Herinneringen aan de Gremlins dankzij Netflix

gremlins filmposterIk kreeg een nieuwsbrief van Netflix met een lijstje van films en series die onlangs toegevoegd waren. Ik zag Gremlins staan en dat riep herinneringen op. Het is een creepy kerstfilm, maar goed, hij stond al op Netflix en ik klikte ‘m uit nieuwsgierigheid aan. Wel bij daglicht overigens, zo ben ik dan weer wel…

De laatste keren dat ik deze film zag was ik een stuk jonger (en banger), waar andere kijkers deze films als komedie bestempelen, lag ik er ’s nachts wakker van. Ik vind het nog steeds horrorachtig en de film heeft vooral in de eerste helft een bijzondere beladen spanningslaag.

Gremlins speelt zich af in een fictief stadje: Kingston Falls. Maar de film begint in een schimmig straatje in Chinatown New York. Randall Peltzer zoekt een kerstcadeau voor zijn zoon Billy en probeert ietwat wanhopig zijn uitvindingen aan de man te brengen. Hij begint de film met de mededeling dat hij een verhaal te vertellen heeft. In een duister Chinees winkeltje ontmoet hij Mr Wong. Hij maakt er ook kennis met de Mogwai, een pluizig wezentje wat erg mooi kan zingen. Randall geeft aan dat hij de Mogwai wil kopen, maar dat mag niet van Mr Wong. Zijn zoon besluit op eigen hand de Mogwai stiekem te verkopen aan Randall en geeft hem de drie -o zo bekende- regels mee: buiten fel licht houden, geen aanraking met water en beslist niet voeden na middernacht.

Vergeet die drie regels nou niet…
Billy is dolblij met zijn kerstcadeau en luistert  aandachtig naar zijn vader die de regels aan hem doorgeeft. De Mogwai krijgt de naam Gizmo. Billy vergeet al snel regel 1 en Gizmo valt ondersteboven van tafel als hij een flits van fel licht in zijn ogen krijgt. Als Billy’s vriend Pete langskomt en per ongeluk water morst over Gizmo begint hij zich te vermenigvuldigen. Vijf andere Mogwai’s zitten op het bureau en Gizmo kijkt angstig en schudt treurig zijn kopje. Billy’s vader niet, die ziet hierin een kans om rijk te worden met dit nieuwe huisdier omdat het zo snel en gemakkelijk kan vermenigvuldigen.

De andere Mogwai’s zijn niet zo lief als Gizmo en zijn heel manipulerend. Ze krijgen dan ook voor elkaar dat ze gevoerd worden na middernacht, met alle gevolgen van dien, want het was niet voor niets de belangrijkste regel van de drie. De volgende dag staan er dan ook vijf slijmerige cocons op Billy’s zolder. Na een tijdje komen deze cocons uit en zijn de Mogwai’s verpopt tot gemene Gremlins. Als later Stripe, de leider, van de Gremlins in het zwembad valt, begint hij zich onmiddellijk te vermenigvuldigen tot een leger van Gremlins en zij gaan vervolgens los in het stadje… Het is aan Billy om zijn familie en zijn woonplaats veilig te stellen.

Engste scene
De meeste spanning zit voor mij in de scene met Lynn Peltzer (de moeder) die alleen thuis is en gingerbreadmannetjes versiert en boven gerommel hoort. We weten wat het is, maar Lynn nog niet. Als ze na haar bevindingen op zolder terug naar beneden wil gaan, begint de platenspeler (ja 1984 hé) de kerstsong: Do you hear what I hear… te spelen. En dat is echt zo’n kippenvel-momentje! Op de platenspeler staan ook klauw-afdrukken. Je weet dus dat de Gremlins in huis zitten, maar net als Lynn, weet je niet waar ze zijn. Dit stukje vond ik als kind zo eng en zelfs nu voelde ik weer even die spanning van toen terug. Ook vind ik de schimmige beginscene in Chinatown al heel grimmig en onheilspellend overkomen…

De film is uit 1984, dat is ook te zien, maar dat heeft ook zijn charme. Het speelt zich af rond kerst en er ligt sneeuw en ook dat heeft zijn charme. Er zijn scenes bij die inderdaad komisch zijn, zoals het stuk in de kroeg en in de bioscoop als alle Gremlins meezingen met de dwergen van Snow White.

Er is ook een boek van de Gremlins. George Gipe schreef na aanleiding van de film een boek met als titel Gremlins. In het boek gaat hij verder in op de Mogwai en in het boek schrijft hij ook vanuit het perspectief van Gizmo en Gremlin-leider Stripe. De film staat op Netflix momenteel, dus mocht je nieuwsgierig zijn, dan kan je de film daar meteen kijken. Als je trouwens op Google zoekt naar achtergrondinformatie over deze film, dan kom je interessante dingen te weten, zoals hoe de poppen gemaakt zijn, dat het originele script veel luguberder was en dat er in de film diverse grapjes verstopt zijn door de makers.

Kennen jullie deze film nog van vroeger, of heb je deze film laatst ook gezien? Let me know, ben vooral benieuwd naar jullie herinneringen aan deze film.


Reageer op: Herinneringen aan de Gremlins dankzij Netflix

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten