12 mei 2022

De Scandinavische thriller, een herontdekking

Met de Goodreads-groep lees ik deze maand ‘Box’ van Camilla Läckberg en Henrik Fexeus, een Scandinavische thriller.

De laatste keer dat ik een Scandinavische thriller las, was in 2017! Het aantal Scandinavische boeken dat ik las is op een hand te tellen. Niet veel dus. Eigenlijk zag ik er lichtelijk tegenop. Vroeger vond ik deze boeken traag en het draait altijd om een rechercheur en elk boek is onderdeel van een serie… Toch begon ik vol goede moed in ‘Box’. En er gebeurde iets bijzonders…

Een aangename traagheid

Een hele tijd geleden vroeg ik ooit een ‘boekentip’ aan bij Hebban en daarbij had ik specifiek gevraagd naar genre-specialist Guy Doms. Hij zocht een rijtje titels voor mij uit, waarbij de meeste boeken afkomstig waren uit een Scandinavisch land. Was dat toeval, of waren dat juist de boeken die aansloten op hetgeen wat ik zocht? Ik schreef de titels over, maar daarna was ik weer druk met recensie-boeken en in de corona-tijd was ik voornamelijk verslingerd aan feelgood.

Maar deze maand moest ik er aan geloven en ik ben blij dat ik hieraan begon! Want na een paar hoofdstukken dacht ik: ‘dit zijn dé thrillers die ik gemist heb!’ Geen easy-read, geen softe spanning, geen oppervlakkige personages en geen “fastfood-reading”. Dit was anders: een aangename traagheid, scherpe dialogen, ruimte voor rust én voor pittige spanning én personages die zich ontwikkelen en echt gaan leven.

Noordse thrillers dus…

Ik vroeg rond op Twitter en kreeg meteen rijtjes van goede auteurs. De meeste Scandinavische thrillers maken inderdaad deel uit van een serie en ja, in de meeste thrillers speelt de rechercheur de hoofdrol, maar vaak genoeg zijn er ook andere belangrijke personages aanwezig die je kunt volgen. Ik merk dat de verhaallijnen en thema’s mij nu meer aanspreken dan jaren geleden. Ergens begrijpelijk want als lezer verander je natuurlijk ook.

Het boek ‘Vanuit het duister’ van Eva Björg Ægisdóttir is afkomstig uit IJsland. En IJsland is politiek gezien niet officieel Scandinavisch, maar het land maakt wel deel uit van de Noordse landen. Dus ja, het valt -wat mij betreft- dus ook onder de Noordse thrillers. Ik denk dat dit mijn volgende Noordse thriller wordt. Ik merk sowieso dat de Noordse landen tot mijn verbeelding spreken. Ik wil nu ook Deense thrillers lezen, Finse, Noorse, Zweedse… Ik ga echt zo genieten van deze herontdekking!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: