De stalker van Helen Vreeswijk

de stalker coverEen paar weken terug las ik De stalker van Helen Vreeswijk. Wat mij is bijgebleven is het irritante vriendje van hoofdpersonage Leonie… In deze leeservaring ga ik daar wat dieper op in. Maar ik zal eerst in het kort vertellen waar De stalker over gaat.

De stalker is een jeugdthriller van Helen Vreeswijk. Maar voor volwassenen is De stalker ook erg spannend en het geeft een realistisch beeld over situaties waarin tieners terecht kunnen komen. Leonie heeft verkering met Jeroen, hij is wat ouder en dat vindt ze erg cool.

Maar dan krijgt ze te maken met vervelende telefoontjes en pesterijen. Ook vrienden en het zusje van Leonie worden lastiggevallen. De stalker is erg slim en laat zich niet betrappen. Leonie wordt er moedeloos van en haar relatie met Jeroen komt ook onder druk te staan.

De verkering tussen Leonie en Jeroen raakte mij het meest. Leonie is een lief meisje en Jeroen een oudere jongen die nooit normaal schijnt te praten… Hij briest, blaft, snauwt, beledigd en is respectloos tegenover Leonie’s zusje Karma. Karma heeft het syndroom van Down. Jeroen lacht Karma uit en doet erg minachtend. Dat doet Leonie erg veel pijn. Toch blijft Leonie bij hem, maar de lezer voelt toch duidelijk dat Leonie eigenlijk helemaal niet gelukkig is met Jeroen. Ook merk je dat Jeroen af en toe minachtend reageert op Leonie. Hij denkt nogal luchtig over het stalken en het enige wat hij wil is een perfecte relatie. Is het de angst van Leonie om alleen te zijn…? Verlatingsangst, of vind ze het te cool en blijft ze daarom bij hem? Waarom is er niemand in het boek die tegen Leonie zegt dat Jeroen een arrogante zak is? Ik vind het jammer dat Jeroen in dit boek een eendimensionaal karakter blijft houden. Ik bleef maar hopen dat hij zou bijdraaien. Maar eigenlijk is Jeroen een groot verwend kind.

De stalker is erg spannend, maar ik vond de verkering tussen de personages een stuk interessanter. Het zou een thriller op zich kunnen zijn! Want ik vraag me af hoe gezond het eigenlijk is: verkering met een oudere jongen… Jeroen is bijvoorbeeld seksueel al actief, terwijl Leonie er nog niet aan toe blijkt te zijn. Jeroen wordt aardig geïrriteerd als Leonie over intimiteit heel anders denkt dan hij. Als Leonie zichzelf heeft opgetut ziet Jeroen dat als een uitnodiging voor seks. Leonie zag het als iets onschuldigs, ze wilde gewoon graag indruk maken en mooi zijn voor haar vriendje. Dit soort situaties kunnen in werkelijkheid erg ongelukkig uitpakken.

Overigens, het plot van De stalker zit sterk in elkaar, Helen Vreeswijk schrijft boeiend en haar boeken zijn toch wel een must voor tieners en (jong) volwassenen.


2 reacties

Reageer op: De stalker van Helen Vreeswijk

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten