24 oktober 2016

Masterplan van Pjotr Vreeswijk

Een stoere kaft, de glimp van een (knappe) man met een wapen. ‘Masterplan’ is een actiethriller, niet lief of zachtzinnig, maar sterk, ruw en genadeloos.

In Soedan vindt een explosie plaats. Een explosie die de bevolking van een dorp van de aardbodem laat verdwijnen. Geheim agent Alex wordt naar Soedan gestuurd om de zaak te onderzoeken. Hij werkt samen met Suzanne en Peter. In Soedan zijn ze aangewezen op de hulp van Safi. Ondertussen vinden er geheimzinnige voorbereidingen plaats voor een aanslag die de hele wereld op zijn kop zal zetten.

Hoewel Alex de hoofdrol speelt in deze thriller, volgen we ook Xavier De Queiroz, die we al snel leren kennen als een gevaarlijke man. Hij misbruikt mensen, hij liegt, hij geniet van ellende en hij heeft macht. Hij wil de wereld veranderen en daar heeft hij alles voor over. Het gevaar zit er in dat Xavier overkomt als een hele sociale man.

Pjotr Vreeswijk is zelf agent en ‘Masterplan’ is zijn debuut. Hij heeft het schrijven al goed in de vingers. Hij wisselt rustige stukken af met keiharde actie. Hij durft zaken over te laten aan de suggestie en hij schuwt heftige passages niet. De thriller doet ook on-Nederlands aan. Afwisselend volgen we Alex in Soedan en de stand van zaken in ArgentiniĆ«. Een land wat diep in de problemen zit en een vogeltje voor de kat lijkt te zijn.

Maar wat ik vooral goed vond was het personage Alex! Alex is een geheim agent, maar hij is ook mens. Zorgzaam, niet bang, doelbewust, avontuurlijk. Als man wat onzeker over een complimentje dat hij gaf aan Suzanne. Die kleine dingen maken van Alex een fijn personage. Dat mis ik zo vaak in andere actiethrillers. Vaak zijn dan de agenten snauwerige en/of brommerige mannen, Alex niet. Dat zorgde ervoor dat ik Masterplan geboeid bleef volgen. Een super pluspunt!

Een ander personage wat me raakte was Sofia. Een jonge vrouw met een schaduwkant. Ze heeft zeer slechte zaken op haar geweten, maar ze voelt ook wroeging en pijn. Op de een of andere manier raakte me dat, maar ik kon ook niet vergeten wat haar rol was in de terroristische wereld. Ik zou haar willen vertrouwen, maar iets hield me ook tegen. Een complex, interessant en gewaagd karakter dus, maar ook hier weet Pjotr Vreeswijk te doseren.

Een tikkeltje over the top vond ik het verhaal af en toe wel. Er gebeurde heel veel en dat op meerdere plekken tegelijk. Dat maakt het verhaal een beetje druk qua gebeurtenissen en qua personages. Op dat punt miste ik wat dosering. In de werkelijkheid gebeuren er natuurlijk ook dingen op meerdere plekken tegelijkertijd,  maar in een boek kan dat al snel een beetje te druk zijn, voornamelijk in het begin. Ben je eenmaal in het verhaal, dan leest ‘Masterplan’ als een sterke en gewaagde thriller. Dit boek is dan ook ideaal om cadeau te doen aan lezers die van actie houden!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: