20 januari 2020

In retraite van Carla de Jong

Ik had me voorgenomen om dit jaar alle boeken van Carla de Jong te lezen. Ik begon bij het begin: haar debuut. ‘In retraite’ is een psychologische roman.

In een afgelegen plek in Friesland ondergaan vijf mensen tien dagen lang een therapie van therapeut Catherine Richards. Zij hanteert hiervoor haar eigen methodes en weet elke deelnemer psychologisch te breken en te maken. Maar als later een deelnemer overlijdt, worden er vraagtekens gezet bij de therapie van Richards. Hoe eerlijk is zij? ‘In retraite’ laat zien hoe gevaarlijk manipulatie kan zijn.

De hoofdpersonen

De Britse Dee heeft steeds de drang om zichzelf voor de trein te gooien, op aanraden van haar dochter schrijft ze zich in voor de retraite. De Amerikaanse Brad is niet gelukkig getrouwd met Suzanne en heeft ontdekt dat hij gevoelens voor een man heeft. De Poolse Ola doet mee om verder te komen in haar carrière. De Nederlandse Sonja heeft zich ingeschreven op aanraden van haar partner omdat ze veel moeite heeft met zijn kinderwens. En de Franse Luc die zwaar depressief is en elke ochtend het gevoel heeft dat er een olifantenpoot op zijn borst drukt vult het groepje aan.

Dan is er nog Leilah’s perspectief. De assistente van Catherine Richards. Het perspectief van Leilah is trouwens het enige perspectief wat in de ik-vorm is geschreven. Toch is zij het minst interessant om te volgen, ze fungeert meer als een soort verbindende factor. Het boek is opgedeeld in behapbare hoofdstukken, waar elke keer het perspectief wisselt. Therapeute Catherine Richards wordt voornamelijk besproken vanuit het oogpunt van de andere personages. Je ontdekt dat ze obesitas heeft en er een bijzonder eetpatroon op nahoudt.

Interessante insteek

Ik vond het interessant dat Carla de Jong haar personages uit andere landen liet komen naar Friesland. Je ziet dus ook Friesland vanuit de ogen van deze buitenlandse gasten. Ook Hollandse lekkernijen komen aan bod. Dat was wel een leuke insteek.

De therapieën variëren van lichamelijke oefeningen tot gesprekken tot stilte-oefeningen. Één voor één komen de deelnemers aan de beurt voor de “breek-en-maak-sessie” en zo krijg je tegelijkertijd een kijkje in hun verleden en wat ze écht voelen. Het ene verhaal sprak net wat meer aan dan het andere verhaal. Persoonlijk vond ik de verhaallijn rond Sonja en Brad het meest interessant.

Manipulaties

Als de groep huiswaarts keert is er nog veel contact onderling. Dit contact wil Richards wel monitoren, dus zijn de deelnemers verplicht om groepsmailtjes te sturen naar elkaar. Sonja komt er vervolgens achter dat Richards nogal vooringenomen te werk is gegaan en wil dit aan de kaak stellen. Je voelt aan dat het misgaat. Dit geeft een lichte lading van spanning.

Het is fascinerend om te lezen hoe gemakkelijk mensen te beïnvloeden zijn en hoe gemakkelijk de therapeute de toekomst weet te regisseren van de deelnemers. Het zorgt ervoor dat één van de deelnemers uiteindelijk letterlijk doodongelukkig is na afloop. Een andere vraag die je tussen de regels door leest, is hoe betrouwbaar zo’n therapievorm nog kan zijn als de factor geld erbij komt kijken.

Pittig boek

Het was geen ‘easy read’, al verwachtte ik dat eerst wel. Het boek is vrij pittig en zeker in het begin moest ik toch echt even doorbijten. Na een tijdje kende ik de personages beter en zat ik echt in het verhaal. Je krijgt heel wat dilemma’s en psychologische problemen onder ogen. Voor de liefhebber van psychologische vraagstukken is dit dan ook smullen.

‘In retraite’ is van 2009, alweer elf jaar oud dus, maar het is nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar in allerlei vormen, van paperback tot dwarsligger. Volgende maand lees ik weer een boek van Carla de Jong.

2 reacties

 • 20 januari, 2020 om 16:48
  Hedwig Meesters

  Ik ben een fan van Carla’s werk. Het mooiste vond ik Geheim Leven. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!  • 20 januari, 2020 om 16:51
   Leesdame

   Dat las ik vorig jaar en dat vond ik erg goed. ‘Geheim leven’ is dan ook de reden dat ik alle boeken van Carla de Jong wil lezen dit jaar 🙂Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: