eigen woorden en een korte samenvatting van hetgeen wat je gelezen en geleerd hebt.

Hoewel ik de informatie nuttig vind, krijg ik het idee dat de auteur bij het hoofdstuk over e-mail beheren haar eigen beleving en smaak erop loslaat. Ja, ik ben het met haar eens dat een e-mail kort en duidelijk moet zijn. Hoe sneller je kunt communiceren, hoe beter en hoe sneller je ook weer door kunt met je werk. Maar, ik proef in dit hoofdstuk heel duidelijk haar aversie tegenover mail. Elke e-mail is er een teveel, met elke e-mail val je iemand lastig. Die aversie voel ik zelf niet bij e-mail. Ik denk dat dit een persoonlijk dingetje van haar is. Ik had het fijner gevonden als er wat meer objectiviteit in dit hoofdstuk had gezeten.

Fijne toevoeging

‘Goed werk’ is een fijne toevoeging op de Structuurjunkie-lijn. Zeker als je niet van de trainingen bent, dan kun je met dit boekwerk ook een eind vooruit. Je kan hoofdstukken overslaan als bepaalde onderwerpen niet van toepassing zijn en je kan altijd terugbladeren als je iets terug wilt lezen.

Cynthia Schultz putte voor haar werk en dit boek veel informatie uit ander werk en tipt deze ook aan de lezer.