2 oktober 2016

De bucketlist kalender

Elk jaar kies ik tussen een maandkalender of een dagkalender. Dit keer was mijn keus al snel gemaakt: ik ging en kocht meteen ‘De bucketlist kalender’ van Elise de Rijck. Deze kalender is ontstaan na het succes van “Het bucketlist boek”.

De kalender bestaat uit 365 quotes, op de andere kant van het papier staat een opdrachtje. Sommige zijn vrij simpel, zoals ‘neem eens een andere weg naar school of werk’. Andere opdrachtjes zijn weer ludiek, zoals een tekening maken met je voeten of ga eens ondersteboven in je bed liggen.

Natuurlijk hoef je niet alles verplicht uit te voeren, maar de opdrachtjes kunnen wel een leuke wending aan je dag geven. Sommige opdrachten maken duidelijk dat Elise Vlaams is, want zo is er ook een opdracht dat je op frietkottocht moet en verschillende frituren met je vrienden gaat beoordelen. Maar goed, dat kunnen we ook makkelijk interpreteren als: eet vandaag patat.

Wat ik zo leuk vind is dat het je dag op kan fleuren, zo’n scheurkalender. De leuke quotes, de opdrachtjes, maar ook dat het aanmoedigt om te (leren) denken in een andere richting. Elise de Rijck geeft niet zomaar lukraak opdrachtjes, maar verweeft ze handig met de feestdagen en de seizoenen. Zo krijg je rond kerst opdrachtjes die met pakjes te maken hebben en in de zomer krijg je een opdrachtje omtrent je favoriete zomerhit.

Natuurlijk hoef je niet alles klakkeloos op te volgen, sommige opdrachtjes zijn niet voor iedereen even aantrekkelijk of haalbaar. Of beter gezegd: ik ga gewoon niet met Halloween geesten oproepen en ook niet om middernacht naar het kerkhof. Dan is namelijk het toegangshek gesloten. Wel kan het mij inspireren om een enge Halloweenfilm te kijken, over een kerkhof, of een film waar ze geesten oproepen. Dus je kan de opdrachtjes ook zien als een soort hint naar een activiteit die je zou kunnen doen en die passend is bij die dag.

Elise de Rijck moedigt je ook aan om de afgescheurde dagen niet zomaar weg te gooien. Want papier weggooien is zonde. Daar heeft ze gelijk in, want 365 dagen is ook 365 afgescheurde vellen papier. Ze geeft advies wat je zou kunnen doen met de velletjes papier. En misschien is dat ook gelijk een leuk voornemen én opdracht voor het hele jaar: de 365 vellen na het afscheuren ook nuttig gebruiken.

Hebben jullie al een kalender voor 2017 op het oog?

5 reacties

 • 2 oktober, 2016 om 19:42
  Story addict

  Leuk! Ik vergeet met zulke kalenders vaak een paar dagen te kijken, en voor je het weet loop je tientallen opdrachten achter. Evengoed inderdaad een leuke twist van je dag én inspiratiebron. Ik denk dat ik weet wat ik met de feestdagen graag wil 🙂  • 2 oktober, 2016 om 20:01
   Leesdame

   Ik hang zo’n kalender boven mijn bed en voor het slapengaan scheur ik de dag die voorbij is eraf. Soms schrijf ik ook iets erop wat ik voor die dag niet mag vergeten en meteen moet doen na het opstaan, als ik dan wakker wordt zie ik dat meteen. • 2 oktober, 2016 om 20:17
  Annelies

  Ik koop eigenlijk nooit meer zo’n kalender omdat ik er na de eerste week meestal toch niet meer naar om zie. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik getwijfeld heb over deze 🙂 • 3 oktober, 2016 om 19:09
  Kim

  Ik heb meestal aan een agenda al meer dan genoeg en zelfs die vergeet ik af en toe nog eens. Ik heb het Bucketlist boek wel en daarom heb ik ook nog wel gedacht om die kalender ook aan te schaffen. Hij lijkt me inderdaad wel leuk. Maar ik vrees dat ik in december nog steeds de blaadjes van februari er nog niet uitgescheurd heb ;). Maar ik heb nog even tot het 2017 is om erover na te denken.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: