Boekverfilmingen

boekverfilmingenBoekverfilmingen zie ik heel graag! Zodra er een boekverfilming draait van een boek wat ik heb gelezen dan zit ik vaak gelijk in de bioscoop. Ik ga altijd zonder verwachtingen, dan valt het bijna nooit tegen. Ook vorm ik niet gelijk na afloop mijn mening, ik laat het rustig bezinken. Overigens kijk ik elke film met een blanco gevoel hoor, ik vind namelijk niet dat het een film recht doet als je al met tig vooroordelen in de zaal gaat zitten, maar dit even terzijde…

In de meeste gevallen valt de film mij niet echt tegen. Dan is het gewoon leuk/mooi/spannend en meer niet.

Maar soms voel ik mij wel eens bedrogen door de makers. Als de acteurs de personages niet geloofwaardig brengen, of nog erger: het verhaal is grotendeels helemaal veranderd… In dat geval voel ik me aardig teleurgesteld. Een goed voorbeeld daarvan was de (zogenaamde) thriller De eetclub, gebasseerd op de gelijknamige thriller van Saskia Noort. Ik kon de film met moeite uitzitten. Heel saai, geen spanning, acteurs die niet lekker in hun vel zaten waarschijnlijk, rommelige dialogen en het kwam niet overheen met de sfeer uit het boek. Zo jammer!

Maar het kan ook andersom natuurlijk. De nevelen van Avalon kon ik met moeite doorkomen. Bijna 1000 pagina’s, fantasy, heel veel namen en relaties, langdradige stukken en ik was in die periode nog niet zo’n snelle lezer. De film daarentegen vond ik geweldig! Het verhaal werd ineens een stuk duidelijker en makkelijker te volgen omdat ik er beelden bij kreeg.

En heel soms, in zeldzame momenten is een film net zo mooi of zelfs nog indrukwekkender dan het boek zelf… Hier mijn top 5 lijstje

 1. Haar naam was Sarah
 2. De gelukkige huisvrouw
 3. De storm
 4. Brideflight
 5. Practical magic (Magische praktijken van Alice Hoffman)

Zouden jullie het leuk vinden als ik mijn ervaringen met boekverfilmingen in de toekomst met jullie deel?


4 reacties

 • 4 februari, 2012 om 14:40
  Jennn zegt:

  Leuk, ik hou ook wel van boekverfilmingen. De film practical magig is ook een van mijn favorieten, maar ik had geen idee dat er een boek van was. Van haar naam was sarah vond ik het boek veel beter.

  De storm heb ik niet gelezen maar wel gezien, en de gelukkige huisvrouw en brideflight heb ik de film weer niet van gezien

  Ikhartje(0) deze reactie

  Jennn Beantwoorden

 • 4 februari, 2012 om 14:42
  Pippi zegt:

  Ja, het is leuk als je daarover schrijft. Jouw nummer vijf op de lijst heb ik gelezen en ik vond het een vrij zwakke- voor Alice Hoffman. Was de film leuker door de actrices?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Pippi Beantwoorden

 • 4 februari, 2012 om 14:56
  Leesdame zegt:

  Ja, Practical Magic is één van mijn favoriete films. Ik denk ook dat Sandra Bullock, Nicole Kidman en Stockard Channing hele sterke acteurs zijn en daardoor begon het verhaal voor mijn gevoel beter te leven.

  De gelukkige huisvrouw is hetzelfde verhaal: Carice van Houten is gewoon heel sterk en draagt de hele film. Het boek vond ik vrij plat en bot geschreven, maar Carice geeft sprankeling en leven aan het hoofdpersonage.

  Bij Brideflight, De storm en Haar naam was Sarah was mijn mening over de film hetzelfde als het boek, zowel de films als de boeken kwamen in mijn top 10 terecht.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 4 februari, 2012 om 19:15
  Sandra3619 zegt:

  Leuk om te lezen!!

  Ik kijk nooit zonder vooroordelen naar een boek dat verfilmd is. Ik ben nu eenmaal nogal visueel ingesteld en ik heb dan ook een hele “film” in mijn hoofd als ik een boek lees. Ik verzin (of vorm adh van het verhaal) een beeld van de hoofdrolspeelster in het boek etc. en als die in de film opeens een andere kleur haar heeft als mijn beeld van de hoofdrolspeelster, dan ben ik al teleurgesteld. Ik weet dat ik het niet zou moeten doen, maar ja?

  Ik vond de Storm dan ook vreselijk tegen vallen, wat een afknapper, het verhaal verliep niet zoals in het boek, al leek de hoofdrolspeelster wel op het beeld dat ik van haar had in het boek. In mijn ogen waren belangrijke items uit het boek niet opgenomen in de film.

  Haar naam was Sara heb ik dus nog steeds niet gezien. Ik vond het boek zo meeslepend en mooi, ik ben bang dat de film tegenvalt.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Sandra3619 Beantwoorden

Reageer op: Boekverfilmingen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten