20 augustus 2020

De amulet van Simone van der Vlugt

‘De amulet’ is een belangrijk boek voor mij geweest. Ik las het voor het eerst toen ik 13 was. Stiekem op school, ik vond het zo’n spannend verhaal. Dankzij dit boek ging ik ook boeken van Thea Beckman en Evert Hartman lezen.

‘De amulet’ gaat over het Duitse meisje Nina Bauer. Ze woont bij haar oom en tante in Würzburg in de zeventiende eeuw. De heksenvervolging zijn in volle gang. Nina, die 15 jaar is, wordt ook verdacht van hekserij. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar ze besluit op tijd om te vluchten als jongen.

Een avontuurlijk verhaal

Nina reist door heel Beieren. Alles beter dan trouwen met een oude weduwnaar denkt ze. Maar ze heeft al snel door hoe kwetsbaar ze is als meisje, dus besluit ze zich te verkleden als jongen voor haar eigen veiligheid. Ze ontmoet de oude zwerver Max von Spee. Hij neemt haar -eerst met tegenzin- onder zijn hoede en Max leert haar alles over de natuur. Met hem kan ze ook praten over de heksenvervolgingen en dat haar moeder is verbrandt op de brandstapel.

Later sluit Nina aan bij een groep zigeuners. Het is een hartelijke familie en Nina voelt zich al snel thuis. Maar ondertussen woedt er ook een oorlog in Beieren en krioelt het van de Zweedse soldaten die steden belegeren.

Luisterboek

Ik heb ‘De amulet’ al meer dan tien keer gelezen. Ik leende dit boek meerdere malen bij de bieb en later kreeg ik een mooie hardcover van mijn ouders. Ik ken het verhaal bijna uit mijn hoofd. En sommige citaten kan ik dromen: “zuivel op zuivel, is werk van de likduivel”. Het was in die tijd namelijk onfatsoenlijk om kaas én boter op een stuk brood te doen. Je was dan te gulzig.

Het verhaal sprak altijd tot mijn verbeelding. De Beierse steden en ongerepte natuur. De grimmigheid van de heksenvervolgingen op de achtergrond en de zelfstandigheid van Nina, net zoals haar vindingrijkheid. Ik was dan ook dolblij en verrast dat ik dit boek als luisterboek zag staan op Storytel! Voorgelezen door Hanna Obbeek en het was heerlijk om naar haar stem te luisteren.

Elke avond luisterde ik een stuk en elke ochtend werd ik een half uur eerder wakker om nog even te luisteren en daarna begon ik met de dag. Dit kan ik sowieso aanraden, ik heb gemerkt dat ik na een nacht slaap heel ontspannen de dag kan beginnen door eerst even naar een mooi luisterboek te luisteren.

Hoe kijk ik anno 2020 terug op dit boek

Ik vind het nog steeds prachtig! Wel valt me op dat Nina vaak te volwassen gedachtes heeft. Maar misschien komt dat ook wel omdat Nina door de omstandigheden gedwongen werd om al heel vroeg volwassen te zijn. Ik vind ook dat Simone van der Vlugt alles beeldend omschrijft. De straatjes en steegjes, maar ook de sfeer en het interieur in een herberg en een bakkerij.

Ik zag dat binnenkort ‘De guillotine’, ‘De bastaard van Brussel’, ‘De slavenring en ‘Bloedgeld’ ook te beluisteren zijn via Storytel. Ik hoop dat ‘Zwarte sneeuw’ er dan ook bij komt, want dat vond ik ook een mooi boek toentertijd! O ja en als ze toch bezig zijn met de Lemniscaat-boeken: ‘Saartje Tadema’ van Thea Beckman staat ook op mijn wishlist als luisterboek 🙂