The Friday Five, de beste boekverfilmingen

Ik ben aangehaakt bij ‘The Friday Five’, een initiatief van Joost. Elke week wordt er een boekgerelateerde vraag gesteld, waarbij je een lijstje van vijf antwoorden geeft. Het is een terugkerende rubriek op vrijdag waar meerdere bloggers aan meedoen. Bij Joost zelf kun je informatie opvragen over dit initiatief en jezelf aanmelden. (klik)

Vandaag gaat het over de beste boekverfilmingen. Ik had gelijk een hoop titels in mijn hoofd, maar het mogen er maar vijf zijn. Ik besloot een gevarieerde lijst te maken met vijf verschillende soorten films. Het zijn films die ik al meerdere malen heb gezien.

Soms is de film net zo goed als het boek

Vaak wordt er gezegd dat het boek altijd beter is, maar toch heb ik al een paar keer meegemaakt dat ik heel tevreden de bioscoop verliet. Sterker nog, soms vond ik de verfilming nog beter dan het boek zelf.

Bridget Jones Diary
Ik weet nog dat ik lang over het boek deed. Ik vond de dagboekstukken vaak langdradig. Maar toen kwam de film. Die was vlot, grappig, sprankelend en veel leuker dan het boek! Ik heb de eerste film al meerdere malen gekeken. De twee vervolgen vind ik trouwens ook heel tof!

De reünie
Deze thriller van Simone van der Vlugt liet mij in 2004 kennismaken met de wereld van de Nederlandstalige thriller. In 2015 werd dit boek verfilmd. Het verhaal en de locaties wijken iets af van het boek, maar de sfeer uit het boek was erg goed gevangen in de film. Vooral de flashbacks van Sabine die zich afspelen in de jaren ’90 vond ik mooi! Deze verfilming klik ik regelmatig aan op Netflix.

Haar naam was Sarah
Het boek was al prachtig, maar de film was dat ook! Een ingetogen sfeer, indrukwekkende beelden en een vloeiende switch van heden en verleden.

Catching Fire
Mijn favoriete film uit The Hunger Games serie! Zo favoriet dat ik zelfs twee keer naar de bioscoop ben geweest! De muziek, de arena, de kleding en makeup, dat immense Capitool en de theatrale scènes. Ik vond gewoon alles prachtig!

Komt een vrouw bij de dokter
Deze verfilming vond ik beter dan het boek. In het boek ligt de nadruk op Stijn, maar in de film draagt Carice van Houten het verhaal met haar rol als Carmen van Diepen. Ik was er helemaal stil van! Mijn mening is dan ook dat het verhaal als verfilming krachtiger overkomt dan in het gelijknamige boek van Kluun.

Ook in deze film vond ik trouwens de muziek prachtig. Je voelt ook de machteloosheid van Stijn, ook al is hij een klootzak, door het goede acteerspel van Barry Atsma krijg je toch sympathie voor hem.

Heb je ook meegedaan The Friday Five deze week?

Zo ja, laat dan een reactie achter hieronder, dan kunnen de lezers van mijn blog doorklikken naar jouw blog 🙂 Doe je frequent mee, laat dat ook even weten, dan zet ik de volgende keer jouw naam en een link in mijn blogpost van The Friday Five.


4 reacties

 • 21 augustus, 2020 om 08:41
  DonderDesign - Patricia zegt:

  Wat een leuke friday five heb jij en ik ben het met je eens soms is de film beter dan het boek.

  Ikhartje(1) deze reactie

  DonderDesign - Patricia Beantwoorden

 • 21 augustus, 2020 om 12:17
  Joost (NerdyGeekyFanboy) zegt:

  Catching fire is inderdaad prachtig! De rest heb ik niet gezien, maar ik hoop zeker nog een keer Haar naam was Sarah te gaan kijken 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Joost (NerdyGeekyFanboy) Beantwoorden

  • 21 augustus, 2020 om 17:47
   Leesdame zegt:

   Zeker doen, Haar naam naam Sarah is de moeite waard om eens te bekijken. Maar ik denk dat jij de Britse humor uit de Bridget Jones’ films ook wel weet te waarderen.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: The Friday Five, de beste boekverfilmingen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten