1 februari 2020

Januari 2020: veel lezen, de maan en Virgin River

De eerste maand van het jaar ging snel voorbij. Ik vind januari een lastige maand. Een beetje de maandag van het jaar zeggen sommige mensen, daar ben ik het wel mee eens. Het was ook zo grauw en regenachtig steeds, alsof het jaar ook niet echt wakker wilde worden. Maar goed, de kop is eraf! Tijd om aan de rest van het jaar te beginnen.

In januari las ik negen boeken uit, waarvan acht van Nederlandstalige auteurs. Ik begon met Virgin River op Netflix en zat meteen in het verhaal! Daarnaast volgde ik wat adviezen op van de maankalender die bij mij boven bed hangt.

Wat ik las…

 1. De donkere dagen van diverse auteurs (klik)
 2. Vrouwen zonder genade van Camilla Läckberg (klik)
 3. Zomerkind van Tamara Postma
 4. Het duivelskind van Maria Genova & Angel van der Vecht (klik)
 5. In retraite van Carla de Jong (klik)
 6. Like me! van Caja Cazemier (klik)
 7. Iets van mij van Caja Cazemier
 8. Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck (klik)
 9. Peddelen en proosten van Marijke Vos

Alle boeken behalve ‘Vele hemels…’ las ik via Kobo Plus. Ik vond Caja Cazemier een leuke ontdekking trouwens! Ze schrijft voor verschillende doelgroepen, variërend van brugklassers tot scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De twee boeken die ik van haar las vond ik erg mooi!

Het mooiste boek in januari was ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet op de Beeck. De grootste tegenvaller vond ik ‘Zomerkind’ van Tamara Postma. Ik werd door de omslagtekst heel nieuwsgierig, maar ontdekte al snel dat ik een sappig niemendalletje aan het lezen was vol clichés en onlogische wendingen.

Wat ik keek

Na wat scrollen op de hoofdpagina van Netflix (dat scrollen kan ik echt heel lang volhouden) ontdekte ik Virgin River. Dat leek me wel wat! Gemoedelijk, een verpleegster die opnieuw begint in een klein dorpje bij een norse huisarts. Al gauw zat ik helemaal in het verhaal! Ik kijk nu elke avond uit naar weer een aflevering.

Daarnaast ik heb na maanden de Gilmore Girls weer opgepakt, heerlijk voor tussendoor, als ik iets herkenbaars en makkelijks wil kijken. Ik heb ook een poging gedaan om de Netflix-serie Ares te volgen, maar jeetje, wat is dit een donkere serie zeg. Het verhaal is ook erg vaag. Het lijkt meer om de effecten (zoveel mogelijk in het donker filmen haha) te draaien dan om het verhaal. Maar wie weet, misschien als ik doorzet en meer afleveringen kijk…

De maankalender

Aan de muur hangt de maankalender van Lieke en Letteke van Lexmond. Oftewel, de ‘moonsisters mooncalendar’. Maar ja, ik hou het lekker bij Nederlands, dus maankalender.

Ik vind het interessant om er op een nuchtere manier naar te kijken. Tijdens afnemende maan wordt bijvoorbeeld geadviseerd om op te ruimen en schoon te maken. Toevallig heb ik op die dagen flink schoongemaakt en ben ik een middag bezig geweest met het wegdoen van papierwerk. Maar dan vraag ik me af: deed ik dat omdat dit gedrag past bij de afnemende maan, of omdat ik dit las op de kalender en dit onbewust in mijn hoofd had geplant: “misschien moet ik vandaag inderdaad maar eens die papieren op gaan ruimen…”. Eigenlijk plant je met zo’n advies een zaadje in iemands gedachten naar mijn mening.

Het is echter ook leuk om dingetjes uit te testen en om te spelen met de info die je krijgt. Bij afnemende maan kun je vlekken goed verwijderen. Je haar verven moet juist bij wassende maan, want dan pakt de kleur beter. Wacht eens even… Als ik dat nou eens omdraai! Ik laat mijn haar verven met afnemende maan, zodat bij het uitspoelen géén vlekken achterblijven op mijn hoofdhuid! Ik moet toegeven, ik had dit keer inderdaad geen donkere randjes en vlekken op mijn hoofdhuid. De verf pakte overigens net zo goed op mijn haar als altijd.

Tijd voor februari

Ik ga deze maand lekker verder met de nieuwe serie van Marijke Vos. Ik ga ‘Serpent’ lezen van Carla de Jong en de rest zie ik vanzelf op mijn pad verschijnen!

Is jouw leesjaar goed begonnen?

4 reacties

 • 2 februari, 2020 om 11:41
  zwartraafje

  Virgin River is een fijne serie hé. Ik was er heel benieuwd naar vermits ik de eerste vijf delen uit de reeks van Robyn Carr gelezen heb en nieuwsgierig was naar hoe ze het zouden uitwerken. Zouden ze één boek per aflevering nemen, één boek per seizoen of nog iets helemaal anders? Uiteindelijk bleken ze meerdere delen te verweven in het eerste seizoen en ik heb er enorm van genoten.  • 3 februari, 2020 om 20:34
   Leesdame

   Ja, ik vind het een heerlijke en ontspannende serie om te volgen voor het slapengaan. Ik heb de boeken (nog) niet gelezen, maar het lijkt me wel leuk omdat ooit eens te gaan doen. Wel nog even uitzoeken wat de juiste volgorde is dan. • 2 februari, 2020 om 18:54
  Annelies

  Ik vond Virgin River ook een hele leuke serie. Hopelijk komt er snel een tweede seizoen!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: