16 oktober 2011

De NTL-stapel

de ntl stapel november 2011

Het is geen officieel Nederlands woord, maar wel een veel gebruikte term in de boekenwereld: NTL-stapel

Oftewel een nog-te-lezen-stapel. Het is een woord wat verschillende emoties op kan roepen. Sommige zijn er verrukt over (ik bijvoorbeeld) en genieten van de voorraad boeken in huis. Maar er zijn ook mensen die juist hun NTL-stapel weg willen werken. Ik ken ook mensen voor wie het een lichtelijke obsessie is geworden. Die van alles verzinnen om iets aan die stapel te doen, maar ondertussen wel vrolijk door blijven shoppen.

Tja, dat is dweilen met de kraan open en dan moet je ook niet zeuren als de vloer weer onder water staat.

Ja, laten we nou eens eerlijk naar het begin kijken. Want we zijn allemaal toch begonnen met 1 ongelezen boek? Je was een boek aan het lezen en je kocht een boek en dat lag dan te wachten totdat jij dat ene boek uit had. Maar er kwam een moment dat er ineens een stapeltje lag. Okay, misschien was je naar een boekenmarkt geweest, was het uitverkoop of had je een boekenbon te besteden. Na een paar maanden werd dat stapeltje een grote stapel met daarnaast weer een klein stapeltje. Je leestempo was nog steeds hetzelfde, maar de stapel werd steeds groter. Of nog beter: er kwamen steeds meer stapels.

Ik vind het best amusant om te lezen wat mensen allemaal verzinnen om iets te doen aan die enorme voorraad ongelezen boeken. Meteen als iemand ermee begint weet ik al dat het na één week grandioos is mislukt. En weet je waarom? Dat gebeurde mij ook altijd! Ik heb zelf genoeg verzonnen om die NTL-stapel weg te werken, maar dat mislukte altijd. Niet omdat ik te weinig las, of een leesdip had. Nee, ik bleef gewoon stug doorgaan met kopen! Las ik twee boeken uit, kocht ik er diezelfde maand vier bij.

Nu maak ik mij helemaal niet meer druk over mijn NTL-stapel. Ik geniet van deze luxe. Het is mijn eigen privé-bibliotheek. Ik heb geen idee hoeveel ongelezen boeken het zijn. Het maakt me ook niet. Het was vooral erg handig tijdens mijn leesproject van ‘Een boek per dag’ en misschien is dat wel de enige en juiste tactiek om iets aan die NTL-stapel te doen. Trouwens, als je dan elke dag ook weer nieuwe boeken koopt schiet het ook weinig op…

2 reacties

  • 17 oktober, 2011 om 17:42
    Petra

    Leuk om te lezen dit! Probleem bij mij is vooral dat ik naast de boekhandel ook de bibliotheek frequenteer, waardoor er telkens een urgente NTL-stapel ontstaat (want: moet binnen enkele weken weer worden ingeleverd). Daardoor groeit de NTL-stapel met boeken die ik zelf bezit alleen maar harder. Maar er is hoop, en die hoop heet vakantie. 🙂  • 19 oktober, 2011 om 21:09
    Pippi

    Zo herkenbaar! Ik wil niet eens weten hoeveel ongelezen boeken ik heb liggen. Al vrees ik al een beetje voor niet-eens-zoveel-later, want ik weet niet of ze mee kunnen naar het bejaardentehuis. Nou ja, ik hoef eigenlijk de eerste jaren niks meer te kopen. Maar je snapt het al: dat krijg ik echt niet voor elkaar:)Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: