Het tij hoog, de maan blauw van Jolien Janzing

het tij hoog de maan blauw cover

‘Het tij hoog, de maan blauw’ is een boek wat met zorg is samengesteld! Dat begint al met de mooie en mysterieuze kaft.

Eind negentiende eeuw in Antwerpen organiseert de chique weduwe Léonie Osterrieth vaak salons in haar paleis. Ze heeft een zwak voor ontdekkingsreizigers en droomt van zelf reizen naar andere plekken op de wereld. Deze honger stilt ze door het lezen en bekijken van reisboeken. Dan ontmoet ze de ambitieuze Adrien de Gerlache, ze besluit hem te helpen zijn droom te verwezenlijken: een expeditie naar Antarctica.

De barre tocht

Het was niet zo gemakkelijk om een expeditie op te zetten, laat staan naar de Zuidpool. Uiteindelijk vertrekt Adrien de Gerlache met de driemaster Belgica richting Antarctica. Léonie ontvangt tijdens die reis diverse telegrammen uit exotische landen die worden aangedaan tijdens de expeditie. Maar dan blijft het stil. Een tijd van onzekerheid volgt. Niet alleen voor Léonie, maar ook voor alle andere achterblijvers.

De expeditie naar Antarctica zelf is ook te volgen. Het is een barre tocht, ijskoud, geïsoleerd tussen ijs en nauwelijks wat te eten probeert de bemanning de winter op de Zuidpool te overleven. Ze krijgen te maken met de dood, maar ook met overwinningen.

Veel personages

Zodra je begint met ‘Het tij hoog, de maan blauw’ wordt al duidelijk dat er erg veel personages meedoen aan dit verhaal. Gelukkig worden ze aan het begin al aan je voorgesteld, dat scheelt al een hoop. De perspectieven wisselen vaak en dat zorgt ook voor veel contrasten. Het ene hoofdstuk gaat over de mannen die noodgedwongen pinguïnvlees eten, om een hoofdstuk later te lezen dat Léonie een warm pistoletje met jam eet.

De hoofdstukken die zich afspelen op de Belgica vond ik het meest interessant. Het krakende ijs wat het schip insluit, de donkere winter, letterlijk op het eind van de wereld, maar je voelt tegelijkertijd aan alles dat de bemanning van het schip bezig is met een belangrijke ontdekkingsreis.

Hoop verbindt alles

‘Het tij hoog, de maan blauw’ is een zeer uitgebreide historische roman. Diverse mensen komen aan het woord en zij leven allemaal anders. Het voordeel hiervan is dat je een uitgebreid kijkje krijgt in de diverse klassen van die tijd. Persoonlijk had ik het prettiger gevonden als er twee hoofdpersonages waren geweest: Adrien en Léonie. Dat had het nog meeslepender gemaakt en het verhaal wat meer vaart gegeven. Dat miste ik voornamelijk in de opbouw van het verhaal.

Het verhaal nodigt ook uit tot een gesprek met elkaar. Hoe voelde het om reishonger te hebben in een tijd waarbij het niet gebruikelijk was om als vrouw te reizen? Hoe vul je het leven in als je grote liefde wegblijft en niets meer laat horen? En daarnaast laat de auteur ook genoeg over aan de verbeelding van de lezer. De kou en eenzaamheid op Antarctica, de geluiden van het krakende ijs en uiteindelijk ook de hoop. Want hoop verbindt alle personages. De hoop op een goede thuiskomst, de hoop dat je grote liefde nog in leven is en de hoop om de wereld te mogen ontdekken.

Liefhebbers van historische romans

Als je dol bent op de boeken van Simone van der Vlugt en Tanya Commandeur, dan raad ik je graag dit boek van Jolien Janzing aan. ‘Het tij hoog, de maan blauw’ bevat een schat aan informatie. Het is ook een interessant boek om samen te lezen in een leesclub.


Reageer op: Het tij hoog, de maan blauw van Jolien Janzing

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten