29 april 2021

Jeugdzonden van Ben Kegels

‘Jeugdzonden’ is het debuut van de Vlaamse schrijver Ben Kegels en het gaat over het leven van vier vrienden.

Student Max zakt met een wapen in elkaar voor het politiebureau, hij komt weer bij als hij geboeid in een ziekenhuisbed ligt. Twee rechercheurs willen het onderste uit de kan halen en ondervragen hem stevig. Er zijn sporen van alcohol en drugs in zijn bloed gevonden. Tijdens de uitgebreide terugblikken in het turbulente verleden van de vrienden leren we dat Max, Brahim, Albert en Will genoeg hebben uitgehaald.

Herkenbare thema’s en gekke situaties

De jongens kwamen in hun jeugd in de gekste en gevaarlijkste situaties terecht. Zoals een levensgevaarlijke zwempartij in een vaargeul om indruk te maken op een meisje, maar ook heftig geweld naar de jongen die ooit het Eddy Merckx petje van Max kapot trapte. De vier vrienden steunden elkaar altijd door dik en dun.

Persoonlijk vond ik het verhaal in het begin erg verwarrend, omdat er boven de hoofdstukken geen tijdsaanduiding staat. Dit had ik echter wel prettig gevonden omdat er vaak sprongen door de tijd worden gemaakt. Ik vond sommige stukken in de eerste helft ook iets te lang duren eerlijk gezegd en ik miste daar echt tempo. In de tweede helft maakt de auteur dit echter weer goed.

Ben Kegels pakt herkenbare thema’s aan, waarin jongeren zichzelf in herkennen. Loyaliteit, verliefdheid, wraak en lol. Als lezer volg je de vrienden tijdens hun jeugd en studententijd. Voor liefhebbers van Helen Vreeswijk is dit boek zeker een aanrader.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: