1 december 2015

Lieveling van Kim van Kooten

‘Lieveling’ is een boek wat bij mij een nare bijsmaak heeft achtergelaten. Hoe dat komt, leg ik later in deze leeservaring uit. Dat Kim van Kooten boeiend kan schrijven kan ik nu al wel vertellen, maar ik had ook niet anders verwacht van haar.

Puck is vijf jaar en woont in een achterstandswijk. Haar moeder is alleenstaand en nogal dommig. Op een dag verhuizen ze naar de villa van ‘Ome meneer’, maar al snel noemt Puck hem papa. Haar moeder geniet van het luxe leventje en voert niets uit. Papa gebruikt deze hele situatie om Puck “dingen te leren voor later”.

Puck deelt met de lezer haar verhaal. Dat papa haar haren wast en haar afdroogt met zijn handen, zodat hij alles goed kan voelen. Puck voelt dat het niet normaal is, maar durft en kan er met niemand over praten. Haar moeder weet nergens van, maakt zich alleen druk om de roddelblaadjes en om shoppen. Gaandeweg in het verhaal wordt Puck ouder. Ze komt wat meer in verzet. Vrienden heeft ze niet en op haar moeder kan ze helemaal niet rekenen.

Kim van Kooten vertelt dit verhaal vanuit Puck’s oogpunt. Boeiend en beeldend beschrijft ze het leven van Puck en haar moeder. De moeder van Puck vind ik een vreselijk mens. Tot op de laatste pagina toe zou ik haar graag door elkaar willen schudden. Ook de familie van moeders kant werkt op mijn zenuwen in dit verhaal. Wat dat betreft heeft Kim van Kooten het wel treffend geschreven, want ze zorgt ervoor dat ik aardig dicht op de karakters zit. Puck wordt ouder en gelukkig wijzer. Als het verhaal stopt, hoop ik dat het leven van Puck verder gaat en ze met haar intelligentie en wilskracht ooit een mooi leven krijgt!

In sommige recensies las ik dat lezers er ook humor uithalen. Deze mening deel ik dan weer niet. De humor die andere lezers terugvonden in het verhaal, vond ik namelijk niet. Of het is niet mijn humor, kan natuurlijk ook. In plaats van humor, voelde ik wel bitterheid. Het is geen zwaar geschreven boek en dat zorgt ervoor dat het wel makkelijk leest. Maar tussen de regels proefde ik duidelijk een bittere smaak.

De roman ‘Lieveling’ is gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt en Kim van Kooten heeft Puck tot leven laten komen. Dat heeft ze knap gedaan, want het liefst wil ik Puck nu een dikke knuffel geven!