5 december 2015

De mooie voedselmachine van Giulia Enders

Geen boek wat jullie van mij gewend zijn, maar wel een een heel boeiend boek over ons lichaam. Met name over ons darmstelsel en alles wat er bij komt kijken.

De Duitse studente geneeskunde Giulia Enders verdiepte zich volledig in onze darmen. Een onderschat orgaan volgens haar. Giulia schrijft op interessante en vermakelijke toon over hoe voedsel wordt verwerkt en wat we uitspoken in het kleinste kamertje. Niet echt een onderwerp voor bij je ontbijt, maar wel zeer leerzaam en eerlijk is eerlijk: ik kon wel wat met haar adviezen!

Het onderbuikgevoel, buikloop bij spanningen, maar ook soms drie dagen niet kunnen. Alles wordt besproken op een luchtige manier, die voor iedereen begrijpelijk is. Ook wordt er diep ingegaan op de bacteriewereld in je darmen en hoe je darmflora zichzelf onderhoudt en seintjes doorgeeft aan je hersenen als er wat mis is. Bijzondere stukken over zenuwen in je darm die rechtstreeks met je hersenen in verbindingen staan en hoelang biefstuk en taart in je maag bivakkeert, voordat het verder geloodst wordt door je darmstelsel.

De laatste hoofdstukken over bacteriën, probiotica en het gezond houden van je darm vond ik wat moeizaam lezen. De eerste helft van dit boek vond ik juist wel heel interessant. Er worden wat fabels en feiten besproken over onze stoelgang, uitleg wat onze dunne darm precies doet en wat nou eigenlijk dat knorren van onze maag betekent.

Ik vond het leuk lezen. Veel geleerd, ook over het prikkelbaar darm syndroom en dat was eigenlijk de reden dat ik het boek las. Maar ook als je daar helemaal geen last van hebt, maar gewoon meer over je buik wilt weten, dan is dit boek zeker een aanrader! Ook voor jongeren op school, het is erg gemakkelijk geschreven, dus voor een werkstuk of spreekbeurt erg handig materiaal!