Ginevra van Simone van der Vlugt

Ginevra coverOp een zonnige dag las ik ‘Ginevra’ van Simone van der Vlugt. Het is geen dik boek, het is een novelle.

‘Ginevra’ is een oud Italiaans liefdesverhaal. Gebaseerd op een oude legende. In het Florence van de 14e eeuw is de achttienjarige Ginevra verliefd op Antonio. Maar haar ouders zijn daar niet blij mee! Zij willen Ginevra liever uithuwelijken aan een oude en rijke weduwnaar. Ginevra probeert nog te ontsnappen, maar vaders wil is wet. Ginevra voelt zich gevangen in een leven wat ze zelf niet heeft uitgekozen. Als later de pest uitbreekt is niets meer zeker in het leven van Ginevra.

Italiaans liefdesverhaal
Zo op het eerste oog lijkt ‘Ginevra’ een klassiek liefdesverhaal. Dat is het ook wel een beetje. Toch hangt er in ‘Ginevra’ een mysterieus laagje, vooral in de tweede helft. Dit heeft te maken met het feit dat het gaat om een legende uit de Italiaanse geschiedenis. Dat geeft toch net weer een andere lading aan het verhaal.

Ik was eerst nog wat huiverig, omdat ik geen fan ben van zangerige Italiaanse namen en overdreven Italiaanse liefdesverklaringen, dat valt gelukkig in dit boek reuze mee! Simone van der Vlugt houdt er een nuchtere vertelstijl op na. Ginevra is een jonge en wijze vrouw, niet zweverig of overdreven romantisch. Ook Antonio is nuchter en intelligent. Dat leest prettig.

Triest en mooi tegelijk
Het verhaal van ‘Ginevra’ is eigenlijk best triest. Deze jonge vrouw probeerde een aantal keren haar gevoel te volgen, maar werd keer op keer gedwarsboomd. Moeten trouwen met een man waarvoor je niets voelt is hard en meedogenloos. Maar zo ging dat in die tijd. Toch blijft Ginevra hoop houden, soms komt die hoop samen met slechte gedachtes. De eerlijkheid daarover vond ik juist weer mooi. Achter in het boek legt Simone van der Vlugt uit waar alles zich afspeelt en waar je bepaalde locaties terug kunt vinden mocht je in Florence op vakantie zijn.

Het einde is mysterieus en mooi. Ik vond het verhaal wel heel snel voorbijkomen. Alsof ik een lange film in een korte samenvatting terugzag op tv. Zo las ook dit boek, alsof het verhaal een samenvatting was van een heel lang liefdesverhaal. Het las zeker erg fijn, maar het had wat mij betreft nog wat meer verdieping mogen hebben. Ik vond het ook jammer dat de uitgeverij al een groot deel van het verhaal had verraden op de omslagtekst. Daardoor miste ik toch wat spanning, omdat ik simpelweg wist dat bepaalde wendingen eraan zaten te komen.


3 reacties

 • 18 augustus, 2017 om 09:29
  Marcelle zegt:

  Ik ben hier wel benieuwd naar, ik ga het lezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marcelle Beantwoorden

 • 13 oktober, 2017 om 16:32
  Vivian zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens: het verhaal is mooi, de schrijfstijl is mooi, maar het is gewoon te kort en te karig uitgewerkt! Erg jammer, maar Simones volgende historische roman schijnt qua lengte in de buurt te komen van Rode sneeuw in december, dus misschien kunnen we daar meer van genieten 🙂

  Ikhartje(2) deze reactie

  Vivian Beantwoorden

Reageer op: Ginevra van Simone van der Vlugt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten