27 april 2021

De perfecte engel van Eva Nagelkerke

Eindelijk kon ik beginnen in de nieuwste thriller van Eva Nagelkerke. Achter dit pseudoniem zitten de twee zussen Victoria en Alexandra Nagelkerke, die eerder al schreven onder het pseudoniem Eva Monté. 

De alleenstaande moeder Lisa gaat bij een gezin full time aan het werk als nanny. Ze doet het liever niet, maar heeft het geld en de onderdak hard nodig. Het is echter een apart gezin. Moeder Noëlle is extreem bezorgd over haar dochtertje Bo en legt op elke slak zout. Gelukkig kan Lisa’s dochtertje Ariël het gelijk goed met Bo vinden. Maar dan ontvangt Lisa vreemde berichtjes en verdwijnen er spullen.

El Angelito Perfecto

Bo is dol op een Spaanstalig prentenboek ‘De perfecte engel’, omdat niemand goed Spaans spreekt, wordt er vaak een verhaal om de plaatjes heen verzonnen. Bo is vaak ziek en Noëlle is vaste klant bij de huisarts. Noëlles man maakt zich zorgen om zijn vrouw en wil graag dat zij haar werk als fotografe weer oppakt en Bo wat loslaat. Daarom wordt Lisa aangenomen.

Lisa voelt zich niet op haar gemak in haar tijdelijke huis. Achter het huis is een kinderkerkhofje, Bo heeft ’s nachts nachtmerries en wordt gillend wakker. Daarbovenop ontvangt Lisa verontrustende anonieme berichten en heeft ze nog een drammerige ex, die haar steeds opbelt en van alles opeist. Nee, de baan als nanny is voor haar echt tijdelijk, maar gaandeweg vraagt ze zich af of ze Bo wel alleen achter kan laten.

Domestic noir

Al bij het eerste hoofdstuk voel je een beklemmende sfeer, je weet gewoon dat Lisa in een gespannen situatie terechtkomt. Dan zijn er nog de wisselende hoofdstukken. Echtgenoot Sander vertelt bijvoorbeeld daarin over zijn project om Noëlle weer te laten stralen als fotografe. Er is ook een anonieme verteller, die in cursieve tekst wat lugubere details met de lezer deelt en Bo vertelt ook af en toe kort wat ze voelt en denkt. Maar het grootste deel in ‘De perfecte engel’ volgen we Lisa.

Lisa woont fulltime in bij Sander, Noëlle en Bo en krijgt ook te maken met hun vriendenkring, die regelmatig langswipt. Ze kan het al snel goed vinden met Fred (beste vriendin van Noëlle) en haar partner Daan. ‘De perfecte engel’ is een domestic noir. De spanning zit voornamelijk onderhuids en lang blijft onduidelijk hoe de vork precies in de steel zit.

Het cruciale puzzelstukje

De titel van het boek slaat op meerdere aspecten. Het lievelingsboek van Bo, maar ook op het feit dat Noëlle een perfect gezond dochtertje wil en er ook alles aan doet om die perfectie te bewaren, door voor elk wissewasje meteen de huisarts te bezoeken. Bo wordt hierdoor een beetje bang van haar eigen moeder. Als lezer kom je er ook achter waarom Noëlle zo zuinig op haar dochtertje is. De engeltjes zijn ook te vinden op het kinderkerkhof en bij sommige hoofdstukken staat een engeltje getekend.

Je hebt van die legpuzzels waarbij je niet weet wat het wordt. Gaandeweg kom je erachter wat voor afbeelding je in elkaar puzzelt, want uiteindelijk is daar dat ene puzzelstukje wat meerdere stukken met elkaar verbindt. Bij ‘De perfecte engel’ had ik twee keer het gevoel dat ik het cruciale stukje had gevonden, maar dat had ik mis. Er worden wat mindfucks met de lezer uitgehaald en dan kun je weer opnieuw gaan puzzelen. Uiteindelijk viel het kwartje. Maar bij de personages duurde dat nog heel eventjes. Persoonlijk vond ik het allerlaatste stukje iets te snel gaan, ik miste hier nog een epiloog, maar ik sloeg ondanks dat het boek tevreden dicht. Het was weer een toffe thriller van de zusjes Nagelkerke!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: