Speel boeken-roulette

boeken-rouletteIk doe de even de aanname dat je meer dan tien boeken op je nog-te-lezen stapel hebt liggen. Dan moet je dus kiezen wat je gaat lezen. Vergelijk het maar met een film uitzoeken op Netflix, soms ben je al een kwartier aan het scrollen en uiteindelijk heb je nog niks gekeken. Toen bedacht ik een leuk spelletje: boeken-roulette.

Het is handig als je Goodreads hebt en een goed bijgehouden to-read lijst. Maar heb je dat niet, dan kun je met een tekstverwerker ook al een eind komen. Je maakt gewoon een lijst met  jouw nog-te-lezen boeken en je nummert ze.

Werk je wel met Goodreads, dan is het handig om bij de plank van je to-read boeken aan te vinken dat de boeken genummerd moeten worden. Dat is simpel te regelen:

Je klikt op ‘my books’ en dan zie je naast bookshelves ‘edit’ staan. Daar klik je op.
Bij to-read zet je dan een vinkje bij ‘sortable’ je slaat de instellingen op en dan zijn je boeken zijn genummerd. Het kan zijn dat ze niet op chronologische volgorde staan. In dat geval klik je op dat hekje wat je bovenaan je lijst boeken ziet staan.

Goed nu zijn je boeken genummerd en begint het roulette spelletje. Je gaat naar deze site en daar staat een nummer generator. Je voert de juiste getallen in. Heb je 85 ongelezen boeken, dan is je maximale getal dus 85. Vervolgens klik je op generate en dan komt er een getal tevoorschijn. Dat getal zoek je op in je lijst van ongelezen boeken en dat boek ga je dan lezen.

Op deze manier kwam er bij mij een Nederlandse thriller naar voren die al -ja echt waar- sinds 2010 ongelezen in mijn kast lag… ‘Voor altijd Isa’ van Svea Ersson. Dat is nu net het leukst aan dit roulette spelletje! Want meestal blijven we toch hangen in de boeken die we recent gekocht/geleend/gekregen hebben en dat is zo jammer van die boeken die we heel lang geleden gekocht hebben.

Er zitten nadelen aan, je kan natuurlijk het vierde deel van een serie treffen, terwijl je nog moet beginnen of nog niet bij deel 4 bent aangekomen, in dat geval kun je nog een keer de generator laten lopen, of je kunt het zien als richtlijn om die serie (weer) eens op te pakken. Of je treft een boek wat je beslist niet wilt lezen… Tja, je bent zelf de baas en niks verplicht, dus je kunt de generator nog een keer laten lopen. Maar ja, eigenlijk loop je dan het doel van dit spel mis, want het is toch wel een beetje de bedoeling van dit spelletje om je te laten verrassen en daar dan ook in mee te gaan.

Ik speel dit spelletje niet doorgaans, want soms weet ik al heel goed wat ik wil gaan lezen. Maar als ik weer in de fase zit van scrollen, vergelijken, kijken, scrollen, twijfelen etc. dan speel ik graag boeken-roulette om mezelf te verrassen en om juist de wat oudere boeken ook een kans te geven.


2 reacties

  • 6 oktober, 2016 om 16:33
    Lalagè zegt:

    Ik gebruik Excel om random boeken uit de lijst te selecteren. Soms tref ik een boek dat van de lijst af gaat… maar het is een leuke manier om ook eens wat oudere of minder populaire boeken te lezen.

    Ikhartje(1) deze reactie

    Lalagè Beantwoorden

Reageer op: Speel boeken-roulette

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten