13 oktober 2011

Bruidsvlucht – Brideflight

bruidsvlucht cover

Een van mijn favoriete boeken is Bruidsvlucht van Marieke van der Pol. Naast het boek is er ook de film Brideflight. In eerste instantie was er geen boek, maar besloot Marieke van der Pol van het scenario ook een uitgebreide roman te schrijven.

Bruidsvlucht gaat over 3 dames die passagier zijn van het vliegtuig wat meedoet aan de ‘Air race’ in 1953. Dit vliegtuig bracht mensen naar Nieuw-Zeeland waar ze een nieuw leven op konden bouwen. Voor de meerderheid van de passagiers waren (toekomstige) bruiden, vandaar de naam Bruidsvlucht.

De dames die de hoofdrol spelen in dit verhaal verschillen erg van karakter, maar blijven wel onlosmakelijk met elkaar verbonden

Esther:
Zij wil graag mode-ontwerpster worden. Esther is eigenzinnig en houdt van een vrij en onbevangen leven. In Nieuw-Zeeland wacht haar toekomstige echtgenoot, maar eenmaal aangekomen besluit Esther zonder hem verder te gaan. Ze wil graag onbevangen leven, maar raakt al snel ongewenst in verwachting.

Marjorie:
Zij heet eigenlijk Margo, maar vond Marjorie beter passen bij haar nieuwe leven. Haar partner wacht haar op in Nieuw-Zeeland en Marjorie droomt van een huiselijk gezinsleven. Maar Marjorie blijkt zelf geen kinderen te kunnen krijgen en dat hakt er diep in.

Ada:
Zij komt uit een boerengezin en werd verliefd op Derk. Het werd een schandaal in het dorpje toen Ada ook nog in verwachting bleek te zijn. Derk is streng gelovig. Meteen bij aankomst zet hij haar achter op de truck omdat de dominee voorin wil zitten. Ada kijkt toe hoe de andere dames met een bus weggebracht worden terwijl zij terechtkomt in een bunker op een heuvel. Ze mist Frank en als Derk in een boze bui de haren van Ada afknipt wordt het voor haar teveel en loopt ze weg naar Frank. Maar ze besluit later voor haar kinderen terug te gaan.

Frank:
Hij wil in Nieuw-Zeeland een nieuw leven beginnen. Hij heeft geen partner die daar op hem wacht, maar in het vliegtuig krijgt hij al gevoelens voor Ada. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Frank zijn familie kwijtgeraakt. Frank krijgt met alledrie de vrouwen iets te maken. In Nieuw-Zeeland begint hij een wijngaard.

Het verhaal wisselt tussen het heden en het verleden. In het heden krijgen de dames een rouwkaart uit Nieuw-Zeeland. Frank is overleden en de dames besluiten naar de begrafenis te gaan. Er volgen dan moeilijke momenten en confrontaties met het verleden. Ik ben bang dat ik teveel zal verraden als ik nog langer doorvertel. Ik zou zeggen: lees het boek en/of kijk de film. Na 3 jaar vind ik de personages en het verhaal nog steeds bijzonder mooi!

4 reacties

 • 13 oktober, 2011 om 21:02
  Anonymous

  @Lalage_ zegt: Helemaal mee eens! Al denk ik dat de film wel moeilijk te volgen is als je het boek niet hebt gelezen. Dus zoals altijd: eerst lezen, dan kijken. • 13 oktober, 2011 om 21:10
  Leesdame

  @Lalage_
  Mijn moeder had het boek nooit gelezen en in het begin moest ze echt in de film komen, maar ze kon het toch wel volgen.

  Ik ben het wel met je eens dat het eerst het boek lezen wel een must is. • 14 oktober, 2011 om 19:35
  Pippi

  Haha, mijn eerste reactie na het lezen van het artikel was precies hetzelfde! • 15 oktober, 2011 om 16:33
  claar

  ik vind het zo leuk dat je Marieke zo onder de aandacht blijft houden, we wachten nog altijd op haar nieuwe boek(het zou gaan over de beweging van de seventies-zo ongeveer-een beetje zo flowerpowerachtig)hoe zou het ermee zijnxGeef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: