21 mei 2022

Loiza van Loiza en Mirjam Lamers

loiza cover

Een persoonlijk en mooi boek van Loiza en Mirjam Lamers, waarin beide oprecht en helder vertellen over Loiza’s leven.

Loiza kennen we van Holland’s Next Top Model en Expeditie Robinson. Naast het modellenwerk is Loiza ook bekend omdat ze transgender is. Een voorbeeld voor veel mensen en zij en haar moeder ontvingen honderden brieven met verhalen en vragen. Loiza en haar moeder Mirjam besloten samen een boek te schrijven over het transitieproces en hoe Mirjam als moeder hiermee omging.

Veel liefde en begrip

Loiza’s ouders stonden altijd achter haar keuzes. Dat was niet altijd gemakkelijk, in die tijd was er nog niet veel bekend over genderdysforie. Mirjam verdiepte zich hier in en gaf Loiza (toentertijd Luus) alle ruimte die zij nodig had. Als Loiza iets wilde, had Mirjam het al geregeld bij wijze van spreken. Maar het bracht ook uitdagingen en nare ervaringen met zich mee. Loiza is veel gepest en kreeg meerdere malen een depressie. Dat pestgedrag waar Loiza over schrijft, dat vond ik schrijnend om te lezen!

In de pubertijd slikte Loiza pubertijdsremmers en later hormonen, die ze levenslang zal moeten slikken. Uiteindelijk komt de belangrijkste transitie-operatie en dat hoofdstuk is heel gevoelig en persoonlijk geschreven! De weg ernaartoe was voor Loiza zeker niet gemakkelijk, want er gaan heel veel onderzoeken aan vooraf en de veranderingen die je ervaart na het slikken van de medicijnen veranderen alles radicaal in je leven. Loiza ontving gelukkig veel liefde en begrip van de mensen in haar naaste omgeving.

Helder en oprecht

Mirjam beschrijft in dit boek voornamelijk hoe ze als moeder alles beleefde. Waar ze spijt van heeft en waar ze juist heel trots op is. Loiza schrijft ook heel openhartig over de dingen die ze niet goed vond gaan, waarom het soms botste thuis bijvoorbeeld. Maar ze doet dit op een heel respectvolle manier. Ook gaat Loiza in op haar depressies en hoe ze haar leven vormgaf na de transitie.

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken waarin ook de brieven die Loiza en haar moeder ontvingen centraal staan. Na het lezen van dit boek begrijp je ook veel meer van genderdysforie. Een aanrader!