Boeken met een ‘mindfuck’

Elke vrijdag doe ik mee aan ‘The Friday Five’, een leuk initiatief van Joost. Elke week wordt er een boekgerelateerde vraag gesteld, waarbij je een lijstje van vijf antwoorden geeft. Het is een terugkerende rubriek op vrijdag waar meerdere bloggers aan meedoen. Bij Joost zelf kun je informatie opvragen over dit initiatief en jezelf aanmelden. (klik)

Vandaag gaat het over boeken met een mindfuck. Geniale plottwisten, waarmee je als lezer flink op het verkeerde been wordt gezet. Een lastige vraag ook, want ik wil natuurlijk niet spoileren. Mocht je op zoek zijn naar boeken met een mindfuck, lees dan gauw verder!

Op het verkeerde been gezet

Een week of vier van Laura van der Haar
Dit was één van de eerste boeken waarin het thema corona werd verwerkt. Het speelt zich af in Spanje. Alleenstaande moeder Ida krijgt corona en moet onmiddellijk zichzelf melden in het ziekenhuis. Maar eerst moet ze oppas regelen voor haar kindje Joanes. Het gehele land staat op zijn kop en Ida is overgeleverd aan regels en protocollen. Onderweg naar het ziekenhuis piekert Ida zich suf, heeft ze wel het juiste gedaan voor Joanes? In het ziekenhuis wordt ze in slaap gebracht. ‘Een week of vier’ is een naargeestig boek. Het einde liet me achter met open mond. Ik schrok enorm van deze twist.

De verschrikkelijke jaren tachtig van Tim Kamps
De verteller van het verhaal woont in de jaren ’80 in een commune in Rotterdam. De bewoners lopen graag naakt rond. Er wonen vier vrouwen in de woongroep, met hun kinderen. Bert is de leider, later is dat Frans. De verteller denkt vaak na over weglopen uit de commune. Ik kreeg de kriebels van dit boek en voornamelijk van Bert en Frans. Maar ook de moeders werkten op mijn zenuwen, ze zijn voornamelijk met zichzelf bezig. Maar dan slaat de auteur mij met een ongelooflijk mindfuck om de oren. Hoe kon ik dat gemist hebben? De auteur doet vervolgens een suggestie aan de lezer om het boek nóg eens te lezen, maar dan met de informatie van de mindfuck in je achterhoofd.  

boeken met een mindfuck

Of hoe waarom van Hanna Bervoets
Dit is het debuut van Hanna Bervoets en dit boek bestaat uit drie delen. Het ‘of’ deel, het ‘hoe’ deel en ‘waarom’. Flora werkt als redactrice bij een magazine en bezoekt mensen thuis voor haar artikelen. In het eerste deel lees je over Flora’s leven. In het ‘hoe’ deel begint de schrijfster opnieuw, maar dan laat ze de lezer ineens heel anders naar het verhaal kijken. De schrijfster had me vervolgens enorm tuk, want niets is wat het lijkt. ‘Of hoe waarom’ is een creatief en grimmig boek.

De reünie van Simone van der Vlugt
Sabine gaat weer terug aan het werk, maar wordt al snel geconfronteerd met haar verleden door een aankondiging van een schoolreünie. Herinneringen aan haar schooltijd komen weer bovendrijven. Met name de vermissing van Isabel Hartman. Eerst waren ze vriendinnen, maar later werd Sabine door Isabel gepest. Op een dag kwam Isabel niet meer thuis. Deze zaak werd nooit opgelost. Sabine duikt terug in deze vermissingszaak.

Gaandeweg dwaal je als lezer door het verhaal en heb je al gauw bij bepaalde personages vraagtekens. Bijna iedereen lijkt wel verdacht, maar de ontknoping van het verhaal is toch bijzonder verrassend. Ik had echt zoiets van: ‘heb ik wel goed opgelet tijdens het lezen’? 

Stille wateren van Eva Nagelkerke
De 29-jarige Sophie woont bij haar ouders en wordt streng gecontroleerd en heeft amper vrijheid. Dit heeft een reden. Tien jaar geleden is er iets afschuwelijks gebeurd, daar moet ze nu nog voor boeten. Langzaamaan wordt duidelijk wat er dan gebeurd is. Sophie ging studeren, kreeg woonruimte bij Annet. Maar al snel ging het mis, Sophie hoorde krekels om haar heen. Ze spraken ook tegen haar. ‘Stille wateren’ is een beklemmende thriller en net als je eindelijk opgelucht adem wilt halen, hebben de zusjes Nagelkerke nog een geniale plottwist klaarstaan als extraatje…

Heb je ook meegedaan aan de The Friday Five deze week?

Zo ja, laat dan een reactie achter hieronder, dan kunnen de lezers van mijn blog doorklikken naar jouw blog. Doe je wekelijks mee, laat dat ook even weten, dan zet ik de volgende keer jouw naam en een link naar jouw blog hier gelijk in de blogpost van The Friday Five.

 1. Joost van Nerdygeekyfanboy (klik)
 2. Patricia van Donder Design (klik)
 3. Eline van Eline Books (klik)
 4. Conny van Connies Boeken (klik)
 5. Kwante van Kwante in Wonderland (klik)
 6. Nienke van BookSomeTea (klik)
 7. Nora van Geekish (klik)
 8. Emmy van Zon en maan (klik)

1 reactie

 • 16 oktober, 2020 om 20:43
  Lalagè zegt:

  Hier houd ik wel van! Het allerbeste boek met een mindfuck vind ik ‘Op een nacht’ van Anne Eekhout, omdat je daarin net zo verward raakt als de hoofdpersoon.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

Reageer op: Boeken met een ‘mindfuck’

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten