Rode rozen & tortilla’s van Laura Esquivel

rode rozen en tortilla's cover

Een boek uit Mexico met een typische Mexicaanse sfeer en magisch realisme. Een verhaal waarin ook de overledenen een rol blijven spelen… Je moet er voor openstaan, maar dan heb je ook wel een bijzonder verhaal… Het deed me verder ook denken aan Het huis van de zeven zusters van Elle Eggels.

Tita is de jongste van het gezin en volgens de traditie mag de jongste nooit trouwen of het huis uit. De jongste moet zorgen voor haar ouders. Maar Tita wordt verliefd op Pedro. Alleen pikt haar moeder dat niet.

Daarom trouwt Pedro met Rosaura, haar zus. Ook de andere zussen vinden de liefde, maar Tita moet thuis blijven en stort zich daarom op de keuken en de recepten van Nacha. Met liefde en beleid bereidt ze de vele recepten die vallen en staan bij de gemoedstoestand van Tita.

Het verhaal ziet er bloemrijk en zoet uit, maar achter al die mooie zinnen schuilt een wrang leven. Tita is niet gelukkig. En eigenlijk krijg ik net als zij een hekel aan die moeder en aan de tradities. Hoe erg is het wel niet om niet te mogen trouwen met de liefde van je leven? Maar het wordt pas echt wrang als de liefde van je leven trouwt met je zus en bij jou in hetzelfde huis komt wonen. Heel wrang, maar Tita slaat zich er wel doorheen. Het is duidelijk dat ze haar liefde verwerkt in haar bereidingen in de keuken.

Wat dat betreft vind ik het wel bijzonder opgezet: recepten vermengt met fictie. Elk hoofdstuk begint met een ingrediëntenlijst en steeds wordt er tussendoor in enkele zinnen iets verteld over de bereiding. Op een gegeven moment vond ik wel dat het verhaal lang ging duren. Het magisch realisme begon me ook te storen. Niet dat ik iets tegen magisch realisme heb, want in het boek van Elle Eggels vond ik het juist heel mooi en integer gebracht. Maar in Rode rozen en tortilla’s zitten een paar passages die wel erg uitvergroot worden met magisch realisme en op den duur begon dat ook de vaart uit het verhaal te halen. Maar, al bij al is dit een mooie roman! Het geeft een warme sfeer van het leven in Mexico en je wordt nieuwsgierig naar de recepten uit het boek.


2 reacties

 • 23 maart, 2014 om 11:40
  Baukje zegt:

  “Daarom trouwt Pedro met Rosaura, haar zus. Ook de andere zussen vinden de liefde” Dit klopt niet. Rosaura is absoluut niet gelukkig in de liefde. De enige die de liefde vindt, is Gertrude.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Baukje Beantwoorden

  • 23 maart, 2014 om 21:03
   Leesdame zegt:

   zo las ik het zelf niet…. Maar is dat niet juist het mooie hiervan? Dat ieder een verhaal op zijn of haar manier interpreteert? Voor mijn gevoel was juist Tita het meest ongelukkig en werd dat juist uitvergroot door het trouwen van Rosaura. Maar goed, het is zooo lang geleden dat ik dit boek las. En remember: elke leeservaring is uniek 😉

   Ik vind het trouwens heel leuk dat je reageert Baukje! Ik vind het altijd interessant om gelezen boeken van vroeger weer eens door mijn gedachten te laten dwalen.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Rode rozen & tortilla’s van Laura Esquivel

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten