25 mei 2022

Make women come van Nina de la Parra

‘Make women come’ is een Nederlandstalige autobiografie, geschreven op originele wijze door Nina de la Parra!

Grote Nina kijkt terug op het leven van Kleine Nina. Ze spoelt de band van haar leven steeds een stukje terug en dan weer vooruit. We lezen mee als ze op date gaat, seks heeft en met haar vriendinnen het leven analyseert. Nina schrijft over feminisme, humoristisch over mannen, geslachtsdelen, menstruatie en uitgebreid over haar relatieleven, dat er soms niet is en dan weer wel.

Heerlijke schrijfstijl

Eerst dacht ik: ‘hmz is dit wel een boek voor mij?’ Maar de schrijfster maakte een leuke eerste indruk op mij en de eerste pagina’s van haar boek ook! Het duurde niet lang of ik zat te gniffelen tijdens het lezen. Wat maakt Nina een hoop mee in haar leven en wat deelt ze dat op een leuke no-nonsense manier! Nina regisseert graag toneel en gaat hiervoor naar Berlijn. Ze heeft verschillende dates, die er soms niks van kunnen. Dit analyseert ze graag, vaak op een directe en komische wijze, waardoor ik gelijk beeld in mijn hoofd kreeg en dat was niet altijd handig als ik net een slok koffie had genomen…

Ze is kritisch over hoe wij onze lichaamsdelen noemen. Ze heeft ook gelijk, want is er eigenlijk een leuk woord voor vagina? Vrijwel alles klinkt suf of kinderlijk. Tussendoor daagt ze de lezer uit om ideetjes hiervoor vooral door te geven aan de uitgeverij, inclusief adres… Deze originele extraatjes maken deze autobiografie net wat anders dan andere biografie├źn.

Lekker to the point

Uiteindelijk gaat Nina naar Suriname, daar schrijft ze over ‘one hour hotels’ en magische rituelen. We krijgen een uitgebreid inkijkje in de Surinaamse cultuur en hoe mannen en vrouwen daar met elkaar omgaan. Nina’s vriendinnen zijn hoogopgeleid en staan altijd voor Nina klaar. Samen bespreken ze de mannen en het leven. Prinses, Witch en Sjeikin worden ook wel eens bitches genoemd. Lekker to the point, maar tussen de regels lees je hoe waardevol hun vriendschap is. De schrijfstijl bevat veel Engelse uitdrukkingen en zit vol verwijzingen naar voetnoten. Die voetnoten worden aan het eind van elk hoofdstuk uitgebreid besproken.

Nina de la Parra maakt ook duidelijk hoe ze denkt over het orgasme, over ontharing en slutshaming. Dit doet ze niet prekerig, maar juist met veel humor en vaak ook in spreektaal. Alsof Nina gewoon bij je op visite is en vol vuur praat over het leven van Kleine Nina.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: