De afkeer van dikke boeken, waarom?

afkeer van dikke boekenGeloof me, ik heb een vrij grote ntl-stapel (wie niet?) en gek genoeg blijven vooral de dikke boeken liggen. Na een speurtocht langs mijn kasten en door mijn e-reader kwam ik een aantal boeken tegen van meer dan 400 pagina’s. Sommige liggen er zelfs al jaren. Hoe komt dat toch? Mijn eerste ingeving: ik lees graag veel en snel en met een dik boek ben je langer bezig met hetzelfde verhaal.

Stel dat het tegenvalt, dan heb je nog 400 pagina’s voor de boeg. En ik ben zo’n lezer die een boek niet half gelezen terug in de kast gooit, op enkele zeldzame uitzonderingen na dan.

Ook is het dus de drang naar afwisseling, ik wissel graag af qua genre en stijl en met zo’n dik boek zit je een paar dagen, of zelfs een dikke week vast aan dezelfde stijl. Een ander punt is vaak dat je denkt dat het onbegonnen werk is.

Neem de omnibussen van Virginia Andrews. Ik geloof dat ik er een heb van meer dan 1300 pagina’s. Daar zat ik dan drie weken met Dawn en de familie Cutler. Boeiend, dat zeker, ik heb er nooit spijt van gehad. Maar om er aan te beginnen… Ik dacht: hoe kom ik ooit door die 1300 pagina’s heen? Maar toen ik eenmaal aan de gang was viel het me reuze mee.

De afkeer voor dikke boeken is dus misschien niet helemaal logisch. Maar feit blijft wel dat deze boeken lang blijven liggen. En dat is best zonde, want je loopt wel wat mis op deze manier.

Gewoon wat tips voor het lezen van dikke boeken:

 1. Begin gewoon, ja simpel gezegd, maar echt waar: elk boek begint op de eerste pagina en je komt vanzelf verder.
 2. Lees elke dag, op deze manier blijf je in het verhaal en je ziet vooruitgang
 3. Geniet er gewoon van!
 4. Als je het moeilijk vind om een langere tijd vast te zitten aan één verhaal: lees er dan een luchtig boek naast.
 5. Wissel het af. Twee normale boeken en dan weer een dikke pil.

Wat heb jij met dikke boeken? Lees je deze dikke pillen net zo makkelijk als andere boeken? Of zie je er soms ook tegenop?


7 reacties

 • 11 mei, 2012 om 14:30
  KimvA zegt:

  Ik moet wel heel eerlijk toegeven dat ik dikke boeken minder snel oppak en gewoon omdat ik dan denk ‘daar heb ik nu geen tijd voor’ maar als ik eenmaal bezig ben maakt het eigenlijk niets uit. Maar omnibussen lees ik toch meestal in delen en niet in ene keer.

  Ikhartje(0) deze reactie

  KimvA Beantwoorden

 • 11 mei, 2012 om 16:44
  Maurane zegt:

  Ik lees juist wel graag dikke boeken! 🙂 Hoe dikker hoe liever, ik heb altijd spijt als een boek uit is en het verhaal verteld is.. Uiteraard heb ik het dan alleen over goede boeken, boeken die me van in het begin niet aanstaan, lees ik sowieso niet verder, al moet ik zeggen dat dat bijna nooit gebeurd.
  Onlangs heb ik een omnibus van Carol Drinkwater gelezen (De Olijfgaard, De Olijventijd en De Olijvenoogst) en die was ook een stuk over de 1000 pagina’s. 😉

  Ikhartje(0) deze reactie

  Maurane Beantwoorden

 • 11 mei, 2012 om 20:43
  Lisa zegt:

  Ik heb 1 omnibus gehad.. Zuster Juul geloof ik.. 3 boeken in 1 boek gepropt.. die heb ik wel uitgelezen (in jaren tijd). Soms is het idd doorlezen en er niet teveel over nadenken.. Want hoevaak hebben we nou, dat je een boek uit hebt en denkt.. Wat hij nog maar dikker 😛 althans, dat heb ik dan.. Maar, ik sla ook de dikkere boeken over.. Nu hongerspelen binnen, aardig dikke pil.. maar we beginnen gewoon en kijk wel of het wat is, Volgens deze leesdame (luna) dus wel.. Dus gauw beginnen!!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Lisa Beantwoorden

 • 11 mei, 2012 om 20:45
  Leesdame zegt:

  Ja Hongerspelen is heel mooi en goed 🙂 Maar ja, ik ben een fan van de boeken.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 12 mei, 2012 om 10:27
  Theetante zegt:

  Ik lees heel graag dikke boeken, omdat zoiets voelt als een soort hele lange vakantie! Je raakt lange tijd ondergedompeld in een verhaal, en dat kan zalig zijn! Vaak krijgen de personages ook meer tijd om zich te ontwikkelen. Maar wat me tegenhoudt is eigenlijk gewoon praktisch: sleep zo’n boek maar eens mee! Ik lees namelijk steevast op de trein en dan zo’n bullebak in je tas is nu niet meteen handig. Maar als het moet (als de verslaving is ingetreden) dan doe ik dat gewoon wel hoor!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Theetante Beantwoorden

 • 1 april, 2019 om 00:12
  Jo zegt:

  Ik lees bij voorkeur dikke boeken. Je zit lekker lang in het verhaal en vergeet alles om je heen. Heerlijk is dat!
  Overigens vraag ik me wel af wat je een dik boek noemt, want 400 pagina’s vind ik niet meer dan ‘gemiddeld. De historische romans van Ken Follet bijvoorbeeld, die beschouw ik als ‘dik’ Variërend van 750 tot ruim 1.200 pagina’s).

  Ikhartje(0) deze reactie

  Jo Beantwoorden

  • 1 april, 2019 om 21:58
   Leesdame zegt:

   Wat leuk dat er een reactie komt op een oude blogpost 🙂 En uiteraard van harte welkom hier Jo 🙂

   Vanaf 500 pagina’s noem ik het een dik boek. Maar tussen dik en dik zit natuurlijk een verschil. Ik ben een tijdje bezig geweest met Oorlog en Vrede en dat was rond de 1200 pagina’s en er leek geen einde aan te komen, maar goed, ik vond het ook erg langdradig, dus misschien lag het daaraan…

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: De afkeer van dikke boeken, waarom?

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten