25 augustus 2020

Liefde of luchtkasteel van Monica Roos

‘Liefde of luchtkasteel’ is een moderne kasteelroman. Je zou het ook een ‘zwijmelroman’ kunnen noemen. Ik stond open voor een boek buiten mijn comfortzone, dus ik begon blanco in dit debuut van Monica Roos.

Als jonkheer Ewout van Duijvestein op de parkeerplaats van zijn landgoed een halfnaakte dame ziet, is hij niet happy, maar de opgewekte en assertieve Michelle Lacroix weet hem toch te prikkelen. Michelle logeert vanwege haar werk al snel in het kasteel en Ewout weet haar al snel te veroveren met zijn opwindende spelletjes.

Romantische kasteelroman

Ewout Duijvestein is een knappe en charismatische man. Hij weet hoe hij een vrouw kan veroveren en hij is een gepassioneerde minnaar. Ewout Duijvestein is echter ook wat vooringenomen en bezitterig van aard. Hierdoor zoekt hij vaak de confrontatie op. Daarnaast is hij ook snel achterdochtig en een tikkeltje narcistisch. Deze iets minder leuke eigenschappen heeft hij uit zelfbescherming, maar het maakt hem niet altijd een leuk mens naar mijn mening.

Michelle Lacroix heeft een pijnlijk verleden. Ze verloor al vroeg haar beide ouders en groeide op bij haar tante Elsa. Ze is wat onzeker en is daarom vaak wat afwachtend. Maar ze is tegelijkertijd ook heel assertief en laat niet met zich sollen. Een speciaal gedetailleerd poppenhuis betekent veel voor haar en dit poppenhuis speelt in dit verhaal dan ook een belangrijke rol in haar contact met Ewout.

Mooi gedoseerd

De erotische passages zijn expliciet, maar niet vulgair. Ze zijn goed gedoseerd en overheersen niet het verhaal. De auteur geeft ruim aandacht aan de gevoelens van de hoofdpersonages.

Een beetje voorspelbaar is ‘Liefde of luchtkasteel’ wel, maar de auteur weet mij toch een paar keer te verrassen en ik merkte dat ik diep genoeg in het verhaal zat om Michelle zelfs advies toe te roepen. Er zitten een paar lollige passages in, maar ook mooie subtiele erotische stukjes. Wel miste ik wat tempo in het middenstuk. Dit wordt tegen het eind wel weer goed gemaakt.

Als laatst nog een compliment voor de mooie en mysterieuze kaft. Het vangt goed de sfeer van het verhaal: het rijke en magische leven op Slot Duijvestein en verovert worden door een jonkheer… Monica Roos weet een grote (erotische) fantasie van veel vrouwen om te zetten tot een volwaardig romantisch verhaal.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: