11 september 2011

De stalker van Helen Vreeswijk

de stalker cover

Een paar weken terug las ik De stalker van Helen Vreeswijk. Wat mij is bijgebleven is het irritante vriendje van hoofdpersonage Leonie… In deze leeservaring ga ik daar wat dieper op in. Maar ik zal eerst in het kort vertellen waar De stalker over gaat.

De stalker is een jeugdthriller van Helen Vreeswijk. Maar voor volwassenen is De stalker ook erg spannend en het geeft een realistisch beeld over situaties waarin tieners terecht kunnen komen. Leonie heeft verkering met Jeroen, hij is wat ouder en dat vindt ze erg cool.

Maar dan krijgt ze te maken met vervelende telefoontjes en pesterijen. Ook vrienden en het zusje van Leonie worden lastiggevallen. De stalker is erg slim en laat zich niet betrappen. Leonie wordt er moedeloos van en haar relatie met Jeroen komt ook onder druk te staan.

De verkering tussen Leonie en Jeroen raakte mij het meest. Leonie is een lief meisje en Jeroen een oudere jongen die nooit normaal schijnt te praten… Hij briest, blaft, snauwt, beledigd en is respectloos tegenover Leonie’s zusje Karma. Karma heeft het syndroom van Down. Jeroen lacht Karma uit en doet erg minachtend. Dat doet Leonie erg veel pijn. Toch blijft Leonie bij hem, maar de lezer voelt toch duidelijk dat Leonie eigenlijk helemaal niet gelukkig is met Jeroen. Ook merk je dat Jeroen af en toe minachtend reageert op Leonie.

Hij denkt nogal luchtig over het stalken en het enige wat hij wil is een perfecte relatie. Is het de angst van Leonie om alleen te zijn…? Verlatingsangst, of vind ze het te cool en blijft ze daarom bij hem? Waarom is er niemand in het boek die tegen Leonie zegt dat Jeroen een arrogante zak is? Ik vind het jammer dat Jeroen in dit boek een eendimensionaal karakter blijft houden. Ik bleef maar hopen dat hij zou bijdraaien. Maar eigenlijk is Jeroen een groot verwend kind.

De stalker is erg spannend, maar ik vond de verkering tussen de personages een stuk interessanter. Het zou een thriller op zich kunnen zijn! Want ik vraag me af hoe gezond het eigenlijk is: verkering met een oudere jongen… Jeroen is bijvoorbeeld seksueel al actief, terwijl Leonie er nog niet aan toe blijkt te zijn. Jeroen wordt aardig geïrriteerd als Leonie over intimiteit heel anders denkt dan hij. Als Leonie zichzelf heeft opgetut ziet Jeroen dat als een uitnodiging voor seks. Leonie zag het als iets onschuldigs, ze wilde gewoon graag indruk maken en mooi zijn voor haar vriendje. Dit soort situaties kunnen in werkelijkheid erg ongelukkig uitpakken.

Overigens, het plot van De stalker zit sterk in elkaar, Helen Vreeswijk schrijft boeiend en haar boeken zijn toch wel een must voor tieners en (jong) volwassenen.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: