De NTL-stapel

de ntl stapelHet is geen officieel Nederlands woord, maar wel een veel gebruikte term in de boekenwereld: NTL-stapel

Oftewel een nog-te-lezen-stapel. Het is een woord wat verschillende emoties op kan roepen. Sommige zijn er verrukt over (ik bijvoorbeeld) en genieten van de voorraad boeken in huis. Maar er zijn ook mensen die juist hun NTL-stapel weg willen werken. Ik ken ook mensen voor wie het een lichtelijke obsessie is geworden. Die van alles verzinnen om iets aan die stapel te doen, maar ondertussen wel vrolijk door blijven shoppen.

Tja, dat is dweilen met de kraan open en dan moet je ook niet zeuren als de vloer weer onder water staat.

Ja, laten we nou eens eerlijk naar het begin kijken. Want we zijn allemaal toch begonnen met 1 ongelezen boek? Je was een boek aan het lezen en je kocht een boek en dat lag dan te wachten totdat jij dat ene boek uit had. Maar er kwam een moment dat er ineens een stapeltje lag. Okay, misschien was je naar een boekenmarkt geweest, was het uitverkoop of had je een boekenbon te besteden. Na een paar maanden werd dat stapeltje een grote stapel met daarnaast weer een klein stapeltje. Je leestempo was nog steeds hetzelfde, maar de stapel werd steeds groter. Of nog beter: er kwamen steeds meer stapels.

Ik vind het best amusant om te lezen wat mensen allemaal verzinnen om iets te doen aan die enorme voorraad ongelezen boeken. Meteen als iemand ermee begint weet ik al dat het na één week grandioos is mislukt. En weet je waarom? Dat gebeurde mij ook altijd! Ik heb zelf genoeg verzonnen om die NTL-stapel weg te werken, maar dat mislukte altijd. Niet omdat ik te weinig las, of een leesdip had. Nee, ik bleef gewoon stug doorgaan met kopen! Las ik twee boeken uit, kocht ik er diezelfde maand vier bij.

Nu maak ik mij helemaal niet meer druk over mijn NTL-stapel. Ik geniet van deze luxe. Het is mijn eigen privé-bibliotheek. Ik heb geen idee hoeveel ongelezen boeken het zijn. Het maakt me ook niet. Het was vooral erg handig tijdens mijn leesproject van ‘Een boek per dag’ en misschien is dat wel de enige en juiste tactiek om iets aan die NTL-stapel te doen. Trouwens, als je dan elke dag ook weer nieuwe boeken koopt schiet het ook weinig op…


2 reacties

 • 17 oktober, 2011 om 17:42
  Petra zegt:

  Leuk om te lezen dit! Probleem bij mij is vooral dat ik naast de boekhandel ook de bibliotheek frequenteer, waardoor er telkens een urgente NTL-stapel ontstaat (want: moet binnen enkele weken weer worden ingeleverd). Daardoor groeit de NTL-stapel met boeken die ik zelf bezit alleen maar harder. Maar er is hoop, en die hoop heet vakantie. 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Petra Beantwoorden

 • 19 oktober, 2011 om 21:09
  Pippi zegt:

  Zo herkenbaar! Ik wil niet eens weten hoeveel ongelezen boeken ik heb liggen. Al vrees ik al een beetje voor niet-eens-zoveel-later, want ik weet niet of ze mee kunnen naar het bejaardentehuis. Nou ja, ik hoef eigenlijk de eerste jaren niks meer te kopen. Maar je snapt het al: dat krijg ik echt niet voor elkaar:)

  Ikhartje(0) deze reactie

  Pippi Beantwoorden

Reageer op: De NTL-stapel

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten