15 augustus 2017

Achter gesloten deuren van B.A. Paris

Het was lang geleden dat ik in één dag een boek gelijk uitlas. Dat kon ook niet anders, want ‘Achter gesloten deuren’ had mij volledige aandacht. De e-reader ging mee aan tafel, mee de badkamer in… het boek moest en zou uit zijn voordat ik naar bed zou gaan!

Grace en Jack lijken een perfect stel. Ze wonen mooi, lijken gelukkig en Grace is een elegante en betrokken vrouw. Jack een goede advocaat, die mishandelde vrouwen bijstaat in de rechtbank. Maar achter de gesloten deuren is het leven voor Grace een hel! Grace mag nergens alleen naartoe en brengt de dag door in een slaapkamer met tralies…

De perfecte leugen

Jack is intens perfect voor de buitenwereld, maar intens gemeen privé tegen Grace. Hij heeft een verknipte geest, hij is geraffineerd en heeft aanzien omdat hij een topadvocaat is en strijdt voor mishandelde vrouwen. Niemand zou hem ooit verdenken. Hij houdt van controle, van machtsspelletjes en heeft een ziekelijke fascinatie voor angst. Hij geniet van angst, van machteloosheid en van straffen. Dat maakt hem een gevaarlijke man.

Grace is niet naïef, Grace weet namelijk heel goed hoe haar echtgenoot in elkaar steekt. Grace heeft ook een lief zusje: Millie. Zij heeft het downsyndroom. Millie is haar zwakke plek, voor Millie staat ze letterlijk doodsangsten uit. Hoe ze ook een uitweg zoekt, haar man is haar altijd een stap voor. Jack heeft namelijk één doel voor ogen: hij wil ook Millie in huis, daar kijkt hij naar uit… hij ziet in haar de perfecte prooi voor zijn ziekelijke spelletjes.

Onderhuidse spanning

B.A. Paris laat in het eerste hoofdstuk al duidelijk tussen de regels voelen dat het perfecte koppel lang niet zo perfect is als het lijkt. Grace en Jack hebben bezoek, Grace is de perfecte gastvrouw, maar al snel voel je tussen de regels door dat er iets niet helemaal pluis is. De schrijfster wisselt van heden naar verleden. Je leest hoe Grace Jack heeft leren kennen. Dat Jack een charismatische en betrokken man was en dat Grace zich volkomen op haar gemak voelde.

Het meest enge vond ik hoe gemakkelijk en geraffineerd Jack te werk ging in het verleden en hoe gemakkelijk hij Grace daardoor in zijn macht kreeg. Jack is de regisseur van zijn eigen horrorscenario. De stappen die hij vooruit zet om Grace altijd slim af te zijn voelen beklemmend. Er lijkt geen uitweg voor Grace te zijn. Je voelt de moedeloosheid. Maar ook de woede bij de straffen die Jack verzint.

Grace is niet naïef

Ik las in een paar recensies dat mensen Grace naïef vonden. Als je goed tussen de regels doorleest is Grace helemaal niet naïef. Ze denkt juist vooruit en maakt strategisch gekozen opmerkingen in gesprekken. Ze weet als geen ander hoe haar man in elkaar steekt, ze weet -helaas- ook wat ze niet kan doen. Daarbij is ze ook bewust van het feit dat Jack een hoog aanzien heeft en dat dit tegen haar gebruikt wordt als ze weg wil komen.

Ik zou het beslist niet naïef noemen. In haar situatie was het ook zo dat de tralies voor het slaapkamerraam niet de enige tralies waren in haar leven. Ik denk dat vooral haar angst voor Jack -en zijn ziekelijke spelletjes- de onzichtbare tralies in haar leven zijn.

De spanning

De spanning is sluimerend en het onvoorspelbare karakter van Jack zorgt ervoor dat je door blijft lezen. De schrijfster maakt ook handig gebruik van cliffhangers als ze switcht van heden naar verleden. Soms herhaalt ze een paar situaties, waardoor je een duidelijker beeld krijgt.

Ik bleef maar doorlezen, hopend op een goed eind. Maar als Jack weer op een ziekelijk geraffineerde manier voor de zoveelste keer Grace te slim af is, zonk bij mij ook af en toe de moed in de schoenen als lezer. Dus bleef ik lezen, tot de laatste pagina. En toen voelde ik frustratie. Ik kan niet vertellen waarom, maar ik denk dat als je het boek gelezen hebt, je begrijpt wat ik bedoel.

Juist dát gevoel gaf nog die extra ster om tot de vijf sterren te komen!

8 reacties

 • 15 augustus, 2017 om 15:21
  Ali zegt:

  Maakt mij heel nieuwsgierig, deze recensie


 • 15 augustus, 2017 om 16:00
  Jessica zegt:

  Hoe toevallig… Ik haalde dit boek namiddag uit een boekenruilkastje hier in de buurt.


  Jessica
  Beantwoorden

 • 15 augustus, 2017 om 16:14
  Veronique zegt:

  Woooooohhh. Ik ben nu nog meer benieuwd!!!


  Veronique
  Beantwoorden

 • 15 augustus, 2017 om 18:27
  Annelies zegt:

  Je maakt me wel nieuwsgierig!


  Annelies
  Beantwoorden

 • 15 augustus, 2017 om 20:43
  Sue zegt:

  Ik ben vandaag begonnen in het luisterboek en vind het al erg spannend! Toch vind ik Grace wel een tikkeltje naïef en afhankelijk, vooral als ze vertelt hoe ze bij elkaar zijn gekomen.


  • 15 augustus, 2017 om 23:19
   Leesdame zegt:

   En toch, als je het boek uit hebt en je kijkt terug naar het verhaal in zijn geheel, dan vind ik Grace niet naïef. Althans ik voelde dat zo. Ik denk dat angst veel met een mens kan doen. Ze zeggen niet voor niks dat angst de slechtste raadgever is. In het begin speelde liefde nog een grote rol en liet Grace zich leiden door verliefdheid, alles leek ook perfect. Op het moment dat ze niet meer terug kon had Jack het scenario al uitgestippeld, inclusief onverwachte wendingen. Toen ik het boek uit had, begreep ik de eerste hoofdstukken (over het etentje) een stuk beter en de opmerkingen van Grace vond ik ineens een stuk doordachter.

   Maar goed, meningen kunnen verschillen en als jij het anders leest is dat natuurlijk alleen maar mooi en interessant. Dat maakt het lezen van een boek juist zo uniek 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 16 augustus, 2017 om 09:58
  Sophie zegt:

  Dit is een boek dat van mij ook 5 sterren zou krijgen! Je wordt er echt in opgeslokt en voelt de beklemmende benauwdheid. Ik wilde ook niet stoppen met lezen, maar had soms ook moeite om door te lezen door dit gevoel. Het einde is bijna iets te simpel, maar doordat de rest zo goed was, is dat minder erg.
  Het nieuwe boek van deze auteur, Gebroken, is ook een aanrader, maar kan niet tippen aan dit boek!


  Sophie
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: