1 juni 2022

Leestips Scandinavische thrillers

In de eerste week van de maand deel ik op mijn blog een rijtje leestips voor liefhebbers van Scandinavische thrillers.

Ook ga ik wat frequenter Scandinavische thrillers recenseren vanaf nu. Maar de keuze is reuze en door de bomen zie je bijna het Scandinavische bos niet meer, want er zijn heel veel Scandinavische boeken verkrijgbaar! Elke maand selecteer ik vijf interessante titels. Waaronder gloednieuwe, maar ook de wat oudere boeken komen voorbij bij de tips.

Serpent van Silje Ulstein (Noorwegen)

Dit gaat over Liv, ze woont in een dorpje aan een fjord in Noorwegen. Daar woont ze in een appartement met twee vrienden. Liv koopt op een dag een babytijgerpython en al snel heeft ze een intense band met dit dier. Ze voelt zich veilig en thuis. Dertien jaar later gaat Mariam met haar elfjarige dochter Iben winkelen in Kristiansund. Na een ruzie verlaat Mariam de winkel en laat Iben achter. Ze gaat er vanuit dat het meisje zelf terug naar huis gaat en Mariam gaat een eindje rijden om af te koelen. Maar als Mariam thuiskomt, ontdekt ze dat Iben nooit thuis is aangekomen. Een zestigjarige rechercheur wordt op de zaak gezet, hij voelt aan dat er meer speelt achter deze verdwijning. ‘Serpent’ is een debuutthriller en het zou een donkere en intense thriller zijn volgens insiders. 8 juni komt deze uit.

Vanuit het duister van Eva Björg Ægisdóttir (IJsland)

Rechercheur Elma is na jaren weer terug in haar geboortedorp. Ze krijgt meteen te maken met een ingewikkelde zaak: een vermoorde vrouw aan de voet van een vuurtoren. Tijdens het onderzoek stuit Elma op een reeks duistere geheimen. Deze geheimen hebben ook betrekking op de hele gemeenschap van het dorpje. De geheimen zijn zo duister, dat de mensen zelfs over lijken gaan om ze verborgen te houden. Mij lijkt dit een heel mysterieus en ijzig boek. Staat al op mijn e-reader klaar om te lezen!

Dertig dagen duisternis van Jenny Lund Madsen (Denemarken)

Hannah schrijft literaire romans. Haar boeken worden weinig verkocht, al krijgt ze wel goede recensies. Ze krijgt een discussie met een bestsellerauteur. Want volgens Hannah kan iedereen die wel schrijven… De bestsellerauteur kaatst de bal meteen terug en daagt Hannah uit om ook een bestseller te schrijven als iedereen dat kan. Hannah gaat de weddenschap aan en reist naar Húsafjörður in IJsland voor inspiratie. Na haar aankomst wordt een paar dagen later een visserszoon uit de zee gehaald. Hannah gebruikt dit als inspiratie voor haar thriller. Interessant is dat de visserzoon watervrees had en er opzet in het spel blijkt te zijn. Maar dan stuit Hannah op nog meer geheimen. Dit boek was de beste Deense thriller van 2020.

Hars van Ane Riel (Denemarken)

Dit is een wat oudere thriller, maar deze spreekt me wel enorm aan! Liv stierf toen ze nog maar zes jaar oud was. Althans, dat denkt iedereen… Haar vader geeft haar op als vermist. Liv zit verborgen in een container. Zo hoeft ze nooit naar school en blijft ze altijd bij haar ouders in de buurt. Haar tweelingbroertje Carl is ook altijd in de buurt, maar Liv is de enige die hem kan zien. Volgens recensies zou dit verhaal heel grimmig zijn en ik ben er heel nieuwsgierig naar.

Zij die volgen van Ingar Johnsrud (Noorwegen)

Deze kwam ik tegen bij het zoeken in Kobo Plus naar Scandinavische thrillers. Het trok meteen mijn aandacht! Het is het eerste deel van de serie ‘Broederschap’. In een uithoek van Oslo heeft een massamoord plaatsgevonden. Rechercheur Fredrik Beier wordt daarnaartoe gehaald. Eerst lijkt het op een religieuze wraakactie, maar al gauw ontdekt Fredrik samen met zijn collega Kafa Iqbal dat er veel meer aan de hand is. De zaak leidt hun naar een schimmige sekte en uiteindelijk naar de wrede experimenten die terugvoeren naar de Tweede Wereldoorlog. Deze thriller lijkt me heel duister en mysterieus.

Welke thriller trekt jouw aandacht? En heb je al een van deze bovenstaande thrillers gelezen?