8 juni 2022

Lekker lezen: literaire romans

Vandaag deel ik leestips voor de liefhebbers van (literaire) romans. Ik wil dit graag elke tweede woensdag van de maand delen.

De boeken die ik hieronder deel kwam ik tegen online of ik heb ze gespot in de boekhandel. Ze trokken mijn aandacht en ik hoop dat ik mijn volgers met deze leestips kan inspireren. De Scandinavische thrillertips verschijnen in de toekomst op de eerste zondag van de maand. Vandaag leestips voor de romanlezers. Nieuwe en oude titels wisselen elkaar af. Deze rubriek zal maandelijks terugkeren!

De leestips van deze maand

Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde van Mona Høvring

Deze titel alleen al spreekt tot mijn verbeelding! Het gaat over twee zussen: Martha en de vertelster Ella. Samen rijden ze naar een hotel in de Noorse bergen. Martha wil daar vooral herstellen van een zenuwinzinking. Beide zussen worden in het hotel geconfronteerd met hun gevoelens, met geheime ontmoetingen en ook met verleidingen.

Nieuweling van Marion Bruinenberg

Simone woont op een donkere plek. Diep in de bergen en er komen ook geen nieuwe inwoners bij. Het is een plek waar de zon bijna nooit schijnt. Simone leest en drinkt veel na het overlijden van haar vader. Maar dan is daar ineens de stralende en vrolijke Eveline. Eveline weet het ingedutte dorp wakker te schudden. Maar hoe oprecht is Eveline?

Dode bloemen leven forever van Ringo Gomez-Jorge

Ook weer zo’n prachtige titel! De auteur is lifestyle journalist. Dit boek is een persoonlijk relaas waarin hij zijn habitat (de middenklasse, de hipsters) in haar blootje zet. Misschien denk je nu, ‘mwah…’ maar ik heb al van diverse lezers gehoord dat dit boek erg goed in elkaar zit. Het bevat humor, maar het is ook een spiegel voor ons eigen gedrag. Dus ik ben benieuwd!

Zee nu van Eva Meijer

Stel dat alle polders vollopen met water en de boulevard van Scheveningen blank komt te staan? Er gaan soldaten naar de dijken, er komt een persconferentie en op Twitter zijn de complotdenkers actief. Mensen worden geëvacueerd. We volgen activiste Arie, scholier Wilg en oceanograaf Paula van der Steen in dit verhaal. Het is een roman over een gevaar wat dreigt, maar waarvan we denken dat de dijken het wel tegenhouden, maar wat als heel Nederland echt vol water loopt? Het lijkt me een interessant verhaal!

Pluto van Lara Taveirne

Dit is een Vlaamse roman en ik heb al lyrische reacties gelezen. De volledige titel is trouwens: ‘Pluto, aan het einde van de weg rechtdoor’. Een vrouw gaat met haar drie dochters naar een dorpje. Een dood stuk platteland, wat al snel omgedoopt wordt tot Pluto. Ze gaan wonen in een scheef dijkhuis. Dochter Antonia beleeft juist in Pluto de zomer van haar leven. Als ze volwassen is, keert ze terug. Maar dan voelt ze zich allesbehalve goed. Het dijkhuis is vervallen, haar baby blijft maar huilen en haar hart is gebroken. Ik ben erg benieuwd naar het werk van deze Vlaamse auteur.

Naar welke boeken zijn jullie nieuwsgierig?