6 oktober 2016

Speel boeken-roulette

Ik doe de even de aanname dat je meer dan tien boeken op je nog-te-lezen stapel hebt liggen. Dan moet je dus kiezen wat je gaat lezen. Vergelijk het maar met een film uitzoeken op Netflix, soms ben je al een kwartier aan het scrollen en uiteindelijk heb je nog niks gekeken. Toen bedacht ik een leuk spelletje: boeken-roulette.

Het is handig als je Goodreads hebt en een goed bijgehouden to-read lijst. Maar heb je dat niet, dan kun je met een tekstverwerker ook al een eind komen. Je maakt gewoon een lijst met jouw nog-te-lezen boeken en je nummert ze.

Werk je wel met Goodreads, dan is het handig om bij de plank van je to-read boeken aan te vinken dat de boeken genummerd moeten worden. Dat is simpel te regelen:

Je klikt op ‘my books’ en dan zie je naast bookshelves ‘edit’ staan. Daar klik je op.
Bij to-read zet je dan een vinkje bij ‘sortable’ je slaat de instellingen op en dan zijn je boeken zijn genummerd. Het kan zijn dat ze niet op chronologische volgorde staan. In dat geval klik je op dat hekje wat je bovenaan je lijst boeken ziet staan.

Goed nu zijn je boeken genummerd en begint het roulette spelletje. Je gaat naar deze site en daar staat een nummer generator. Je voert de juiste getallen in. Heb je 85 ongelezen boeken, dan is je maximale getal dus 85. Vervolgens klik je op generate en dan komt er een getal tevoorschijn. Dat getal zoek je op in je lijst van ongelezen boeken en dat boek ga je dan lezen.

Op deze manier kwam er bij mij een Nederlandse thriller naar voren die al -ja echt waar- sinds 2010 ongelezen in mijn kast lag… ‘Voor altijd Isa’ van Svea Ersson. Dat is nu net het leukst aan dit roulette spelletje! Want meestal blijven we toch hangen in de boeken die we recent gekocht/geleend/gekregen hebben en dat is zo jammer van die boeken die we heel lang geleden gekocht hebben.

Er zitten nadelen aan, je kan natuurlijk het vierde deel van een serie treffen, terwijl je nog moet beginnen of nog niet bij deel 4 bent aangekomen, in dat geval kun je nog een keer de generator laten lopen, of je kunt het zien als richtlijn om die serie (weer) eens op te pakken. Of je treft een boek wat je beslist niet wilt lezen… Tja, je bent zelf de baas en niks verplicht, dus je kunt de generator nog een keer laten lopen. Maar ja, eigenlijk loop je dan het doel van dit spel mis, want het is toch wel een beetje de bedoeling van dit spelletje om je te laten verrassen en daar dan ook in mee te gaan.

Ik speel dit spelletje niet doorgaans, want soms weet ik al heel goed wat ik wil gaan lezen. Maar als ik weer in de fase zit van scrollen, vergelijken, kijken, scrollen, twijfelen etc. dan speel ik graag boeken-roulette om mezelf te verrassen en om juist de wat oudere boeken ook een kans te geven.

2 reacties

  • 6 oktober, 2016 om 16:33
    Lalagè

    Ik gebruik Excel om random boeken uit de lijst te selecteren. Soms tref ik een boek dat van de lijst af gaat… maar het is een leuke manier om ook eens wat oudere of minder populaire boeken te lezen.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: