12 januari 2020

De donkere dagen van diverse auteurs

In december las ik elke dag een verhaal uit de bundel ‘De donkere dagen’ van De Crime Compagnie. Het is een leuke kennismaking met vrijwel alle auteurs die schrijven bij De Crime Compagnie.

Loes den Hollander, Marelle Boersma, Linda Jansma, Theo en Marianne Hoogstraten, Marja West, Angelique Haak, Marijke Verhoeven, Svea Ersson, Martine Kamphuis, Atie Vogelenzang, Ingrid Oonincx, Heleen Smit, Annerieke de Vries, Ad van de Lisdonk, Heleen van den Hoven, Mariska Overman, Barbara Sevenstern en Tamara Haagmans schreven voor deze bundel een kort verhaal.

Achttien verhalen

Deze bundel telt achttien korte verhalen die zich afspelen rond de feestdagen. Elke auteur heeft zo zijn of haar eigen stijl en er komen verschillende vormen van spanning aan bod in deze bundel. Van gevoelig tot spiritueel tot luguber. De verhalen zijn niet al te lang, waardoor je prima één of twee verhalen voor het slapengaan kunt lezen.

Mijn favoriete verhalen waren ‘Over de grens’ van Heleen Smit. Dit vond ik een heel gevoelig verhaal, met een bizarre twist. Angelique Haak schreef het gevoelige ‘Voetstappen in de sneeuw’, waarbij ik steeds voelde dat er een vreemde wending zou komen en die kwam ook! Ongemakkelijk werd ik van het verhaal van Svea Ersson: ‘Gestrand’, vooral het einde liet me even slikken.

Verbindende factor

De verbindende factor is de decembermaand in deze bundel. De sfeer is dan ook vaak winters, maar laat je daardoor niet weerhouden, deze bundel kun je ook prima los lezen van kerst. Dankzij deze bundel wil ik graag meer lezen van Angelique Haak en Heleen Smit.

Ik heb lang gedaan over deze bundel, bewust ook! Elke dag las ik een verhaal en daarna ging ik verder in een ander boek. Bij een bundel met spannende verhalen zoals deze is dat wel prettig vind ik. Niet alles was even interessant en spannend. Maar het voordeel van korte verhalen is dat je er nooit te lang in hoeft te zitten als het even tegenvalt, na zo’n twintig pagina’s kun je weer verder met een verhaal wat wel in je straatje ligt.