15 mei 2022

Box van Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

Ik was wat huiverig toen ik zag hoe dik dit boek was en daar maakte mijn e-reader zelf 967 pagina’s van… Dat was niet mis!

In ‘Box’ wordt een vrouw dood aangetroffen in een kist met zwaarden. De zogenaamde Sword Box in de wereld van illusionisten. Inspecteur Mina wordt met de zaak belast en zij neemt contact op met mentalist Vincent Walder. Vincent heeft veel mensenkennis en is een expert op het gebied van lichaamstaal. Het team is niet blij met Vincent, maar Mina is er zeker van dat hij kan helpen om de moordenaar te vinden. En Vincent ziet meteen al iets wat de anderen over het hoofd hadden gezien…

Boeiende karakters

Al meteen word ik geraakt door het karakter van Mina, ze heeft een extreme vorm van smetvrees en dat werkt haar flink tegen in haar dagelijkse leven. Vincent heeft een fascinatie voor getallen en tellen. In zijn hoofd rekent hij alles om, ook dit werkt hem wel eens tegen, maar het brengt hem ook bij oplossingen. Thuis heeft Vincent een moeizame relatie met de zeer achterdochtige en jaloerse Maria.

Ook volgen we een verhaallijn uit 1982, het werd me al snel duidelijk over wie dit ging, maar dat maakte het verhaal nóg interessanter! Ik genoot van deze stukjes! Daarnaast volgen we af en toe ook andere teamleden van de politie. Zo lezen we over Julia en haar kinderwens en over de seksistische Ruben, die zijn vrouwelijke collega’s uitkleedt met zijn ogen. De karakters zijn goed uitgewerkt, doordat je ook in hun privéleven mag kijken, worden ze voor de lezer meer dan alleen een lid uit het team.

Zig Zag Lady

In ‘Box’ worden moorden behandeld die zijn gepleegd met bewust mislukte goocheltrucs. Zoals Sowrd Box en Zig Zag Lady. Een personage merkte het al op: in de illusionistenwereld klinkt het allemaal net wat glamoureuzer. Ook krijg je een leuk inkijkje in de wereld van het goochelen en het bouwen van de trucs. Waar je als bouwer op moet letten en waar geheime valluiken en hendels zitten. Maar ook hoe je een truc opzettelijk kunt saboteren.

‘Box’ bevat pittige spanning, maar ook veel rustige momenten met aandacht voor de levens van Mina en Vincent. Ik vond dat dit boek een aangename traagheid had. Dat wil zeggen dat ik ook die rustige momenten zeer prettig vond lezen! Het was voor mij niet langdradig en ik betrapte mezelf erop dat het verhaal zelfs verslavend werd voor mij, elk vrij kwartiertje las ik verder. Dat was bijzonder, omdat ik al jaren geen Scandinavische roman had aangeraakt. En dit boek voelde als thuiskomen! In het boek worden veel maatschappelijke thema’s aangekaart en af en toe is er ook ruimte voor humor en een knipoog. Ik vond dat dit allemaal goed in balans was!

Wie is Henrik Fexeus?

Klopt, Camilla Läckberg schreef dit boek niet alleen! Ze schreef dit boek samen met de Zweedse mentalist en presentator Henrik Fexeus. Hij schrijft sinds 2017 zelf ook boeken. Waaronder ook boeken over psychologie. Hij weet – net als Vincent- veel over lichaamstaal en non verbale communicatie. Samen met Camilla Läckberg is hij begonnen aan deze serie, waarvan ‘Box’ het eerste deel is.

2 reacties

 • 16 mei, 2022 om 15:56
  Annelies zegt:

  Leuk om te lezen dat jij ook hebt genoten van deze kanjer! Ik kijk uit naar het tweede deel.


  Annelies
  Beantwoorden

  • 16 mei, 2022 om 20:33
   Leesdame zegt:

   Ik ook. En tegelijkertijd heb ik het Scandinavische thrillergenre ontdekt en ik geniet alvast van al het moois wat ik nog ga ontdekken in dit genre!


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: