5 juni 2022

Leesdame vraagt zich af: begin jij halverwege, of vooraan?

Al een paar weekjes oriënteer ik me in de Scandinavische thrillerwereld. Een grote en veelzijdige wereld vol thrillers!

Wat mij meteen al opviel was de enorme hoeveelheid aan series. Heel veel titels zijn een onderdeel van een serie, of het begin van een serie! Veel titels spreken mij aan, maar ik weet niet of het altijd slim is om halverwege in te stappen. Soms kun je beter bij deel 1 beginnen, omdat je dan meer meekrijgt van de personages. Bijvoorbeeld ‘Alter ego’ van Emelie Schep. Dit is het vijfde deel uit de ‘Jana Berzelius-serie’.

Tips graag

Ik weet ook dat er series zijn waar je gemakkelijk halverwege instapt en de auteur(s) beknopte verwijzingen geven zodat je snel begrijpt wat er in het verleden is gebeurd en uiteindelijk nieuwsgierig wordt om die delen dan ook te lezen. Maar ik ken ook thrillers waarbij ik niet echt begreep waarom er bijvoorbeeld wrijving tussen personages was, of waarom een huwelijk complex in elkaar zat. In dat geval had ik wel graag de voorgaande delen eerst gelezen. En soms verpest je voor jezelf de hele serie, omdat in een later deel enorm veel spoilers zitten, waardoor eerdere delen niet meer zo aantrekkelijk zijn om te lezen.

Leesdame vraagt zich af: wat zou jij doen? Begin jij rustig halverwege een serie, of netjes bij deel 1? En sowieso wil ik graag leestips van jullie ontvangen over welke Scandinavische thrillers echt de moeite waard zijn!

4 reacties

 • 5 juni, 2022 om 12:16
  Ali zegt:

  Scandinavische thrillers kan ik je niet aan helpen want die lees ik niet, maar ik heb wel ervaring met series. Ik lees ze graag vanaf het eerste deel juist vanwege de geschiedenis van de personages. Maar er zijn altijd uitzonderingen want ik ben nu Harry Bosch van Michael Connelly aan het lezen en die lees ik rustig door elkaar. Het zijn zelfstandige verhalen


  • 5 juni, 2022 om 16:48
   Leesdame zegt:

   Snap ik, op deze manier leer je de personages goed kennen en begrijp je ook waarom ze handelen zoals ze handelen. In de VT-serie van Melissa Skaye ben ik halverwege ingestapt en later las ik deel 1, 2 en 3, dat ging prima en omdat ik het een en ander al wist, was het extra sinister omdat ik al wist wat sommige personages boven het hoofd hing. Die kant kan het dus ook op gaan.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 5 juni, 2022 om 13:05
  Lalagè zegt:

  ik begin bij series altijd bij het eerste deel, al zijn er wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als er later nog een ‘prequel’ uitkomt. Vaak is het eerste deel van een serie het beste en dan krijg je op een gegeven moment het dilemma of je nog doorgaat uit nieuwsgierigheid of stopt omdat het tegenvalt.


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 5 juni, 2022 om 16:50
   Leesdame zegt:

   Het eerste deel wordt vaak wel de basis gelegd ja. Maar soms leest een eerste deel ook als een trage opbouw en dan vind ik opvolgende delen vaak net wat spannender. Maar die trage opbouw kan er ook voor zorgen dat ik juist de serie daarna links laat liggen. Het is dubbel.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: