Lieveling van Kim van Kooten

lieveling cover‘Lieveling’ is een boek wat bij mij een nare bijsmaak heeft achtergelaten. Hoe dat komt, leg ik later in deze leeservaring uit. Dat Kim van Kooten boeiend kan schrijven kan ik nu al wel vertellen, maar ik had ook niet anders verwacht van haar.

Puck is vijf jaar en woont in een achterstandswijk. Haar moeder is alleenstaand en nogal dommig. Op een dag verhuizen ze naar de villa van ‘Ome meneer’, maar al snel noemt Puck hem papa. Haar moeder geniet van het luxe leventje en voert niets uit. Papa gebruikt deze hele situatie om Puck “dingen te leren voor later”.

Puck deelt met de lezer haar verhaal. Dat papa haar haren wast en haar afdroogt met zijn handen, zodat hij alles goed kan voelen. Puck voelt dat het niet normaal is, maar durft en kan er met niemand over praten. Haar moeder weet nergens van, maakt zich alleen druk om de roddelblaadjes en om shoppen. Gaandeweg in het verhaal wordt Puck ouder. Ze komt wat meer in verzet. Vrienden heeft ze niet en op haar moeder kan ze helemaal niet rekenen.

Kim van Kooten vertelt dit verhaal vanuit Puck’s oogpunt. Boeiend en beeldend beschrijft ze het leven van Puck en haar moeder. De moeder van Puck vind ik een vreselijk mens. Tot op de laatste pagina toe zou ik haar graag door elkaar willen schudden. Ook de familie van moeders kant werkt op mijn zenuwen in dit verhaal. Wat dat betreft heeft Kim van Kooten het wel treffend geschreven, want ze zorgt ervoor dat ik aardig dicht op de karakters zit. Puck wordt ouder en gelukkig wijzer. Als het verhaal stopt, hoop ik dat het leven van Puck verder gaat en ze met haar intelligentie en wilskracht ooit een mooi leven krijgt!

In sommige recensies las ik dat lezers er ook humor uithalen. Deze mening deel ik dan weer niet. De humor die andere lezers terugvonden in het verhaal, vond ik namelijk niet. Of het is niet mijn humor, kan natuurlijk ook. In plaats van humor, voelde ik wel bitterheid. Het is geen zwaar geschreven boek en dat zorgt ervoor dat het wel makkelijk leest. Maar tussen de regels proefde ik duidelijk een bittere smaak.

De roman ‘Lieveling’ is gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt en Kim van Kooten heeft Puck tot leven laten komen. Dat heeft ze knap gedaan, want het liefst wil ik Puck nu een dikke knuffel geven!


2 reacties

Reageer op: Lieveling van Kim van Kooten

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten