30 januari 2020

Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck

Eindelijk las ik het veelgeprezen debuut van Griet op de Beeck: ‘Vele hemels boven de zevende’. Ietwat huiverig begon ik eraan, want ik had ook hoge verwachtingen.

Vijf hoofdpersonen vertellen hun verhaal. Al snel is het duidelijk dat vier hiervan familieleden van elkaar zijn en de vijfde een vriend is. De 12-jarige Lou is de dochter van de 42-jarige Elsie. Haar zus is de 36-jarige Eva. Jos is de vader en opa en tenslotte is er nog Casper, de kunstenaar, die valt voor Elsie. Maar Elsie is getrouwd. Hun verhaal word gedeeld in vijf verschillende perspectieven die elkaar afwisselen.

Melancholieke sfeer

Vrijwel alle personages voelen zich niet gelukkig. Lou is het buitenbeentje van de klas, ze filosofeert veel en kan het erg goed vinden met haar tante Eva. Eva noemt Lou vaak ‘kieken’. Eva is vrijgezel en is werkzaam in de gevangenis, ze is melancholiek en zit vaak alleen. Ze onderneemt wel wat op datinggebied, maar dat gaat nooit zoals ze verwacht. Uiteindelijk zoekt ze hulp bij een psychologe, maar de eenzaamheid voelt knellend aan voor haar.

De meest melancholieke sfeer voel je in het huis van Jos en zijn vrouw Jeanne. Ze zijn getrouwd, maar de liefde lijkt allang weggesijpeld te zijn. Jos drinkt en rookt stiekem. Eva weet dit, maar beschermt haar vader. Jeanne zegt vaak (onbedoeld misschien) nare dingen. Zo wijst ze Eva vaak op haar overgewicht. De sfeer is vaak beladen, zo ook bij het verjaardagsfeest van Jeanne.

Elsie is getrouwd met een arts en heeft kinderen. Maar Elsie voelt zich niet happy in haar huwelijk met Walter, ze voelt zich lekkerder en meer zichzelf bij kunstenaar Casper. Het vreemdgaan werkt bijna verslavend voor haar. Casper en zij hebben bijzondere gesprekken met elkaar.

Verraad, bedrog, eenzaamheid

‘Vele hemels boven de zevende’ kent vele thema’s. Bijvoorbeeld verraad. Lou ziet in de stad een klasgenootje stelen, uitgerekend het klasgenootje wat haar gekwetst heeft, ze besluit het te melden, maar voelt zich daarna schuldig. Elsie bedriegt haar man met Casper. Eva voelt zich eenzaam en vader Jos drinkt zijn eenzaamheid weg en liegt daarover tegen zijn vrouw.

Hoewel de personages vaak oppervlakkige dingen doen, sijpelt er een venijnig laagje tussen de regels door. Het schrijnt en de eenzaamheid is voelbaar. Vooral die van Eva, die uiteindelijk naar een climax leidt, waarop voornamelijk de reactie van Lou onder je huid kruipt.

Prachtige schrijfstijl

Dat Griet op de Beeck prachtig schrijft wist ik al van het boekenweekgeschenk en van ‘Kom hier dat ik u kus‘. Dit boek is echter nog mooier! Ik heb heel wat mooie zinnen gemarkeerd op mijn e-reader. Sommige uitspraken en gedachten van de personages zijn filosofisch en sprak ik hardop uit om te horen hoe het klonk.

In niet al te lange hoofdstukken leren we de levens van de personages steeds meer kennen, je ziet dat het fout gaat, dat levens op zijn kop komen te staan, maar Griet op de Beeck werkt er rustig naartoe zonder langdradig te worden. Mijn favoriete personage is Eva, het minst had ik met Casper, al zegt hij wel vaak wijze dingen en laat hij Elsie anders naar haar leven kijken.

Het Vlaams leest heerlijk, de zangerige stijl, de Vlaamse woorden. Dit boek was genieten! Binnenkort ga ik de verfilming bekijken.

4 reacties

 • 31 januari, 2020 om 07:19
  Lalagè

  Goed idee, die film, met muziek van Spinvis 🙂 • 3 februari, 2020 om 15:06
  Jenn

  Ik heb een paar e-books van haar, maar op de één of andere manier trekt het me niet ofzo. Terwijl ik aan de andere kant eigenlijk heel benieuwd ben na zo veel positieve recensies.  • 3 februari, 2020 om 20:39
   Leesdame

   Dat was in het begin bij mij ook. Huiverigheid, maar ook nieuwsgierigheid vanwege de positieve recensies. Ik merkte wel dat ik in het begin even moest wennen aan haar stijl. Het zangerige Vlaams, wat filosofisch invalshoek, maar na één of twee hoofdstukken ben je dat gewend en dan gaan de karakters leven. Vele hemels boven de zevende is tot nu mijn favoriete boek van haar!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: