Bruidsvlucht – Brideflight

bruidsvlucht coverEen van mijn favoriete boeken is Bruidsvlucht van Marieke van der Pol. Naast het boek is er ook de film Brideflight. In eerste instantie was er geen boek, maar besloot Marieke van der Pol van het scenario ook een uitgebreide roman te schrijven.

Bruidsvlucht gaat over 3 dames die passagier zijn van het vliegtuig wat meedoet aan de ‘Air race’ in 1953. Dit vliegtuig bracht mensen naar Nieuw-Zeeland waar ze een nieuw leven op konden bouwen. Voor de meerderheid van de passagiers waren (toekomstige) bruiden, vandaar de naam Bruidsvlucht.

De dames die de hoofdrol spelen in dit verhaal verschillen erg van karakter, maar blijven wel onlosmakelijk met elkaar verbonden

Esther:
Zij wil graag mode-ontwerpster worden. Esther is eigenzinnig en houdt van een vrij en onbevangen leven. In Nieuw-Zeeland wacht haar toekomstige echtgenoot, maar eenmaal aangekomen besluit Esther zonder hem verder te gaan. Ze wil graag onbevangen leven, maar raakt al snel ongewenst in verwachting.

Marjorie:
Zij heet eigenlijk Margo, maar vond Marjorie beter passen bij haar nieuwe leven. Haar partner wacht haar op in Nieuw-Zeeland en Marjorie droomt van een huiselijk gezinsleven. Maar Marjorie blijkt zelf geen kinderen te kunnen krijgen en dat hakt er diep in.

Ada:
Zij komt uit een boerengezin en werd verliefd op Derk. Het werd een schandaal in het dorpje toen Ada ook nog in verwachting bleek te zijn. Derk is streng gelovig. Meteen bij aankomst zet hij haar achter op de truck omdat de dominee voorin wil zitten. Ada kijkt toe hoe de andere dames met een bus weggebracht worden terwijl zij terechtkomt in een bunker op een heuvel. Ze mist Frank en als Derk in een boze bui de haren van Ada afknipt wordt het voor haar teveel en loopt ze weg naar Frank. Maar ze besluit later voor haar kinderen terug te gaan.

Frank:
Hij wil in Nieuw-Zeeland een nieuw leven beginnen. Hij heeft geen partner die daar op hem wacht, maar in het vliegtuig krijgt hij al gevoelens voor Ada. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Frank zijn familie kwijtgeraakt. Frank krijgt met alledrie de vrouwen iets te maken. In Nieuw-Zeeland begint hij een wijngaard.

Het verhaal wisselt tussen het heden en het verleden. In het heden krijgen de dames een rouwkaart uit Nieuw-Zeeland. Frank is overleden en de dames besluiten naar de begrafenis te gaan. Er volgen dan moeilijke momenten en confrontaties met het verleden. Ik ben bang dat ik teveel zal verraden als ik nog langer doorvertel. Ik zou zeggen: lees het boek en/of kijk de film. Na 3 jaar vind ik de personages en het verhaal nog steeds bijzonder mooi!

 


4 reacties

 • 13 oktober, 2011 om 21:02
  Anonymous zegt:

  @Lalage_ zegt: Helemaal mee eens! Al denk ik dat de film wel moeilijk te volgen is als je het boek niet hebt gelezen. Dus zoals altijd: eerst lezen, dan kijken.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anonymous Beantwoorden

 • 13 oktober, 2011 om 21:10
  Leesdame zegt:

  @Lalage_
  Mijn moeder had het boek nooit gelezen en in het begin moest ze echt in de film komen, maar ze kon het toch wel volgen.

  Ik ben het wel met je eens dat het eerst het boek lezen wel een must is.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 14 oktober, 2011 om 19:35
  Pippi zegt:

  Haha, mijn eerste reactie na het lezen van het artikel was precies hetzelfde!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Pippi Beantwoorden

 • 15 oktober, 2011 om 16:33
  claar zegt:

  ik vind het zo leuk dat je Marieke zo onder de aandacht blijft houden, we wachten nog altijd op haar nieuwe boek(het zou gaan over de beweging van de seventies-zo ongeveer-een beetje zo flowerpowerachtig)hoe zou het ermee zijnx

  Ikhartje(0) deze reactie

  claar Beantwoorden

Reageer op: Bruidsvlucht – Brideflight

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten