Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck

Vele hemels boven de zevende cover

Eindelijk las ik het veelgeprezen debuut van Griet op de Beeck: ‘Vele hemels boven de zevende’. Ietwat huiverig begon ik eraan, want ik had ook hoge verwachtingen.

Vijf hoofdpersonen vertellen hun verhaal. Al snel is het duidelijk dat vier hiervan familieleden van elkaar zijn en de vijfde een vriend is. De 12-jarige Lou is de dochter van de 42-jarige Elsie. Haar zus is de 36-jarige Eva. Jos is de vader en opa en tenslotte is er nog Casper, de kunstenaar, die valt voor Elsie. Maar Elsie is getrouwd. Hun verhaal word gedeeld in vijf verschillende perspectieven die elkaar afwisselen.

Melancholieke sfeer

Vrijwel alle personages voelen zich niet gelukkig. Lou is het buitenbeentje van de klas, ze filosofeert veel en kan het erg goed vinden met haar tante Eva. Eva noemt Lou vaak ‘kieken’. Eva is vrijgezel en is werkzaam in de gevangenis, ze is melancholiek en zit vaak alleen. Ze onderneemt wel wat op datinggebied, maar dat gaat nooit zoals ze verwacht. Uiteindelijk zoekt ze hulp bij een psychologe, maar de eenzaamheid voelt knellend aan voor haar.

De meest melancholieke sfeer voel je in het huis van Jos en zijn vrouw Jeanne. Ze zijn getrouwd, maar de liefde lijkt allang weggesijpeld te zijn. Jos drinkt en rookt stiekem. Eva weet dit, maar beschermt haar vader. Jeanne zegt vaak (onbedoeld misschien) nare dingen. Zo wijst ze Eva vaak op haar overgewicht. De sfeer is vaak beladen, zo ook bij het verjaardagsfeest van Jeanne.

Elsie is getrouwd met een arts en heeft kinderen. Maar Elsie voelt zich niet happy in haar huwelijk met Walter, ze voelt zich lekkerder en meer zichzelf bij kunstenaar Casper. Het vreemdgaan werkt bijna verslavend voor haar. Casper en zij hebben bijzondere gesprekken met elkaar.

Verraad, bedrog, eenzaamheid

‘Vele hemels boven de zevende’ kent vele thema’s. Bijvoorbeeld verraad. Lou ziet in de stad een klasgenootje stelen, uitgerekend het klasgenootje wat haar gekwetst heeft, ze besluit het te melden, maar voelt zich daarna schuldig. Elsie bedriegt haar man met Casper. Eva voelt zich eenzaam en vader Jos drinkt zijn eenzaamheid weg en liegt daarover tegen zijn vrouw.

Hoewel de personages vaak oppervlakkige dingen doen, sijpelt er een venijnig laagje tussen de regels door. Het schrijnt en de eenzaamheid is voelbaar. Vooral die van Eva, die uiteindelijk naar een climax leidt, waarop voornamelijk de reactie van Lou onder je huid kruipt.

Prachtige schrijfstijl

Dat Griet op de Beeck prachtig schrijft wist ik al van het boekenweekgeschenk en van ‘Kom hier dat ik u kus‘. Dit boek is echter nog mooier! Ik heb heel wat mooie zinnen gemarkeerd op mijn e-reader. Sommige uitspraken en gedachten van de personages zijn filosofisch en sprak ik hardop uit om te horen hoe het klonk.

In niet al te lange hoofdstukken leren we de levens van de personages steeds meer kennen, je ziet dat het fout gaat, dat levens op zijn kop komen te staan, maar Griet op de Beeck werkt er rustig naartoe zonder langdradig te worden. Mijn favoriete personage is Eva, het minst had ik met Casper, al zegt hij wel vaak wijze dingen en laat hij Elsie anders naar haar leven kijken.

Het Vlaams leest heerlijk, de zangerige stijl, de Vlaamse woorden. Dit boek was genieten! Binnenkort ga ik de verfilming bekijken.4 reacties

 • 31 januari, 2020 om 07:19
  Lalagè zegt:

  Goed idee, die film, met muziek van Spinvis 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 31 januari, 2020 om 16:27
   Leesdame zegt:

   Heb jij de film al gezien? Ik vind de trailer al indrukwekkend 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 3 februari, 2020 om 15:06
  Jenn zegt:

  Ik heb een paar e-books van haar, maar op de één of andere manier trekt het me niet ofzo. Terwijl ik aan de andere kant eigenlijk heel benieuwd ben na zo veel positieve recensies.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Jenn Beantwoorden

  • 3 februari, 2020 om 20:39
   Leesdame zegt:

   Dat was in het begin bij mij ook. Huiverigheid, maar ook nieuwsgierigheid vanwege de positieve recensies. Ik merkte wel dat ik in het begin even moest wennen aan haar stijl. Het zangerige Vlaams, wat filosofisch invalshoek, maar na één of twee hoofdstukken ben je dat gewend en dan gaan de karakters leven. Vele hemels boven de zevende is tot nu mijn favoriete boek van haar!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten