De amulet van Simone van der Vlugt

‘De amulet’ is een belangrijk boek voor mij geweest. Ik las het voor het eerst toen ik 13 was. Stiekem op school, ik vond het zo’n spannend verhaal. Dankzij dit boek ging ik ook boeken van Thea Beckman en Evert Hartman lezen.

‘De amulet’ gaat over het Duitse meisje Nina Bauer. Ze woont bij haar oom en tante in Würzburg in de zeventiende eeuw. De heksenvervolging zijn in volle gang. Nina, die 15 jaar is, wordt ook verdacht van hekserij. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar ze besluit op tijd om te vluchten als jongen.

Een avontuurlijk verhaal

Nina reist door heel Beieren. Alles beter dan trouwen met een oude weduwnaar denkt ze. Maar ze heeft al snel door hoe kwetsbaar ze is als meisje, dus besluit ze zich te verkleden als jongen voor haar eigen veiligheid. Ze ontmoet de oude zwerver Max von Spee. Hij neemt haar -eerst met tegenzin- onder zijn hoede en Max leert haar alles over de natuur. Met hem kan ze ook praten over de heksenvervolgingen en dat haar moeder is verbrandt op de brandstapel.

Later sluit Nina aan bij een groep zigeuners. Het is een hartelijke familie en Nina voelt zich al snel thuis. Maar ondertussen woedt er ook een oorlog in Beieren en krioelt het van de Zweedse soldaten die steden belegeren.

Luisterboek

Ik heb ‘De amulet’ al meer dan tien keer gelezen. Ik leende dit boek meerdere malen bij de bieb en later kreeg ik een mooie hardcover van mijn ouders. Ik ken het verhaal bijna uit mijn hoofd. En sommige citaten kan ik dromen: “zuivel op zuivel, is werk van de likduivel”. Het was in die tijd namelijk onfatsoenlijk om kaas én boter op een stuk brood te doen. Je was dan te gulzig.

Het verhaal sprak altijd tot mijn verbeelding. De Beierse steden en ongerepte natuur. De grimmigheid van de heksenvervolgingen op de achtergrond en de zelfstandigheid van Nina, net zoals haar vindingrijkheid. Ik was dan ook dolblij en verrast dat ik dit boek als luisterboek zag staan op Storytel! Voorgelezen door Hanna Obbeek en het was heerlijk om naar haar stem te luisteren.

Elke avond luisterde ik een stuk en elke ochtend werd ik een half uur eerder wakker om nog even te luisteren en daarna begon ik met de dag. Dit kan ik sowieso aanraden, ik heb gemerkt dat ik na een nacht slaap heel ontspannen de dag kan beginnen door eerst even naar een mooi luisterboek te luisteren.

Hoe kijk ik anno 2020 terug op dit boek

Ik vind het nog steeds prachtig! Wel valt me op dat Nina vaak te volwassen gedachtes heeft. Maar misschien komt dat ook wel omdat Nina door de omstandigheden gedwongen werd om al heel vroeg volwassen te zijn. Ik vind ook dat Simone van der Vlugt alles beeldend omschrijft. De straatjes en steegjes, maar ook de sfeer en het interieur in een herberg en een bakkerij.

Ik zag dat binnenkort ‘De guillotine’, ‘De bastaard van Brussel’, ‘De slavenring en ‘Bloedgeld’ ook te beluisteren zijn via Storytel. Ik hoop dat ‘Zwarte sneeuw’ er dan ook bij komt, want dat vond ik ook een mooi boek toentertijd! O ja en als ze toch bezig zijn met de Lemniscaat-boeken: ‘Saartje Tadema’ van Thea Beckman staat ook op mijn wishlist als luisterboek 🙂


Reageer op: De amulet van Simone van der Vlugt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten