De reddingsboot van Charlotte Rogan

de reddingsboot coverEindelijk had ik het boek uit. Het boek waar ik vol verwachting in was begonnen. De reddingsboot. 100 jaar na de ramp van de Titanic kwam Charlotte Rogan met deze roman. Het speelt zich af in 1914 en het gaat dus niet over de Titanic. Maar in enkele gesprekken wordt die ramp wel even besproken.

De Empress Alexandra staat op het punt van zinken als de reddingsboten worden gevuld. Ook Grace krijgt een plekje aan boord, ze is de laatste en de reddingsboot is propvol. Dan volgt een overleving op het water onder leiding van Hardie…

Hardie is een meedogenloze man, die soms nogal vaag doet en dingen verborgen houdt voor de anderen. Met 39 passagiers van allerlei rangen en standen zitten ze in de reddingsboot. Ze delen eten en drinken wat karig aanwezig is. Ze doen hun behoefte waar iedereen bij is. Ze wassen zich met zeewater en letten voortdurend op elkaar. Onderling is er roddel en achterklap. Omdat de boot zo vol is, stroomt er ook geregeld water over. En volgens Hardie is dit probleem op te lossen als er vrijwilligers zijn die over boord willen springen…

Op zich is het best een interessant gegeven en het stemt je ook tot nadenken: wat zou jij ervoor over hebben om te overleven? Hoe zou jij je gedragen op een reddingsboot? Het zijn vragen waar we nooit bij stil staan en nu ineens wel. Het boek zelf is zoals het water: het kabbelt wat door. Ik had gehoopt op snijdende dialogen, onderhuidse spanningen bij de dilemma’s, maar dat kwam naar mijn mening net niet op gang.

Op sommige momenten zat ik uitvluchten te bedenken om maar niet verder te hoeven lezen, want het verhaal kon me niet pakken. Ook kreeg ik helemaal geen binding met Grace, de hoofdpersoon. Jammer, want aangezien zij de verteller is en ik met haar de reis ga maken was het wel zo fijn geweest als ik een band met haar had gekregen tijdens het lezen. Sterker nog: Grace zal me helemaal niet bijblijven! Eerder de bijpersonages, bijvoorbeeld mevr. Grant… zij kwam voor mijn gevoel sterker uit de verf. Daarom vraag ik mij af: had ik dit boek beter gevonden als zij de hoofdpersoon was geweest en Grace een bijpersonage? Ik ben er dus niet zo lyrisch over als de rest van de wereld. Maar ach, een kritische noot is ook een blikvanger… 😉


1 reactie

  • 5 juni, 2012 om 09:41
    Alexandra zegt:

    Dat heb je soms met boeken, dat het iets met je doet, dat je toch niet helemaal klikt maar dat er genoeg overblijft om door te lezen. Ik denk dat die binding met de hoofdpersoon wel erg belangrijk is voor een lezer.

    Ikhartje(1) deze reactie

    Alexandra Beantwoorden

Reageer op: De reddingsboot van Charlotte Rogan

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten