18 mei 2022

Kijkt u nog? van Arjen Fortuin

kijkt u nog cover

Een boek over televisiekijken. Hoe leuk! Ik ontving ‘Kijkt u nog?’ met mijn Das Mag ebookabonnement en ik begon er gelijk in!

Arjen Fortuin recenseerde vijf jaar lang beroepsmatig televisieprogramma’s voor NRC. Elke avond keek hij verplicht allerlei programma’s en gaf er daarna ongezouten zijn mening over in een column. Van indrukwekkende docu-series tot programma’s als first dates. ‘Kijkt u nog?’ is niet alleen een inspirerende bundel met leuke stukjes, maar ook een wegwijzer door de Nederlandse televisiewereld.

Tv kijken is ook leerzaam

Veel mensen kijken geen tv meer, zonde, want er wordt nog genoeg moois uitgezonden concludeer ik als ik dit boek uit heb. Maar erlijk is eerlijk, persoonlijk blijf ik zelf meestal hangen bij moeras-tv of een flauwe serie. Volgens Arjen Fortuin kunnen we echter nog veel leren van tv. Er zijn tv programma’s die reflecteren op de samenleving, programma’s die vermaak bieden en programma’s die onbekende plekken, situaties en mensen juist zichtbaar maken. Vooral op de NPO zenders komen veel educatieve en inspirerende programma’s voorbij, waarvan ik vind dat ik ze ook zou moeten kijken, maar dat in de praktijk dan weer vaak vergeet…

Arjen kijkt luchtige programma’s, zoals Heel Holland Bakt (besprak de rel rondom Maroeska), het Sinterklaasjournaal en De luizenmoeder. Hij kijkt naar indrukwekkende docu-series over mannen die mishandeling ondergaan, intense verhalen uit het onderwijs en over een steen uit het Drentse Borger die weer terug naar zijn geboorteplek werd gebracht (Bart en de steen die terug naar huis ging).

Het morele kompas

Arjen schrijft ook over de talkshows op televisie en de onderwerpen die vaak aan bod komen. Seksueel grensoverschrijdend gedrag, Corona en politieke missers komen bijvoorbeeld vaak op tafel, maar het valt ook op dat sommige vragen juist nooit gesteld worden en dat er opvallend vaak meer aandacht naar de daders toe gaat in dit soort shows. ‘Het morele kompas’ vond ik daarom het meest interessante hoofdstuk uit deze bundel!

‘Kijkt u nog?’ is een bundel vol scherpe observaties, treffende opmerkingen en kijktips. Ik ga in ieder geval wat vaker een interessant en leerzaam tv programma uitkiezen om mijn avond te vullen.