10 oktober 2016

Voor altijd Isa van Svea Ersson

Deze lag al heel lang ongelezen in mijn kast. Dankzij boeken-roulette kwam dit boek naar voren. Een Nederlandse thriller, want Svea komt gewoon uit Nederland, ook al doet haar naam anders vermoeden.

Isa heette voorheen Iris, maar ze vlucht voor haar criminele verleden. Dankzij het programma Boer zoekt vrouw op tv, komt ze terecht op de boerderij van Mark. Daar begint ze een tweede leven. Het enige wat ze meegenomen heeft is haar briefwisseling met Dean, een gevangene in een Amerikaanse gevangenis die tot de dood veroordeeld is. Hij kent al haar geheimen en op een dag staat hij voor haar…

Het verhaal is bij vlagen spannend, maar stoort op sommige vlakken ook qua ongeloofwaardigheid. Zo gaat Isa op de bonnefooi met haar koffer naar boer Mark, ze heeft hem gezien bij Boer zoekt vrouw op televisie en ziet in hem en zijn boerderij dé ideale schuilplaats. Het wordt allemaal geslikt als zoete koek en Isa wordt zonder verder gedoe -op een verbaasde schoonmoeder- na toegelaten op de boerderij en in Mark’s leven. Het verhaal maakt een sprongetje naar de toekomst en daar is ook ineens dochtertje Yara.

In cursieve teksten lezen we mee in Isa’s dagboek, over haar leven als Iris en haar criminele verleden. Langzaam lezen we wat er is gebeurd, waarvoor ze vlucht en wie de mensen uit haar verleden zijn. Ondertussen maakt ook Dean zijn opwachting als Daan Verstegen, hij is ontsnapt tijdens een brand in de gevangenis en op de vlucht. Hij wil schuilen op de boerderij van Mark en Isa. Isa voelt er weinig voor, maar staat machteloos. Dean weet erg veel (zeg maar gerust alles) van Isa’s leven en verleden. Ze kan niet anders dan alles goedvinden wat hij vraagt.

Ze stond erbij en ze keer ernaar… Dat is het zinnetje wat ik regelmatig dacht toen ik las in ‘Voor altijd Isa’. Er overlijden mensen, er verdwijnt een hond, er is dreiging en Isa staat erbij en kijkt ernaar. Ze weet diep vanbinnen wat er speelt en hoe dat komt en doet in eerste instantie niet echt veel daaraan. Ze vermoedt wel van alles, maar diept die vermoedens niet uit. Dat komt later wel allemaal op gang, maar dan is het rijkelijk te laat.

‘Voor altijd Isa’ leest op zich wel lekker vlot, dat is een pluspunt. Het boerenleven is mooi beschreven en de afgelegen boerderij is een mooie locatie voor een thriller. Op sommige momenten schiet je echt supersnel door het boek heen en ben je benieuwd hoe bepaalde situaties voor Isa aflopen. Het einde van dit boek vond ik iets te gemakkelijk en naïef. Vooral de reactie van Mark op Isa’s bekentenissen vond ik erg zwakjes.

Al bij al vond ik het geen vervelend boek om te lezen, ondanks de ongeloofwaardigheid op sommige vlakken, heb ik me toch prima vermaakt.