28 mei 2022

Wie is die vrouw? van Elke Geurts

Dit is de opvolger van ‘Ik nog wel van jou’, de literaire roman van Elke Geurts uit 2017. Hoe gaat het nu met E.G.?

De scheiding is in principe rond en E.G. woont nu in haar eigen huis met de meisjes. Ze probeert nu haar eigen leven op te bouwen met een nieuwe liefde en zijn kinderen. Ook komt ze erachter dat haar ex jarenlang een dubbelleven leidde met een andere vrouw. E.G. wil met deze informatie liever niks doen, maar ze kan het ook niet loslaten. Dus gaat ze erover schrijven, ondertussen zit iedereen in een lockdown vanwege Corona.

Midden in een lockdown

Net zoals in het eerste boek hebben de personages geen namen. Er wordt gebruik gemaakt van initialen en de dochters worden vaak de meisjes genoemd, of de oudste, of de jongste. De nieuwe geliefde van E.G. heet M. Op zich gaat E.G. nog gewoon aardig om met haar ex. Er is geen gedoe en de meisjes fietsen van het ene huis naar het andere huis. Maar dan blijkt dat de ex van E.G. haar jarenlang bedrogen heeft. Kan E.G. daar iets mee? Want ja, ze zijn op zich al gescheiden… Bij E.G. blijft het hangen, het voelt niet goed, het voelt verkeerd.

Tijdens dit verhaal speelt ook de Coronapandemie. Niet overdreven aanwezig, maar het is er wel. Zo kijken ze samen op de bank naar Mark en Hugo met hun persconferentie en horen ze dat Nederland weer op slot gaat. De dochters van E.G. zijn ook al wat ouder en vooral de oudste zit aardig in de pubertijd en heeft het vaak over verliefdheid en seks. Tijdens de persconferentie geeft ze dromerig aan dat ze misschien wel later seksuoloog wil worden. E.G. praat overigens heel open over seks.

Pijn, maar ook zelfspot

Dit boek is grotendeels gebaseerd op de scheiding van de auteur zelf. E.G. Elke Geurts. In haar vorige boek ‘Ik nog wel van jou’ schreef ze over de perikelen van de scheiding zelf en in dit boek gaat het over de nasleep en het opbouwen van een nieuw leven. Inclusief erachter komen dat je ex jarenlang oneerlijk is geweest. Elke Geurts schreef er twee romans over, vol pijn, maar ook zelfspot. De pijnlijke situaties worden afgewisseld met humor en de alledaagse beslommeringen in e nieuwe gezinssituatie van E.G.

E.G. schrijft over vakanties, hoe dit nu geregeld wordt, net als de feestdagen. Maar ook over de eerste kennismaking met de kinderen van haar nieuwe vriend en hoe ze zich daarbij voelde. Ik denk dat deze situaties voor veel mensen herkenbaar zijn. Elke Geurts schrijft ingetogen en vlot. Het verhaal is meeslepend en als lezer was ik nieuwsgierig naar hoe het verder zou gaan met E.G. en de meisjes. Ik vond het boek overigens wel vrij abrupt eindigen. Ik dacht zelfs dat ik per ongeluk een pagina had overgeslagen, maar het was dus echt het einde.

Ik raad aan om eerst ‘Ik nog wel van jou‘ te lezen, omdat je dan E.G. en haar situatie beter begrijpt.