21 augustus 2020

The Friday Five, de beste boekverfilmingen

Ik ben aangehaakt bij ‘The Friday Five’, een initiatief van Joost. Elke week wordt er een boekgerelateerde vraag gesteld, waarbij je een lijstje van vijf antwoorden geeft. Het is een terugkerende rubriek op vrijdag waar meerdere bloggers aan meedoen. Bij Joost zelf kun je informatie opvragen over dit initiatief en jezelf aanmelden. (klik)

Vandaag gaat het over de beste boekverfilmingen. Ik had gelijk een hoop titels in mijn hoofd, maar het mogen er maar vijf zijn. Ik besloot een gevarieerde lijst te maken met vijf verschillende soorten films. Het zijn films die ik al meerdere malen heb gezien.

Soms is de film net zo goed als het boek

Vaak wordt er gezegd dat het boek altijd beter is, maar toch heb ik al een paar keer meegemaakt dat ik heel tevreden de bioscoop verliet. Sterker nog, soms vond ik de verfilming nog beter dan het boek zelf.

Bridget Jones Diary
Ik weet nog dat ik lang over het boek deed. Ik vond de dagboekstukken vaak langdradig. Maar toen kwam de film. Die was vlot, grappig, sprankelend en veel leuker dan het boek! Ik heb de eerste film al meerdere malen gekeken. De twee vervolgen vind ik trouwens ook heel tof!

De reünie
Deze thriller van Simone van der Vlugt liet mij in 2004 kennismaken met de wereld van de Nederlandstalige thriller. In 2015 werd dit boek verfilmd. Het verhaal en de locaties wijken iets af van het boek, maar de sfeer uit het boek was erg goed gevangen in de film. Vooral de flashbacks van Sabine die zich afspelen in de jaren ’90 vond ik mooi! Deze verfilming klik ik regelmatig aan op Netflix.

Haar naam was Sarah
Het boek was al prachtig, maar de film was dat ook! Een ingetogen sfeer, indrukwekkende beelden en een vloeiende switch van heden en verleden.

Catching Fire
Mijn favoriete film uit The Hunger Games serie! Zo favoriet dat ik zelfs twee keer naar de bioscoop ben geweest! De muziek, de arena, de kleding en makeup, dat immense Capitool en de theatrale scènes. Ik vond gewoon alles prachtig!

Komt een vrouw bij de dokter
Deze verfilming vond ik beter dan het boek. In het boek ligt de nadruk op Stijn, maar in de film draagt Carice van Houten het verhaal met haar rol als Carmen van Diepen. Ik was er helemaal stil van! Mijn mening is dan ook dat het verhaal als verfilming krachtiger overkomt dan in het gelijknamige boek van Kluun.

Ook in deze film vond ik trouwens de muziek prachtig. Je voelt ook de machteloosheid van Stijn, ook al is hij een klootzak, door het goede acteerspel van Barry Atsma krijg je toch sympathie voor hem.

Heb je ook meegedaan The Friday Five deze week?

Zo ja, laat dan een reactie achter hieronder, dan kunnen de lezers van mijn blog doorklikken naar jouw blog 🙂 Doe je frequent mee, laat dat ook even weten, dan zet ik de volgende keer jouw naam en een link in mijn blogpost van The Friday Five.

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: