21 oktober 2011

Medelijden met de duivel van Violet Leroy

medelijden met de duivel cover

Het is wat later dan gepland, maar dan nu toch eindelijk mijn leeservaring van Medelijden met de duivel van Violet Leroy.

Ik geef vijf sterren aan deze zorgvuldig geschreven thriller. Medelijden met de duivel gaat over Isabel, een alleenstaande moeder uit Amsterdam. Ze heeft al een bewogen leven gehad en werd al op jonge leeftijd moeder. Haar ouders schaamde zich daarvoor en ze werd meteen uit huis gezet. Isabel werd opgevangen door haar beste vriendin Sara en samen deelde ze jaren lief en leed. Op een dag wordt Sara in haar eigen chique winkel doodgeschoten.

Inspecteur Hofman wordt op de zaak gezet. Isabel wil maar niet geloven dat deze moord te maken heeft met een roofoverval. Ze denkt namelijk dat diepe geheimen uit het verleden een rol spelen met de dood van Sara en sommige geheimen kunnen het daglicht niet verdragen.

Wat ik erg leuk aan deze thriller vond waren de historische wetenswaardigheden die de schrijfster verwikkeld heeft in het verhaal. Zo wordt bijvoorbeeld ingegaan op de ramp met de veerboot The Herald of Free Enterprise. Maar ook de kleurrijke omschrijvingen van de locaties in Amsterdam geven het verhaal meer leven. De bleekveldjes op het Begijnhof, Het Spui, standbeeld van Lieverdje en de Westermarkt. Met Google maps ernaast zou je de personages letterlijk op de voet kunnen volgen.

Violet Leroy heeft een vlotte schrijfstijl, ze brengt diepte in het verhaal zonder langdradig te worden. De wisselende perspectieven van Isabel en Hofman geven het verhaal meer verdieping. Medelijden met de duivel is een thriller die gewoon op alle vlakken goed is!