Achter gesloten deuren van B.A. Paris

achter gesloten deuren coverHet was lang geleden dat ik in één dag een boek gelijk uitlas. Dat kon ook niet anders, want ‘Achter gesloten deuren’ had mij volledige aandacht. De e-reader ging mee aan tafel, mee de badkamer in… het boek moest en zou uit zijn voordat ik naar bed zou gaan!

Grace en Jack lijken een perfect stel. Ze wonen mooi, lijken gelukkig en Grace is een elegante en betrokken vrouw. Jack een goede advocaat, die mishandelde vrouwen bijstaat in de rechtbank. Maar achter de gesloten deuren is het leven voor Grace een hel! Grace mag nergens alleen naartoe en brengt de dag door in een slaapkamer met tralies…

De perfecte leugen
Jack is intens perfect voor de buitenwereld, maar intens gemeen privé tegen Grace. Hij heeft een verknipte geest, hij is geraffineerd en heeft aanzien omdat hij een topadvocaat is en strijdt voor mishandelde vrouwen. Niemand zou hem ooit verdenken. Hij houdt van controle, van machtsspelletjes en heeft een ziekelijke fascinatie voor angst. Hij geniet van angst, van machteloosheid en van straffen. Dat maakt hem een gevaarlijke man.

Grace is niet naïef, Grace weet namelijk heel goed hoe haar echtgenoot in elkaar steekt. Grace heeft ook een lief zusje: Millie. Zij heeft het downsyndroom. Millie is haar zwakke plek, voor Millie staat ze letterlijk doodsangsten uit. Hoe ze ook een uitweg zoekt, haar man is haar altijd een stap voor. Jack heeft namelijk één doel voor ogen: hij wil ook Millie in huis, daar kijkt hij naar uit… hij ziet in haar de perfecte prooi voor zijn ziekelijke spelletjes.

Onderhuidse spanning
B.A. Paris laat in het eerste hoofdstuk al duidelijk tussen de regels voelen dat het perfecte koppel lang niet zo perfect is als het lijkt. Grace en Jack hebben bezoek, Grace is de perfecte gastvrouw, maar al snel voel je tussen de regels door dat er iets niet helemaal pluis is. De schrijfster wisselt van heden naar verleden. Je leest hoe Grace Jack heeft leren kennen. Dat Jack een charismatische en betrokken man was en dat Grace zich volkomen op haar gemak voelde.

Het meest enge vond ik hoe gemakkelijk en geraffineerd Jack te werk ging in het verleden en hoe gemakkelijk hij Grace daardoor in zijn macht kreeg. Jack is de regisseur van zijn eigen horrorscenario. De stappen die hij vooruit zet om Grace altijd slim af te zijn voelen beklemmend. Er lijkt geen uitweg voor Grace te zijn. Je voelt de moedeloosheid. Maar ook de woede bij de straffen die Jack verzint.

Grace is niet naïef
Ik las in een paar recensies dat mensen Grace naïef vonden. Als je goed tussen de regels doorleest is Grace helemaal niet naïef. Ze denkt juist vooruit en maakt strategisch gekozen opmerkingen in gesprekken. Ze weet als geen ander hoe haar man in elkaar steekt, ze weet -helaas- ook wat ze niet kan doen. Daarbij is ze ook bewust van het feit dat Jack een hoog aanzien heeft en dat dit tegen haar gebruikt wordt als ze weg wil komen.

Ik zou het beslist niet naïef noemen. In haar situatie was het ook zo dat de tralies voor het slaapkamerraam niet de enige tralies waren in haar leven. Ik denk dat vooral haar angst voor Jack -en zijn ziekelijke spelletjes- de onzichtbare tralies in haar leven zijn.

Spanning
De spanning is sluimerend en het onvoorspelbare karakter van Jack zorgt ervoor dat je door blijft lezen. De schrijfster maakt ook handig gebruik van cliffhangers als ze switcht van heden naar verleden. Soms herhaalt ze een paar situaties, waardoor je een duidelijker beeld krijgt.

Ik bleef maar doorlezen, hopend op een goed eind. Maar als Jack weer op een ziekelijk geraffineerde manier voor de zoveelste keer Grace te slim af is, zonk bij mij ook af en toe de moed in de schoenen als lezer. Dus bleef ik lezen, tot de laatste pagina. En toen voelde ik frustratie. Ik kan niet vertellen waarom, maar ik denk dat als je het boek gelezen hebt, je begrijpt wat ik bedoel.

Juist dát gevoel gaf nog die extra ster om tot de vijf sterren te komen!


8 reacties

 • 15 augustus, 2017 om 15:21
  Ali zegt:

  Maakt mij heel nieuwsgierig, deze recensie

  Ikhartje(3) deze reactie

  Ali Beantwoorden

 • 15 augustus, 2017 om 16:00
  Jessica zegt:

  Hoe toevallig… Ik haalde dit boek namiddag uit een boekenruilkastje hier in de buurt.

  Ikhartje(3) deze reactie

  Jessica Beantwoorden

 • 15 augustus, 2017 om 16:14
  Veronique zegt:

  Woooooohhh. Ik ben nu nog meer benieuwd!!!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Veronique Beantwoorden

 • 15 augustus, 2017 om 18:27
  Annelies zegt:

  Je maakt me wel nieuwsgierig!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 15 augustus, 2017 om 20:43
  Sue zegt:

  Ik ben vandaag begonnen in het luisterboek en vind het al erg spannend! Toch vind ik Grace wel een tikkeltje naïef en afhankelijk, vooral als ze vertelt hoe ze bij elkaar zijn gekomen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sue Beantwoorden

  • 15 augustus, 2017 om 23:19
   Leesdame zegt:

   En toch, als je het boek uit hebt en je kijkt terug naar het verhaal in zijn geheel, dan vind ik Grace niet naïef. Althans ik voelde dat zo. Ik denk dat angst veel met een mens kan doen. Ze zeggen niet voor niks dat angst de slechtste raadgever is. In het begin speelde liefde nog een grote rol en liet Grace zich leiden door verliefdheid, alles leek ook perfect. Op het moment dat ze niet meer terug kon had Jack het scenario al uitgestippeld, inclusief onverwachte wendingen. Toen ik het boek uit had, begreep ik de eerste hoofdstukken (over het etentje) een stuk beter en de opmerkingen van Grace vond ik ineens een stuk doordachter.

   Maar goed, meningen kunnen verschillen en als jij het anders leest is dat natuurlijk alleen maar mooi en interessant. Dat maakt het lezen van een boek juist zo uniek 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 16 augustus, 2017 om 09:58
  Sophie zegt:

  Dit is een boek dat van mij ook 5 sterren zou krijgen! Je wordt er echt in opgeslokt en voelt de beklemmende benauwdheid. Ik wilde ook niet stoppen met lezen, maar had soms ook moeite om door te lezen door dit gevoel. Het einde is bijna iets te simpel, maar doordat de rest zo goed was, is dat minder erg.
  Het nieuwe boek van deze auteur, Gebroken, is ook een aanrader, maar kan niet tippen aan dit boek!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sophie Beantwoorden

Reageer op: Achter gesloten deuren van B.A. Paris

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten