16 oktober 2020

Boeken met een ‘mindfuck’

Elke vrijdag doe ik mee aan ‘The Friday Five’, een leuk initiatief van Joost. Elke week wordt er een boekgerelateerde vraag gesteld, waarbij je een lijstje van vijf antwoorden geeft. Het is een terugkerende rubriek op vrijdag waar meerdere bloggers aan meedoen. Bij Joost zelf kun je informatie opvragen over dit initiatief en jezelf aanmelden. (klik)

Vandaag gaat het over boeken met een mindfuck. Geniale plottwisten, waarmee je als lezer flink op het verkeerde been wordt gezet. Een lastige vraag ook, want ik wil natuurlijk niet spoileren. Mocht je op zoek zijn naar boeken met een mindfuck, lees dan gauw verder!

Op het verkeerde been gezet

Een week of vier van Laura van der Haar
Dit was één van de eerste boeken waarin het thema corona werd verwerkt. Het speelt zich af in Spanje. Alleenstaande moeder Ida krijgt corona en moet onmiddellijk zichzelf melden in het ziekenhuis. Maar eerst moet ze oppas regelen voor haar kindje Joanes. Het gehele land staat op zijn kop en Ida is overgeleverd aan regels en protocollen. Onderweg naar het ziekenhuis piekert Ida zich suf, heeft ze wel het juiste gedaan voor Joanes? In het ziekenhuis wordt ze in slaap gebracht. ‘Een week of vier’ is een naargeestig boek. Het einde liet me achter met open mond. Ik schrok enorm van deze twist.

De verschrikkelijke jaren tachtig van Tim Kamps
De verteller van het verhaal woont in de jaren ’80 in een commune in Rotterdam. De bewoners lopen graag naakt rond. Er wonen vier vrouwen in de woongroep, met hun kinderen. Bert is de leider, later is dat Frans. De verteller denkt vaak na over weglopen uit de commune. Ik kreeg de kriebels van dit boek en voornamelijk van Bert en Frans. Maar ook de moeders werkten op mijn zenuwen, ze zijn voornamelijk met zichzelf bezig. Maar dan slaat de auteur mij met een ongelooflijk mindfuck om de oren. Hoe kon ik dat gemist hebben? De auteur doet vervolgens een suggestie aan de lezer om het boek nóg eens te lezen, maar dan met de informatie van de mindfuck in je achterhoofd.  

boeken met een mindfuck

Of hoe waarom van Hanna Bervoets
Dit is het debuut van Hanna Bervoets en dit boek bestaat uit drie delen. Het ‘of’ deel, het ‘hoe’ deel en ‘waarom’. Flora werkt als redactrice bij een magazine en bezoekt mensen thuis voor haar artikelen. In het eerste deel lees je over Flora’s leven. In het ‘hoe’ deel begint de schrijfster opnieuw, maar dan laat ze de lezer ineens heel anders naar het verhaal kijken. De schrijfster had me vervolgens enorm tuk, want niets is wat het lijkt. ‘Of hoe waarom’ is een creatief en grimmig boek.

De reünie van Simone van der Vlugt
Sabine gaat weer terug aan het werk, maar wordt al snel geconfronteerd met haar verleden door een aankondiging van een schoolreünie. Herinneringen aan haar schooltijd komen weer bovendrijven. Met name de vermissing van Isabel Hartman. Eerst waren ze vriendinnen, maar later werd Sabine door Isabel gepest. Op een dag kwam Isabel niet meer thuis. Deze zaak werd nooit opgelost. Sabine duikt terug in deze vermissingszaak.

Gaandeweg dwaal je als lezer door het verhaal en heb je al gauw bij bepaalde personages vraagtekens. Bijna iedereen lijkt wel verdacht, maar de ontknoping van het verhaal is toch bijzonder verrassend. Ik had echt zoiets van: ‘heb ik wel goed opgelet tijdens het lezen’? 

Stille wateren van Eva Nagelkerke
De 29-jarige Sophie woont bij haar ouders en wordt streng gecontroleerd en heeft amper vrijheid. Dit heeft een reden. Tien jaar geleden is er iets afschuwelijks gebeurd, daar moet ze nu nog voor boeten. Langzaamaan wordt duidelijk wat er dan gebeurd is. Sophie ging studeren, kreeg woonruimte bij Annet. Maar al snel ging het mis, Sophie hoorde krekels om haar heen. Ze spraken ook tegen haar. ‘Stille wateren’ is een beklemmende thriller en net als je eindelijk opgelucht adem wilt halen, hebben de zusjes Nagelkerke nog een geniale plottwist klaarstaan als extraatje…

Heb je ook meegedaan aan de The Friday Five deze week?

Zo ja, laat dan een reactie achter hieronder, dan kunnen de lezers van mijn blog doorklikken naar jouw blog. Doe je wekelijks mee, laat dat ook even weten, dan zet ik de volgende keer jouw naam en een link naar jouw blog hier gelijk in de blogpost van The Friday Five.

  1. Joost van Nerdygeekyfanboy (klik)
  2. Patricia van Donder Design (klik)
  3. Eline van Eline Books (klik)
  4. Conny van Connies Boeken (klik)
  5. Kwante van Kwante in Wonderland (klik)
  6. Nienke van BookSomeTea (klik)
  7. Nora van Geekish (klik)
  8. Emmy van Zon en maan (klik)