13 juni 2012

Rode rozen & tortilla’s van Laura Esquivel

rode rozen en tortilla's cover

Een boek uit Mexico met een typische Mexicaanse sfeer en magisch realisme. Een verhaal waarin ook de overledenen een rol blijven spelen… Je moet er voor openstaan, maar dan heb je ook wel een bijzonder verhaal… Het deed me verder ook denken aan Het huis van de zeven zusters van Elle Eggels.

Tita is de jongste van het gezin en volgens de traditie mag de jongste nooit trouwen of het huis uit. De jongste moet zorgen voor haar ouders. Maar Tita wordt verliefd op Pedro. Alleen pikt haar moeder dat niet.

Daarom trouwt Pedro met Rosaura, haar zus. Ook de andere zussen vinden de liefde, maar Tita moet thuis blijven en stort zich daarom op de keuken en de recepten van Nacha. Met liefde en beleid bereidt ze de vele recepten die vallen en staan bij de gemoedstoestand van Tita.

Het verhaal ziet er bloemrijk en zoet uit, maar achter al die mooie zinnen schuilt een wrang leven. Tita is niet gelukkig. En eigenlijk krijg ik net als zij een hekel aan die moeder en aan de tradities. Hoe erg is het wel niet om niet te mogen trouwen met de liefde van je leven? Maar het wordt pas echt wrang als de liefde van je leven trouwt met je zus en bij jou in hetzelfde huis komt wonen. Heel wrang, maar Tita slaat zich er wel doorheen. Het is duidelijk dat ze haar liefde verwerkt in haar bereidingen in de keuken.

Wat dat betreft vind ik het wel bijzonder opgezet: recepten vermengt met fictie. Elk hoofdstuk begint met een ingrediëntenlijst en steeds wordt er tussendoor in enkele zinnen iets verteld over de bereiding. Op een gegeven moment vond ik wel dat het verhaal lang ging duren. Het magisch realisme begon me ook te storen. Niet dat ik iets tegen magisch realisme heb, want in het boek van Elle Eggels vond ik het juist heel mooi en integer gebracht. Maar in Rode rozen en tortilla’s zitten een paar passages die wel erg uitvergroot worden met magisch realisme en op den duur begon dat ook de vaart uit het verhaal te halen. Maar, al bij al is dit een mooie roman! Het geeft een warme sfeer van het leven in Mexico en je wordt nieuwsgierig naar de recepten uit het boek.

2 reacties

 • 23 maart, 2014 om 11:40
  Baukje zegt:

  “Daarom trouwt Pedro met Rosaura, haar zus. Ook de andere zussen vinden de liefde” Dit klopt niet. Rosaura is absoluut niet gelukkig in de liefde. De enige die de liefde vindt, is Gertrude.


  Baukje
  Beantwoorden

  • 23 maart, 2014 om 21:03
   Leesdame zegt:

   zo las ik het zelf niet…. Maar is dat niet juist het mooie hiervan? Dat ieder een verhaal op zijn of haar manier interpreteert? Voor mijn gevoel was juist Tita het meest ongelukkig en werd dat juist uitvergroot door het trouwen van Rosaura. Maar goed, het is zooo lang geleden dat ik dit boek las. En remember: elke leeservaring is uniek 😉

   Ik vind het trouwens heel leuk dat je reageert Baukje! Ik vind het altijd interessant om gelezen boeken van vroeger weer eens door mijn gedachten te laten dwalen.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: