17 oktober 2011

Bitterzoet van Simone de Jong

bitterzoet cover

Goed, het thema van Bitterzoet is erg van deze tijd: spamcriminaliteit. We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens zo’n vaag mailtje in onze inbox waarin allerlei loze beloftes staan zoals: erfenis delen, loterij gewonnen in Zambia, een Russische dame die bij ons wil logeren etc…

Het is spam en er schuilt een wereld van spamcriminaliteit achter. Altijd verwijderen dus! Genoeg op het hart gedrukt, nu naar het boek. Bitterzoet hoort thuis in het young adult genre. Maya zit op de hogeschool en heeft een date met Merijn. Merijn staat bekend als de stotterende nerd en Maya laat hem zitten tijdens die date.

Thuisgekomen ziet ze zo’n spammailtje in haar inbox waarin haar een erfenis wordt beloofd.

Ze heeft wel zin in een grap en reageert op deze mail, maar ondertekend deze mail met Merijn en zijn adresgegevens. Maar Merijn zit thuis en is boos op Maya en uit woede hackt hij haar Hotmail-account. Daar ziet hij tot zijn verbazing de mail die ze net heeft verstuurd onder zijn naam staan. Hij besluit mee te spelen en dit gaat gigantisch fout.

Dit thema is op zich goed en het is heel goed dat dit boek door jongeren gelezen zou worden. Maar… de plank wordt misgeslagen met de ietwat kinderlijke cover (de achterkant is felroze), de oppervlakkige schrijfstijl en nauwelijks tot geen verdieping in het verhaal. Maya en Merijn zijn leerlingen van de hogeschool, maar hun taalgebruik lijkt bijvoorbeeld meer op dat van twaalfjarige kinderen.

Tja, een goede vormgeving die beter past bij de doelgroep en wat meer inhoud aan het verhaal… Dat heb ik echt gemist en na een klein uurtje had ik dit boek dan ook uit. Toch 2 sterren, omdat dit boek wel een goede waarschuwing bevat over spamcriminaliteit!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: