30 december 2021

De Grote Vriendelijke 100 challenge

Ik stuitte op een hele leuke leesuitdaging: namelijk de 100 boeken lezen van de “Grote vriendelijke 100”.

Deze challenge kwam ik tegen op Hebban. Deze challeng is gebaseerd op de lijst kinder- en jeugdboeken van ‘De Grote Vriendelijke Podcast‘. Mensen mochten hun favoriete kinder- en jeugdboeken doorgeven en daar is uiteindelijk een top honderd van gemaakt. Er zitten oude boeken tussen, maar ook redelijk recente titels.

Dus je gaat honderd boeken lezen in één jaar?

Nee, van de honderd boeken die op de lijst staan heb ik er al dertien gelezen. En deze challenge duurt tot 31 december 2024! Dat is maar liefst drie jaar! Er staan boeken tussen van Nederlandstalige auteurs, maar ook internationale boeken. Ook staan er prentenboeken tussen. Voor mij blijven er 87 boeken over die ik kan verdelen over drie jaar. En ik hoef ze niet per se allemaal, maar driekwart lijkt me al een mooi streven.

Ik hou van kinder- en jeugdboeken, ik lees ze alleen te weinig. Er staan ook hele mooie klassiekers tussen en ook hele bekende, zoals ‘Lampje’ van Annet Schaap. Tevens ook de nummer 1 van de top 100. Heel veel boeken staan in Kobo Plus en van veel boeken is ook een luisterboek. Het lijkt me leuk om zo gevarieerd mogelijk deze lijst af te werken.

Alle boeken bij elkaar

 1. Lampje van Annet Schaap
 2. De brief voor de koning van Tonke Dragt
 3. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman (gelezen)
 4. Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt (gelezen)
 5. Koning van Katoren van Jan Terlouw
 6. De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren
 7. Harry Potter en de steen der wijzen van J.K. Rowling
 8. Hier is de boze heks van Hanna Kraan
 9. Matilda van Roald Dahl (gelezen)
 10. Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren
 11. Gozert van Pieter Koolwijk
 12. De GVR van Roald Dahl
 13. Meester van de zwarte molen van O. Preussler
 14. De kleine kapitein van Paul Biegel
 15. Kinderen van moeder aarde van Thea Beckman
 16. Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl
 17. Alleen op de wereld van Hector Malot
 18. Het grote boek van Madelief van Sjoerd Kuijer
 19. Het sleutelkruid van Paul Biegel
 20. Hasse Simonsdochter van Thea Beckman
 21. Oorlogswinter van Jan Terlouw
 22. Het oneindige verhaal van Michael Ende
 23. Pippi Langkous van Astrid Lindgren
 24. Harry Potter en de gevangene van Azkaban
 25. De zevensprong van Tonke Dragt
 26. Harry Potter en de geheime kamer van J.K. Rowling
 27. Alfabet van Charlotte Dematons
 28. De heksen van Roald Dahl (gelezen)
 29. Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens (gelezen)
 30. De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mockery
 31. De gruffalo van Julia Donaldson
 32. De tuinen van Dorr van Paul Biegel
 33. Torenhoog en mijlenbreed van Tonke Dragt
 34. Lennox en de gouden sikkel van Hedy Tjin
 35. Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers
 36. Ik ben Krik, Krik ben ik van Hanna Kraan
 37. De gorgels van Jochem Myjer
 38. Blauwe plekker van Anke de Vries (gelezen)
 39. Het verlangen van de prins van Marco Kunst
 40. Geef me de ruimte van Thea Beckman
 41. Heksenkind van Monica Furlong (gelezen)
 42. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth (gelezen)
 43. Zonder titel van Erna Sassen (gelezen)
 44. De geheime tuin van Frances Hogdson Burnett
 45. Minoes van Annie M.G. Schmidt (gelezen)
 46. De zweetvoetenman van Annet Huizing
 47. Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle (gelezen)
 48. De griezels van Roald Dahl
 49. De kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren
 50. De meisjes van Annet Schaap (gelezen)
 51. Otje van Annie M.G. Schmidt
 52. Daantje, de wereldkampioen van Roald Dahl
 53. Luna van Pieter Koolwijk
 54. De tunnel van Anna Woltz
 55. Een groene bloem van Floortje Zwigtman
 56. Ik geef je de zon van Jandy Nelson
 57. Alle verhalen van kikker en pad van Arnold Lobel
 58. Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel
 59. Nevermoor van Jessica Townsend
 60. Jij mag alles zijn van Griet op de Beeck
 61. Harry Potter en de vuurbeker van J.K. Rowling
 62. Levende bezems van Lisa Tetzner
 63. Dromer van Mark Janssen
 64. Geheimen van het wilde woud van Tonke Dragt
 65. Spinder van Simon van der Geest
 66. Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk
 67. Honderd uur nacht van Anna Woltz
 68. De veger van Jonathan Auxier
 69. Momo en de tijdspaarders van Michael Ende
 70. De Tillermans van Cynthia Voigt (gelezen)
 71. Negen open armen van Benny Lindelauf
 72. Alaska van Anna Woltz
 73. De torens van februari van Tonke Dragt
 74. Wiplala en Wiplala weer van Annie M.G. Schmidt
 75. Je moet dansen op mijn graf van Aidan Chambers
 76. Lepelsnijder van Marjolijn Hof
 77. Doodgewoon van Bette Westera
 78. Winnie de Pooh A.A. Milne
 79. De kinderkaravaan van An Rutgers van der Loeff
 80. Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf
 81. Hart van inkt van Cornelia Funke
 82. Kruimeltje van Chris van Abkoude
 83. Allemaal willen we de hemel van Els Beerten
 84. Het gulden vlies van Thule van Thea Beckman
 85. Koningskind Selma Noort
 86. Nachtverhaal van Paul Biegel
 87. Spijt van Carry Slee (gelezen)
 88. Dit is geen dagboek van Erna Sassen (gelezen)
 89. Kleine Sofie en lange wapper van Els Pelgrom & Thé Tjong – Khing
 90. Het ministerie van oplossingen van Sanne Rooseboom
 91. Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen
 92. Max en de Maximonsters van Maurice Sendak
 93. Avonturen van de dappere ridster van Janneke Schotveld
 94. Polleke van Guus Kuijer
 95. Nederland van Charlotte Dematons
 96. Floddertje van Annie M.G. Schmidt (gelezen)
 97. Gips van Anna Woltz
 98. Zeb van Gideon Samson (gelezen)
 99. Wonderbos van Jan Paul Schutten
 100. Monkie van Dieter Schubert

Wat een enorme lijst

Er zijn boeken waar ik enorm naar uitkijk! De verhalen van Astrid Lindgren bijvoorbeeld. Maar natuurlijk ook ‘Lampje’ van Annet Schaap. Ik zie ook heel veel boeken van Paul Biegel voorbijkomen, lijkt me ook wel wat. En ook nog wat titels van Annie M.G. Schmidt die ik nog niet gelezen had.

Ik zie het meest op tegen de Harry Potter boeken en ‘Het oneindige verhaal’. Nou ja, niks moet natuurlijk. Maar proberen kan nooit kwaad. O ja en ‘Kinderen van moeder aarde’, daar ben ik zeker al twintig keer in begonnen in mijn jeugd, maar ik kwam er nooit echt in.

Eerlijk gezegd verbaas ik me erover dat sommige titels er niet in staan. Nils Holgersson bijvoorbeeld.

Hoeveel boeken hebben jullie van deze lijst gelezen?

2 reacties

 • 30 december, 2021 om 08:32
  Lalagè zegt:

  Leuk dat je dit gaat doen! Ik heb al langer het voornemen om vaker een jeugdboek te lezen, want ik kan er zo in opgaan 🙂 Ik heb 34 titels van deze lijst gelezen, maar van sommige is dat al 30 jaar geleden en van een paar weet ik niet meer of ik ze heb gelezen.

  Vanwege de GVP heb ik vorig jaar al eens een boek van Paul Biegel geluisterd, ‘De kleine kapitein’. Dat was wel leuk, maar niet zo dat ik meer van hem wil lezen. Maar nu hij op de lijst staat… Van Harry Potter heb ik twee delen gelezen en dat vind ik wel genoeg.

  ‘Kinderen van Moeder Aarde’ lukte mij ook niet als kind. Misschien toch iets te moeilijk? Vorig jaar heb ik de hele trilogie gelezen en ik vond het fantastisch.

  PS nummer 33 Torenhoog en mijlenbreed is van Tonke Dragt, ook een prachtig boek!


  Lalagè
  Beantwoorden

 • 30 december, 2021 om 13:53
  alimolenaar zegt:

  Ik heb die hele lijst maar even gekopieerd en ben hem doorgelopen. Het viel me eigenlijk nog tegen, ik had er 10 gelezen. Ik ga eens even kijken of ik hiet iets mee ga doen. Ronja de Roversdochter heb ik een keer uit een minibieb gevist, dus die kan ik nog lezen.


  alimolenaar
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: