28 oktober 2015

Druppelende gedachtes van Liesanne van der Plas

Ik vind gedichten erg mooi en ik lees ze dan ook graag! Op zijn tijd schrijf ik zelf ook gedichten, maar die deel ik zelden. Wat ik zo mooi vind aan een gedicht is dat je met poëtische teksten gecompliceerde gevoelens heel mooi kunt verwoorden, ook al is de onderliggende boodschap vaak grimmig of verdrietig. Liesanne van der Plas schreef zo’n mooie gedichtenbundel!

Gedichten over moeilijke periodes in haar leven, maar ook over gelukkige momenten. Over haar kijk op de maatschappij, maar ook over dierbaren. Korte gedichtjes wisselen af met langere gedichten.

‘Druppelende gedachtes’ is een dunne bundel, niet om gelijk uit te lezen. Meer een boekje voor naast je bed, om elke avond een gedicht of twee uit te lezen en om over na te denken. De gedichten zijn niet moeilijk, de onderliggende boodschap begreep ik vaak al snel. Sombere gedichten worden afgewisseld met luchtige gedichten. Soms confronterend als je dezelfde situatie herkent in je eigen leven.

Liesanne van der Plas (pseudonaam) is nog niet zo heel erg bekend. Daarom besloot ik een mini interview met haar te doen, zodat we ook de dichteres zelf leren kennen, maar ook wat meer te weten komen over de totstandkoming van haar bundel.

De meeste mensen kennen jou nog niet, wil je iets in het kort over jezelf vertellen?

Ik ben een 33 jarige getrouwde vrouw en ik heb 2 dochters. Ik heb in mijn leven 2 grote dromen gehad: vrijwilligerswerk doen in Afrika en een gezin stichten. Beide dromen zijn ondertussen uitgekomen. In 2008 heb ik een aantal maanden vrijwilligerswerk gedaan in Afrika en een paar jaar geleden heb ik mijn man ontmoet met wie ik ondertussen 2 fantastische meisjes heb gekregen.

Hoe kwam ‘Druppelende gedachtes’ tot stand en heb je zelf alle afwerking omtrent het uitgeven zelf gedaan?

Druppelende gedachtes is een verzameling van gedichten die ik in de loop der jaren heb geschreven, maar waar ik verder nooit iets mee heb gedaan. Toen ik er klaar voor was om mijn gedichten te bundelen, heb ik online een uitgever gezocht die mij kon helpen om er een gedichtenbundel van te maken. Na het verwerken van het commentaar en de tips van de uitgever, heb ik een foto aangedragen voor de voorkant van de bundel. De foto op de voorkant is gemaakt door een hobby fotograaf die zijn foto wel beschikbaar wilde stellen voor mijn boek. De foto is ook de inspiratie geweest voor de titel van de bundel. De afwerking (vormgeving van het boek, zoals de voor- en achterkant) is door de uitgever verzorgt.

Jouw gedichten zijn erg uiteenlopend, van heel luchtig, tot heel zwaar. Van leven en dood, verdriet en geluk. Heb je bewust voor deze tegenstellingen gekozen?

Ik heb niet bewust voor deze tegenstellingen gekozen. Het is voortgekomen uit de 2 periodes waarin ik vooral mijn gedichten heb geschreven.

In de eerste periode had ik erg negatieve gedachtes en voelde ik mij een last voor de mensen om mij heen. De gedichten die ik in die periode heb geschreven zijn voornamelijk zwaar, omdat ze een weergave zijn van de soms erg depressieve gedachtes die ik destijds had.

In de tweede periode had ik juist vooral positieve gedachtes en was ik veel vrolijker en zag ik alles veel zonniger in. De gedichten die ik in deze periode heb geschreven zijn daardoor ook een stuk luchtiger.

De keus om beide soort gedichten in één bundel te stoppen heb ik niet echt bewust gemaakt. Ik heb gewoon alle gedichten die ik had bij elkaar gestopt, zonder te beseffen dat de tegenstellingen zo groot waren.

Tot slot, zou je van één gedicht ‘Druppelende gedachtes’ iets willen vertellen?

Het gedicht Nachtmerrie (pagina 11) gaat over een goede vriend van mij die ik tijdens mijn vrijwilligerswerk in Afrika heb ontmoet. Hij woont in Nigeria, een land dat al jaren wordt opgeschrikt met de meest nare verhalen en beelden. Het gedicht gaat over de nachtmerries die ik wel eens heb over zijn veiligheid en het beklemmende gevoel dat ik hem met het geweld wat daar heerst ineens kwijt zou kunnen zijn. Omdat er ook niets is wat ik kan doen, is het gevoel van vertrouwen in een goede afloop van de situatie daar en dus de veiligheid van mijn vriend totaal verdwenen.

Dank je wel Liesanne voor je medewerking aan het interview en ik wens je veel succes in de toekomst met ‘Druppelende gedachtes’ en al het werk wat nog daarna komt!

3 reacties

 • 28 oktober, 2015 om 12:29
  Liesanne

  Hoi Luna,

  Als auteur van Druppelende gedachtes wil ik je onwijs bedanken voor de tijd en moeite die je hebt gestopt in het recenseren van mijn gedichtenbundel! Ik ben je daar erg dankbaar voor!

  Groetjes,
  LiesanneGeef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: