In retraite van Carla de Jong

In retraite cover

Ik had me voorgenomen om dit jaar alle boeken van Carla de Jong te lezen. Ik begon bij het begin: haar debuut. ‘In retraite’ is een psychologische roman.

In een afgelegen plek in Friesland ondergaan vijf mensen tien dagen lang een therapie van therapeut Catherine Richards. Zij hanteert hiervoor haar eigen methodes en weet elke deelnemer psychologisch te breken en te maken. Maar als later een deelnemer overlijdt, worden er vraagtekens gezet bij de therapie van Richards. Hoe eerlijk is zij? ‘In retraite’ laat zien hoe gevaarlijk manipulatie kan zijn.

De hoofdpersonen

De Britse Dee heeft steeds de drang om zichzelf voor de trein te gooien, op aanraden van haar dochter schrijft ze zich in voor de retraite. De Amerikaanse Brad is niet gelukkig getrouwd met Suzanne en heeft ontdekt dat hij gevoelens voor een man heeft. De Poolse Ola doet mee om verder te komen in haar carrière. De Nederlandse Sonja heeft zich ingeschreven op aanraden van haar partner omdat ze veel moeite heeft met zijn kinderwens. En de Franse Luc die zwaar depressief is en elke ochtend het gevoel heeft dat er een olifantenpoot op zijn borst drukt vult het groepje aan.

Dan is er nog Leilah’s perspectief. De assistente van Catherine Richards. Het perspectief van Leilah is trouwens het enige perspectief wat in de ik-vorm is geschreven. Toch is zij het minst interessant om te volgen, ze fungeert meer als een soort verbindende factor. Het boek is opgedeeld in behapbare hoofdstukken, waar elke keer het perspectief wisselt. Therapeute Catherine Richards wordt voornamelijk besproken vanuit het oogpunt van de andere personages. Je ontdekt dat ze obesitas heeft en er een bijzonder eetpatroon op nahoudt.

Interessante insteek

Ik vond het interessant dat Carla de Jong haar personages uit andere landen liet komen naar Friesland. Je ziet dus ook Friesland vanuit de ogen van deze buitenlandse gasten. Ook Hollandse lekkernijen komen aan bod. Dat was wel een leuke insteek.

De therapieën variëren van lichamelijke oefeningen tot gesprekken tot stilte-oefeningen. Één voor één komen de deelnemers aan de beurt voor de “breek-en-maak-sessie” en zo krijg je tegelijkertijd een kijkje in hun verleden en wat ze écht voelen. Het ene verhaal sprak net wat meer aan dan het andere verhaal. Persoonlijk vond ik de verhaallijn rond Sonja en Brad het meest interessant.

Manipulaties

Als de groep huiswaarts keert is er nog veel contact onderling. Dit contact wil Richards wel monitoren, dus zijn de deelnemers verplicht om groepsmailtjes te sturen naar elkaar. Sonja komt er vervolgens achter dat Richards nogal vooringenomen te werk is gegaan en wil dit aan de kaak stellen. Je voelt aan dat het misgaat. Dit geeft een lichte lading van spanning.

Het is fascinerend om te lezen hoe gemakkelijk mensen te beïnvloeden zijn en hoe gemakkelijk de therapeute de toekomst weet te regisseren van de deelnemers. Het zorgt ervoor dat één van de deelnemers uiteindelijk letterlijk doodongelukkig is na afloop. Een andere vraag die je tussen de regels door leest, is hoe betrouwbaar zo’n therapievorm nog kan zijn als de factor geld erbij komt kijken.

Pittig boek

Het was geen ‘easy read’, al verwachtte ik dat eerst wel. Het boek is vrij pittig en zeker in het begin moest ik toch echt even doorbijten. Na een tijdje kende ik de personages beter en zat ik echt in het verhaal. Je krijgt heel wat dilemma’s en psychologische problemen onder ogen. Voor de liefhebber van psychologische vraagstukken is dit dan ook smullen.

‘In retraite’ is van 2009, alweer elf jaar oud dus, maar het is nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar in allerlei vormen, van paperback tot dwarsligger. Volgende maand lees ik weer een boek van Carla de Jong.


2 reacties

 • 20 januari, 2020 om 16:48
  Hedwig Meesters zegt:

  Ik ben een fan van Carla’s werk. Het mooiste vond ik Geheim Leven. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Hedwig Meesters Beantwoorden

  • 20 januari, 2020 om 16:51
   Leesdame zegt:

   Dat las ik vorig jaar en dat vond ik erg goed. ‘Geheim leven’ is dan ook de reden dat ik alle boeken van Carla de Jong wil lezen dit jaar 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: In retraite van Carla de Jong

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten